CKD Bombacı Habibe’yi Andı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

                 

Yenişehirli Kahraman Kadın Bombacı Habibe

9 Aralık 1919 da Sivas Kongresi ‘nden 2 ay sonra Sivaslı kadınların Kurtuluş mücadelesine dahil olmak için kurdukları Anadolu Kadınları Müdafaa i Vatan Cemiyeti geçen hafta 100. yılını kutladı.

Konuyla ilgili Cumhuriyetçi Kadınlar Derneği Yenişehir Şubesi yaptığı basın açıklamasında, Yenişehirli kahraman kadın Erkek Habibe ya da Bombacı Habibe’yi andı.

Yenişehir’de Erkek Habibe ya da Bombacı Habibe olarak bilinen ve ilk Cumhuriyet Bayramı tören geçidinde Yenişehir de çekilen bir fotoğrafından tanıdığımız

Basın açıklamasında, “Her zaman vatanının geleceği tehlikeye girdiğinde gözünü kırpmadan mücadeleye atılan Anadolu Kadınının, o günlerde kurduğu bu cemiyet hala çalışmalarını sürdürüyor ve geçtiğimiz hafta 100. yılını kutladılar. Sivas CKD başkanımız ve yönetim üyemiz bu derneğin temsilcileri olarak da görevdeler.” Denildikten sonra, Mustafa Kemal Atatürk’ün takdirini kazanan Anadolu Kadınları Müdafai Vatan Cemiyeti ile yazışmalarına yer verildi.

CKD Yenişehir Şubesi Adına Serpil Kayar İmzasıyla Yapılan Açıklama Özetle Şöyle:

Biz Yenişehir CKD olarak açıklamayı paylaşırken Cemiyet in önemi ve tüm Anadolu’ya etkisi ile ilgili gururla bir başka gerçekle karşılaştık. İlçemiz tarihini araştıran Sayın Turgut Yüce’nin paylaştığı bir fotoğraf bizim için her şeyi daha anlamlı kıldı.

Yukarıdaki fotoğraf, Yenişehir de çekilmiş, Cumhuriyet in ilk kutlamalarında kağnı arabasının yanında sırtında mermi taşıyan kadın kendisi Yenişehirli olan Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyeti üyesi Habibe Kadın. Yenişehirliler İstiklal Savaşı’nda büyük yararlılıklar gösteren bu kadını Erkek Habibe ya da Bombacı Habibe olarak tanırdı. Erkek Habibe törenlerde her zaman hazır olurdu. Bu fotoğrafta o zamanı tüm gerçekliğiyle belgeleyen muhteşem bir tanık oldu. Bir iddiaya göre de Taksim Anıtı planlanırken anıtta bulunan figürlerden bir tanesi de Yenişehirli Erkek Habibe’yi temsil etmekteydi.Yenişehirliler olarak bir kez daha gurur duyduk.

9 Aralık 2019 tarihinde kuruluşlarının 100.yılını kutladığımız, Ulusal Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet Devrimleri ile kazanılmış olan ekonomik ve siyasal bağımsızlığın, özgürlüğün bedelini ödemiş Anadolu Kadınları Müdafai Vatan Cemiyeti, ülkemiz insanlarının kadın erkek, genç yaşlı demeden birlikte ve memleketimize hizmet ederek, vatan sevgisinin kutsallığını yüreklerde taşıyarak, bağımsız ve başı dik olmanın kadınlar için önemini belirterek bizlere kocaman bir çözüm ve miras bırakmışlardır.

Mücadelemize ışık olan Anadolu Kadınları Müdafai Vatan Cemiyeti’nin kuruluşunun 100. Yılında aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyoruz.

 

                                                  

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CKD Bombacı Habibe’yi Andı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.