İlçenin batısında Yenişehir ile aynı adı taşıyan ovanın ortasında, ovanın geneli ile hemen hemen bir olan 240 m. rakımda konumlanmıştır. Güney doğusunda Karasıl, kuzey doğusunda Yolören, kuzey batısında Çardak, kuzeyinde askeri havaalanı ve batısında ise Meseniz Çiftliği ile çevrilidir.
İlçe merkezinden stadyum arkasında bulunan köprü üzerinden geçilerek, yol takip edilip Yolören içerisinden yaklaşık 9 km.lik bir ulaşım ile köye varmak mümkündür. Çevre köylerinden Karasıl ile 1 km.,Yolören ile 2,5 km., Çardak ile de 5 km. uzunluğunda yollar ile bağlantılıdır. İnegöl istikametinden Ayaz üzerinden gelen yol Karasıl'dan geçerek, Çeltikçi'den Çardak'a bağlanıp Yenişehir -İnegöl karayolu ile Yenişehir – Bursa karayolu arasında kestirme geçişi sağlayan ve oldukça sık kullanılan yol üzerindedir.
İsminin Kökeni
Eski dönemlerde Yenişehir Ovası'nın büyük bir kısmını kapsayan, sonraki yıllarda zaman içerisinde bataklığa dönen ve 1950'li yıllarda kanallar açılarak kurutulan Marmaracık Gölünün doğu kıyılarında kurulmuştur.
Suyu çekilen göl arazisinin alüvyon toprakların verimliliği ile sulak, bataklık ve kamışlık olan topraklarında bir zamanlar bolca çeltik ekilirmiş. Köyün adının kaynağın da köy çevresinde ekimi yapılan çeltikten geldiği hemen hemen tüm araştırmacılar tarafından kabul görmektedir. Köyde ayrıca bolca manda beslenir, hatta köy kaz ve ördek sürülerinden geçilmezmiş.
Köy tarihine baktığımızda ulaşılabilen en eski kayıtlar 1400'lü yılların ilk dönemlerine dayansa da hem Çeltikçi Köyü olarak, hem de konumu itibari ile eski bir köy ve yerleşim alanı olduğu görülmektedir. Tarih boyunca Marmaracık Göl havzasının özellikle kıyı kesimleri insanoğlu için yerleşim alanı olarak cezp edici olmuştur. Köyün yakınlarında bulunan höyük köy çevresinin tarihini antik dönemlere kadar taşımaktadır. Köy çevresinde yapılan küçük kazılar da dahi yer yer Roma ve Bizans dönemine tarihlendirilen kalıntılara rastlanabilmektedir. Köye ait mevkilerden; Dikilitaş, Hacı Kuyusu, Çınarlı Kuyu, Yılanlı ve Üvecik Tepesi gibi yerler tarihi mekanlar olup, köyün tarihini aydınlatmak için araştırılmaya muhtaç yerlerdir.
Çeltikçi Köyü, Osman Gazi'nin kardeşi Sarı Balı'nın oğullarından Sarı Balı'nın oğlu veya torunu olduğu sanılan Sarıca Paşa'nın mülkü içinde olduğu rivayet edilmektedir. Bölgede daha önceden var olan ve metruk bir Bizans köyü olarak bilinen Ayazlar köyü arazisi içinde kurulduğu bilinmektedir. Başvekâlet arşiv kayıtları, Meseniz ve Çardak Köyü'ne kadar sınırı olan Ayazlar köyü sınırı içindeki, Karasuluk yani Karasıl ve Çeltik mezraları Saruca Paşa mülküdür der. Tarih boyunca da Çeltikçi Köyü'nün halkının çoğu yarıcı ve çeltik işçilerinden oluşmuştur.
Köye ait ulaşılabilen en eski kayıt Temmuz 1413 ile Mayıs 1421 yılları arasında padişahlık yapan Çelebi Sultan Mehmed dönemine aittir. 1419 senesinde Bursa'da Yeşil Cami’yi yaptıran Çelebi Sultan Mehmed bu tarihte köyü camiye gelir getirmesi için tahsis etmiştir. Köy bu dönemden başlayarak dönem dönem çeşitli vakıflara gelir olarak bağlanmıştır. Daha önceleri Bizans dönemlerine hizmet eden köy bu tarihten itibaren de çeşitli vakıflar ve kişiler arasında sürekli el değiştirerek geniş ekim alanlarına dönmüştür. 1521 yıl tahrir defterinde köyün gelirinin saraya ait olduğu kaydedilmiş ise de bu tarihten sonra ki kayıtlarda da köyün Çelebi Sultan Mehmed'in vakıf köyü olduğu ibaresine rastlanmaktadır. Devam edecek