Yenişehir’in Köyleri (Çeltikçi Köyü (4)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ethem Paşa İle Yaşanan Büyük Kavga

19. yüzyılın sonlarına doğru Yenişehir'e gelen göçmenler merkezi yönetimin öncülüğünde ve yerel yönetimin kontrolünde boş arazilere yerleştirilerek yeni göçmen köyleri kurulmaya başlanmıştı. Bu tarihlerde Çeltikçi Köyünün hemen dibinde köy arazileri ile iç içe olan Mahrukizadelere ait sınır toprakları kurulacak göçmen köyleri için birçok kişinin iştahını kabartmakda idi.Mahrukizadelere ait çiftlik vereselerinin yeterince ilgilenmemesi ve dönemin siyasi çalkantıları ile neredeyse sahipsiz durumda bulunmakta, araziler ise bazı kişiler tarafından ele geçirilmekteydi.

1901 yılında Yenişehir'de Belediye Başkanlığı koltuğunu işgal eden ve aynı zamanda da muhacir komisyonu başkanı olan Ethem Paşa köylere ait otlak ve arazilere el koymaya başladığında Çeltikçi Köyü otlakları da muhacirlere verilecek yerler arasında tekrardan anılmaya başlamıştı. Ethem Paşa'ya göre Çeltikçi Köyünün geniş merası hiç kimseye ait değildi. Şumnu muhacirlerine bu araziler verilmeliydi. Hatta Ethem Paşa Şumnu muhacirlerinin önde gelenlerine bu araziyi göstermiş, arazi üzerinde anlaşma yapmış, bir söylenceye göre de muhacirlerden maddi kazanç sağlamıştı.

Çeltikçi Köylüleri ise bu boş arazilerin kendilerine ait olduğunu ileri sürerek söz konusu arazileri gelişi güzel ekip biçmeye dahi başlamışlardı. Böyle bir durum ise tarafların kızışmasından ve husumetten başka bir işe yaramamıştı. Arazi üzerinde söz sahibi olabilme amacı doğrultusunda köylüleri yıldırmak isteyen Ethem Paşa, otlak arazisi üzerine ağıllar inşa ederek veya çitler ile çevirerek buralarda söz sahibi olup ele geçirmeye çalıştı. Üstüne üstlük de 20-30 silahlı adamı bölgeye salarak, köylüleri boyun eğmeye zorlamaya başlamıştı. Bu silahlı adamlar bazen köy içerisine kadar girerek havaya ateş açma eylemi ile köylüleri sindirmeye çalışıyorlardı. Köylüler ile Ethem Paşa'nın adamları arasında çıkan çatışmalarda Paşa'nın bir adamı ölürken köylülere ait çok sayıda hayvan da telef olmuştu.

Yenişehir yerel yönetiminden gereken desteği alamayacaklarını bilen Çeltikçi köylülerinin müracaatı ile Hüdavendigar Vilayet İdaresi müdahil olup, açılan mahkeme sonucunda otlakların köyün malı olduğu belirtilmişse de gerçekte uygulama böyle olmadı. Ethem Paşa, vilayet kararını tanımadığını bildirerek davasında haklı olduğunu belirtirken arazi çatışmaları da devam etti.

1890 yıllarda başlayan arazi kavgası 1900'lü yılların başlarında kavga ve çekişmeler ile iyice kızışmıştı.

Sonuçta; dönemin Çeltikçi Köyü muhtarı olan Osman Ağa yanına olaylardan etkilenen diğer köy olan Çardak Köyünden Hafız Emin'i de alarak hak aramaya devam etti. İkili ilk olarak Ertuğrul ilçe idaresine başvurarak dilekçeleri ile birlikte şikayetçi oldular. Verdikleri dilekçenin dikkate alınması bir yana Yenişehir naibi tarafından 15 gün hapis cezası ile cezalandırıldılar. Yürütülen soruşturma Ertuğrul mutasarrıfı tarafından incelenince Yenişehir naibinin Ethem Paşa'nın çıkarları doğrultusunda hizmet ettiği rapor edildi. Osman Ağa ve Hafız Emin Efendi hapis cezasından kurtuldular ama arazi anlaşmazlığı ile ilgili hiç bir gelişme yaşanmadı. Paşa ve köylüler arasında yaşanan çekişme süregide durdu. En sonunda da söz konusu sorun köylülerin Sadrazamlığa müracaatı ile İstanbul'a kadar taşınmış oldu.

Çekişmeler, gerek İstanbul Hükümeti'nin gerekse yerel güçlerin müdahilliği ile 1907-1908 yıllarına kadar sürdü ise de sonuç olarak çekişmelerden Çeltikçi köylüleri istedikleri amaca ulaştılar ve bölgeye göçmen topluluğu yerleştirilmedi.

Adı geçen arazi daha sonra ise 60'lı yılların başında bölgede kurulan Askeri Havaalanı arazisinin büyük bölümünü oluşturdu. Ve sonuçta yine Çeltikçi Köyü halkının kullanımına kalmadı. Devam edecek

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir’in Köyleri (Çeltikçi Köyü (4)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.