Üreticiler Sorunlarını Anlattı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Üreticiler dertlerini anlattı, Belediye Başkanı Süleyman Çelik, AKP İlçe Başkanı Adnan Kamıl ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ömer Şimşek dinledi.

Yenişehir Belediyesi, İlçe Tarım Müdürlüğü, Yenişehir Ziraat Odası ve Muhtarlar Derneği ile ortaklaşa düzenlenen toplantıda, çiftçinin karşılaştığı sıkıntılar ele alındı. Toplantıda yapılan değerlendirmeler sonunda, çiftçinin sorunlarını içeren bir dosya hazırlanması kararlaştırıldı.

Belediye meclisi salonunda yapılan toplantıda dertlerini anlatan üreticiler, kar, fırtına ve aşırı yağmurların ardından bir de dolu felaketi yaşadıklarını belirterek, “En azından bu yıl tarım kredi ve Ziraat Bankası borçlarımızın ertelenmesini istiyoruz” dediler.

Toplantıda konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, Yenişehir insanının yüzde 80’inin tarım ve hayvancılık ile geçindiğini belirterek, “Bu yıl bezelye aşırı yağmur sebebiyle tarlada kaldı. Ardından yağan dolu ve yine aşırı yağmur yağışı buğday da rekolteyi yarı yarıya düşürdü. Şu an çıkan mahsul de maalesef para yapmıyor. Çiftçi çok borçlu. Borçların ertelenmesini istiyoruz” dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ömer Şimşek de, aşırı kar yağışı, fırtına, yağmur ve dolunun ardından yaptıkları hasar tespit çalışmalarında Yenişehir genelinde 303 çiftçinin borçlarının ertelenmesi için Ziraat Bankası ve tarım kredi kooperatiflerini yazıların yazıldığını belirtti.

Şimşek, “Yaptığımız hasar tespit çalışmalarının yanı sıra aşırı yağışlar sebebiyle yabancı ot ve pas hastalığı yüzünden buğdayda da yüzde 20 kayıp tespit ettik. Yine bazı tohumlarda kaybın daha çok olduğunu gördük. Bu yüzden önümüzdeki yıl bu tohumları ilçeye sokmayı düşünüyoruz. Çiftçinin artık sigorta konusuna daha fazla ağırlık vermesi gerekiyor’ dedi.

Başkan Çelik: Her Zaman Çiftçimizin Yanındayız

Belediye Başkanımız Süleyman Çelik, çiftçinin sorunlarının çözümü aşamasında izlenecek yol için geniş kapsamlı bir araştırma yapılmasının gerektiğini anlattı.

“Her ürün ve karşılaşılan sorunların yer aldığı bir dosya hazırlanmalı ve ikinci toplantıda bu dosyadaki bilgiler ışığında görüşmeler yapılmalıdır.”Diyen Çelik, Genel sorunların yanı sıra, o bölgeye ait yerel sorunlar da bu dosyada yer alması gerektiğini söyledi ve bunun, sonraki toplantıların daha sağlıklı olması açısından önemli olduğunu belirtti ve kendilerinin her zaman çiftçinin yanında olduklarını ifade etti.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Üreticiler Sorunlarını Anlattı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.