Müstecip Onbaşı anıldı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir'de 19 Eylül Gaziler Günü Kutlama Programı, Çanakkale Savaşı Kahramanı Müstecip Onbaşı’nın köyü Orhaniye’de gerçekleştirildi.

Atatürk Anıtı önündeki tören Kaymakamlık, Garnizon Komutanlığı, Belediye Başkanlığı ve Gaziler Derneği'nin çelenklerini sunmasıyla başladı. Ardından saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı söylendi.

Muharip Gaziler Derneği Yenişehir Temsilcisi Hikmet Öztürk konuşmasında, "19 Eylül Gaziler Günü, bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasında ve devletimizin bekası uğruda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür" dedi.

Öztürk şunları kaydetti: "19 Eylül, Kurtuluş Savaşı'nda, Kore'de, Kıbrıs'ta savaşan muharip gaziler ile Türkiye Cumhuriyeti'nin rejimi, üniter yapısı ve toprak bütünlüğü uğrunda vatan hainlerine terör örgütlerine karşı kahramanca mücadele eden asker, polis, güvenlik korucuları ve 15 Temmuz'da meydana gelen hain darbe girişiminde vücutlarını siper eden tüm malul gazilerin şeref günüdür.

19 Eylül Gaziler Günü, Mustafa Kemal Atatürk'ü, TBMM tarafından gazi unvanı ile taçlandırdığı gündür.

Üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi, bayrağımızın özgürce dalgalanması, şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakârlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinin aziz milletimiz, bu uğurda şehit ve gazi olmayı büyük bir onur ve gurur saymıştır. Ülkemizde şehidi ve gazisi olmayan aile yok gibidir. Aziz milletimizin asırlardır Anadolu toprakları üzerinde verdiği varoluş mücadelesinin şifresi 'Ölürsem şehit, kalırsam gazi' deyişinde saklıdır.

Hiç düşünmeden ve geriye bakmadan vatan, millet, bayrak için yediden yetmişe emperyalist devletlerin topyekun saldırılarına karşı mücadele ederek bize bu cennet vatanı emanet eden şehitlerimiz ile Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını, ebediyete intikal eden tüm gazilerimizi bu özel günümüzde rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyorum."

Gazilerden Haşim Şahin'in şiir okumasından sonra Muharip Gaziler Derneği Yenişehir Temsilciliği ziyaret edildi.

Etkinlikler Orhaniye Köyü’nde devam etti. Müstecip Kılıçaslan'ın (Müstecip Onbaşı) kabri ziyaret edilip Kur'an-ı Kerim ve dua okundu. Etkinlikte Çanakkale Savaşları sırasında Turkuvaz adlı Fransız denizatlısını top atışıyla esir alan Müstecip Kılıçaslan'ın gösterdiği kahramanlık anlatıldı. Orhaniye Gazi Müstecip Onbaşı İlkokulu'nda İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nce hazırlanan program icra edildi.

Etkinliklere Yenişehir Kaymakamı Rahmi Köse, Garnizon Komutanı Albay Kadri Bahtiyar, Belediye Başkanı Davut Aydın, AK Parti İlçe Başkanı Fikret Hatipoğlu, CHP İlçe Başkanı Ahmet Köse, daire amirleri, gaziler ve vatandaşlar katıldı.

Müstecip Onbaşı

Savaşın en şiddetli zamanında Kilitbahir’de boğazı geçmek isteyen Fransız denizaltısını fark eden Müstecip Onbaşı, topunu ateşler, birkaç atıştan sonra Fransızların gurur kaynağı Turguoise yara alır. Denizaltı su almaya başlayınca geminin komutanı Binbaşı Ravanel,  su yüzüne çıkma emrini verir. Su yüzeyinde köpükler çıkararak yüzeye çıkan deniz altıyı Müstecip Onbaşı ve silah arkadaşları esir alırlar. Müstecip Onbaşı,  Enver Paşa’nın da bulunduğu bir törenle bir altın saat ve bir madalyayla ödüllendirilir. Savaş zaferle kazanıldıktan sonra köyüne dönen Müstecip Onbaşı çiftçilik ile uğraştı ve 1956 yılında hayata gözlerini yumdu. Müstecip Onbaşı, her yıl 19 Eylül günü, düzenlenen törenlerle anılıyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Müstecip Onbaşı anıldı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.