Yenişehirli Deli Hüseyin Paşa 3 (1605-1658 )

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kandiye kuşatması sırasında öteden beri odunculuktan bu denli üst makamlara yükselen Paşa’yı çekemeyenler tekrardan entrikalarını oynamaya başlamışlardı. Fakat Hüseyin Paşa’nın halktan aldığı sevgi ve güven kendisine oynanan oyunları yenmesine yardımcı oluyordu.

Kandiye’de sonucunda Hüseyin Paşa’nın bertaraf olup ölmesiyle neticelenmesi planlanan bir isyan hazırlığı yapıldı. Paşa’nın başından geçen bu olay neydi ve kimler tarafından gerçekleştirilmişti;

Sipahilik ve askerlik mesleğinde boşalan makamlara atamaları normal şartlarda bölgelerinin sınırlarına göre Anadolu veya Rumeli Beylerbeyleri yapmaktaydılar. Ancak bu durum serdar sefer esnasında ordunun başında bulunduğu zamanlarda değişiklik göstermekteydi. Böyle zamanlarda atamalardaki hak serdarın tasarrufundan geçmekteydi.

Deli Hüseyin Paşa’da bu hakkını layıkıyla pek güzel tarzda kullanmakta kimseyi kayırmayıp, hiçbir kimseye iltimas geçmemekteydi. Normalde Hüseyin Paşa’nın yerine bir başka kimse olsa elindeki bu yetkileri suiistimal edip çok fazla paralar kazanabilirdi.

Dönemin entrika ve birçok ayak oyununu çok iyi oynamayı bilen, kirli oyunlarda tecrübe sahibi Paşa’sı Zurnazen Mustafa böyle bir eğilim taşıyan bir kimseydi. Aynı zamanda da bu Zurnazen Mustafa Paşa o sıralar Rumeli Beylerbeyi olarak görev yapmaktaydı. Normal şartlarda atamalar onun mührü ile yapılması gerekmekteydi. Fakat ordunun savaş halinde olması bu kuralı bozmaktaydı.

Emrinde bulunan yöneticileri atama hakkı elinde değildi. Hüseyin Paşa’nın varlığı önünde pek mühim bir engeldi. Hüseyin Paşa’yı bir şekilde bertaraf etmesi gerekliydi. Kendine bir ortak aradı. Sonunda Sekbanbaşı Mahmud Ağa'yı, kendine uydurdu ve Hüseyin Paşa’dan defter ve mühürleri kendisine vermesini geçerli olan kaideye ters olarak atamaları kendisinin yapması gerektiğini bildirdi. Hüseyin Paşa bu isyana kızarak;

“-Ben serdarım, mahlûlât ve tevcihât bana aittir; senin alakan nedir? Edebinle otur.”diyerek Köprülüyü ihtar etti.

Kendisine ses çıkaramayan Köprülü Hüseyin Paşa’nın katledilmesi veya serdarlıktan el çektirilmesi için bir plan hazırladı. Bu plana göre de asker içinde Hüseyin Paşa’nın Girit’de alınan irili ufaklı kalelerin ganimetlerini el altından kendisine aldığını uzun süreden beri maaşlarını alamayan zor durumda olan askerin yanında Hüseyin Paşa’nın bolluk ve ganimet içinde yaşadığının dedikodusunu yaymaya başladı. Siperlerdeki asker gün be gün ortaya atılan bu sözlerle Hüseyin Paşa’ya karşı öfke beslemeye başlamıştı. Sonunda asker içinde isyan patlak verdi   Devam edecek.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Deli Hüseyin Paşa 3 (1605-1658 )
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.