Yenişehir Köyleri(Eğerce Köyü 1)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir ilçe merkezinin kuzey doğusunda, ilçe sınırın ucunda, etrafındaki büyüklü küçüklü tepelerin arasında bir yayla köyüdür. Şehrin merkezinden 20 km. kadar uzaklıkta konumlanmıştır. İlçeden doğuya doğru Bilecik yönündeki karayolu takip edilerek 11. km'den sola dönülüp Köprühisar ve Terziler içerisinden geçen asfalt takip edilerek köy merkezine ulaşabilmek mümkündür. Kuzeyinde Avdan, güneyinde Terziler, doğusunda Osmaneli'nin Orhaniye arazileri ile sınırlanmıştır. Avdan ile 4,5 km, Orhaniye ile 5, 5 km, Terziler ile 4,5 km Kızılköy'e ise yaklaşık 9 km. mesafededir.

Köyün ismi ve ismin kökeni

Köyün ismi birçok yerde "Eyerce" olarak geçmesine rağmen bugün resmi kayıtlarda "Eğerce" olarak adlandırılmaktadır. Bazı resmi yazışmalarda halen Eyerce olarak anılan köy 1933 yılında dönemin Dâhiliye Vekâleti Mahalli İdareler Umum Müdürlüğü tarafından yayınlanan “Köylerimiz” adlı kitapta "Eğerce" olarak geçerken, 1968 yılında yine İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğüne yayınlanan “1 Mart 1968’den Gününe Kadar Köylerimiz” adlı kitap da ise "Eyerce" olarak zikredilmektedir.

İsminin kökeni hakkında çok fazla bir bilgi bulunmamasına rağmen konumlandığı arazinin yüzey şekilleriyle bağlantılı olarak bu ismi aldığı varsayımı daha yaygındır. Etrafı dağlarla çevrili olan ve çukurda kalan köyün uzaktan bakıldığında atın eğerine benzemesinden dolayı bu ismi aldığı söylenmektedir. Bu tespit günümüzde tarihsel verilerden uzak, halk söylencesinden öte değildir. Osmanlı Devleti'ne ait en eski vakfiye belgelerinde köyün isminin "Eğrice", "Eyerci" şeklinde olarak geçiyor olması ismin kökeni hakkında daha detaylı bir incelemeye ihtiyaç duyulduğunun açık delilidir. Olasılıkla "Eğrice" olan bu isim yıllar içerisinde halkın konuşma dilinde "Eyerce"ye zamanla da "Eğerce"ye dönüşmüştür.

Köydeki tarihi miras

Oldukça eski bir köydür. Köy çevresinde yer alan zengin eser ve kalıntılar bölgenin Osmanlı öncesindeki varlığının da ispatıdır. Olasılıkla Osmanlı öncesi var olan terkedilmiş yerleşim biriminin yakınına kurulmuştur. Bölge hem Osmanlı, hem de Osmanlı öncesi tarihi eser kalıntıları açısından oldukça zengin kültürel mirasa sahiptir.

Köyde daha önce bulunan Geç Antik Çağ olarak adlandırılan V. yada VI. yüzyıllara tarihlendirilen tempIon kalıntıları bölgenin tarihini ve sosyo yapısını oldukça eskilere taşımakla birlikte buradaki en eski nüfusun yoğunluğunu da düşündürmektedir. Bugün hamamın yanında bulunan pres karşılığı ise hem bölgede yapılan olası üretimi belgelerken; dikdörtgen prizma bloğun ortası yarım küre şeklinde oyulmuş, iki kısa kenarına kırlangıç kuyruğu yuvalar oluşturulmuş sarımsı bej renktedir. Ayrıca bugün köyde bulunan tarihi hamamın duvarına gömülü Templon pilasteri soffit bezemeleri ile bölge tarihinin belgesi niteliğindedir.

Bunların yanı sıra köyün 2 km kadar kuzeybatısında Bağlaraltı mevkii olarak bilinen alanda tespit edilen Tümülüs yörenin arkeolojik potansiyeline yaptığı katlı açısından önem arz etmektedir. 35 metrelik kısmı Bilecik ili, Osmaneli ilçesi, Avdan köyü, Concuk mevkiinde kalan Tümülüs Roma / Doğu Roma dönemi ile tarihlendirilmektedir. Günümüzde definecilerin kaçak kazıları sonucu yaklaşık olarak 5 mt derinlikte ve 3 mt genişliğinde bir çukur açılarak tahrip edilen Tümülüs "Bağlarardı Mevkii Tümülüs’ü" olarak adlandırılıp 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak kayıt altına alınmıştır. Etrafında mezar kapağı parçalarının tespit edildiği Tümülüs bölgenin geç tarihini aydınlatabilmek adına oldukça önem arz etmektedir.

Köyün güney tarafında Terziler yolu üzerinde köylülerce Çınardede olarak adlandırılan mevkiinde rastlanan kalıntılar ise "Eğerce Kalesi" olarak isimlendirilmiş olup, söz konusu alanda herhangi bir çalışma yapılmadığından tarihlendirilememiştir. Fakat kalıntıları Osmanlı öncesi ile ilişkilendirebilmek mümkündür.

Köyün yakınlarında bulunan eski mezarlıklar da dikkat çekicidir. Bunlardan köy yerleşim alanının doğusundaki mezarlık köye 1-1,5 km. uzaklıkta iken, bir de köyün batı kısmında eski mezarlık bulunmaktadır.

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri(Eğerce Köyü 1)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.