Yenişehirli Kasaplar(2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kasaplar Aralığı o zamanlar harika bir mekândı. Burada mangalın yanmadığı gün neredeyse yoktu. Mangal kömürüyle pişirilen iri soğanlı kasap köftelerini yemeğe ise doyum olmazdı.

Yenişehir; başta kaymak olmak üzere et ve süt ürünleriyle ünlü bir ilçeydi. Ayrıca ilçemiz fırınlarında pişirilen sacda kuzu kavurma, toprak çömlekteki güveç, dışarıdan gelen misafirlerimize özellikle ikram edilen yiyeceklerimizdi. Gül reçelli kaymağımız da tatlımızdı.

Bu sofraların olmazsa olmazı Hasan Şemaki’ydi. Her türlü yiyeceği kendi elleriyle hazırlar, çarşı fırınında pişirir, misafirleri ağırlamaktan da zevk duyardı.

Hasan Şemaki baba mesleğini İstiklal Caddesinde devam etmişti. Daha sonra burası Belediye Başkanı Vedat Şemaki zamanında Tanzim Satış yeri oldu, Hasan Şemaki burayı da çalıştırmıştı. Ardından Şalvarlı Sokak No:6-A daki işyerinde devam etmişti.

İstiklal Caddesindeki 22 No.lu dükkân Kamil Konçak’ın kasap dükkânıydı. Genç yaşta ölünce büyük oğlu Ömer Konçak, baba mesleğine devam edip oradan da Levent Sokağa taşınmıştı. Küçük kardeşi Sadi Konçak ile birlikte çalıştı. Ne yazık ki o da çok genç yaşta vefat etmişti.

İstiklal Caddesinde İsmail Ballıoğlu’nun, İbrahim Çığırdan’ın, Mehmet Altıparmak’ın ve Halil İbrahim Bayram’ın da kasap dükkânları vardı.

Tevfik Özdemir ile Necip Çeşmebaşı’nın kasap dükkânları ise Cumhuriyet Caddesindeydi. Zamanla kasaplar bu aralığı terk edince, aralığın da güzelliği yok olmaya başladı.

Buradaki kasaplardan Mantar Ali Özbekler Zafer Meydanındaki kendi iş yerine taşınarak, büyük oğlu Ahmet Özbekler ile birlikte bu işi yaptılar. Yan komşuları Kasap Çıngıllı Mustafa Şatır ile oğlu Çıngıllı Ahmet Şatır’dı. Daha Sonra Ahmet Sırman ve kardeşi Mahmut Sırman da onlara komşu olmuştu.

Şükrü Sırman ağabeyi Osman Sırman’ı kaybettikten sonra işine oğulları Ahmet ve Mahmut ile birlikte devam etmişti. Daha sonra her iki oğlu işyerlerini Zafer Meydanına taşıyarak Kasap Ahmet Özbekler’e komşu oldular. Oradan da Yeni Hal’e geçerek iki kardeş işlerini ayırmıştı. Ahmet Sırman bu işini oğulları Hamdi ve Şükrü Sırman ile birlikte vefatına kadar devam etmişti. Vefatından sonra büyük oğlu Hamdi Sırman ile küçük oğlu Şükrü Sırman Yeni Hal içinde kendi adlarına işyeri açarak ata mesleğini sürdürmekteler.

Hamdi Sırman daha sonra Bursa’ya taşınınca, kızı eşiyle birlikte baba mesleğine aynı mekânda devam etmektedir. Ali Sırman (Onbaşı) da Kasaplar Aralığına veda ederek işyerini Eski Hal deki 14 No.lu mekâna nakletmişti. Vefatından sonra büyük oğlu İsmet Sırman baba mesleğine devam etmişti. Yanında büyük oğlu Sait çalışmıştı. Küçük oğlu Sami Sırman da bu mesleğe onlara yakın bir yerde devam etmişti. Yeğeni Sadi de amcasının yanında çalışmıştı

Sait ve Sadi Sırman kardeşler büyüklerini yitirince ata mesleğini bıraktılar. Yeni Hal içinde Sırmanlar Marketi faaliyete sokarak Yenişehir de ilk marketi de onlar açmış oldu.

Kasap Turhan Sırman ile kardeşi Mehmet Sırman’ın işyerleri de Eski Hal de idi. Buradan İstiklal Caddesi No:16 da ki işyerlerine taşınarak Mehmet Sırman kendi başına uzun yıllar burada kasaplık yapmıştı.

Eski Hal’e Garaj Caddesinden, yani güney kapısından girdiğinizde sol köşede Kasap Ekrem Can’ın dükkânı vardı. Küçük oğlu Hüseyin Can ile birlikte çalışırdı. Buraları yıkılınca onlarda işyerlerini Yeni Sinema binasının altındaki işyerlerine taşımışlardı.

Eski Halde Hikmet ve Sami Özgürler’in de kasap dükkânları vardı. Daha sonra Hikmet Özgürler İstanbul’a gidip oraya yerleşti. Bu iki kardeşte genç yaşta vefat etmişlerdi.

Çoğu kasaplar kesim hayvanlarını köylerden temin ederlerdi. Hayvan alışverişi yapanlara celep ya da cambaz denirdi. Celep ve cambazlarda, kasaplara kesim hayvanı temin ederdi. Salı günleri ilçemiz hayvan pazarında kesim hayvanlarını da bulmak mümkündü.

Eskiden her Eylül ayının ilk haftasında Yenişehir başta olmak üzere Güney Marmara ilçelerinin çoğunda Hayvan Panayırı ya da Eşya Panayırı düzenlenirdi.

Panayır dört gün sürerdi. İlçelerde panayırlar sırasıyla olurdu. Bu panayırlarda da hayvan alış verişi çok olurdu.

Günümüzde ise her kasap kendi hayvanını yetiştirmeye başladı. Hemen hemen hepsinin de birer besihanesi oldu. Fakat çayırdaki hayvanlar besihanelere hapsedilince etlerde damak tatları da fire vermeye başladı.

Eskiden kurban bayramlarında kasaplar müşterilerinin kurbanlıklarını evlerine giderek keserlerdi. Gün geldi ilçe mezbahasında kesilmeye başladı. Fakat iki binli yıllarda, kasaplar kendi besihanelerinde müşterilerinin kurbanlıklarını keserek bu hizmeti daha güzel bir şekilde sunmaya başladılar.

Bu gün ilçemiz kasaplarının işyerleri de çok temiz olup, havuzlu buzdolaplarında beğeniye sunulan büyük ve küçükbaş et ve et çeşitlerinin yanında kümes hayvanları da satılır oldu. Hatta bazı dükkânların önünde elektrikli dönerli fırınlarda pişirilerek arzu edildiği şekliyle paketlenerek satılmaktadır.

Yeni Halde Kasap olup işini terk edenler veya vefat edenler alfabetik sıraya göre yazacak olur isek; Ahmet ve Cavit Balkan, Ahmet-Fettah ve Mustafa Beyazıt, Ali Avşar, Ali Yılmaz, Bahattin Sapmaz, Cemal İşsever, Kaşif Sert, Kazım Toy, ve Necip Buluç akla gelen isimlerdir.

Kaşif Sert ile Kazım Toy ise hâlâ hayatta olan en yaşlı kasaplarımızdır. Halen faal olan kasaplarımızın çoğunun işyerleri Yeni Halde olup bunları da alfabetik olarak yazalım;

Aile Sucukları Behçet ve oğlu Nejdet Sert, Çiçek Kasabı Hüseyin ve Mehmet İşsever, Güleç Izgara Süleyman Güleç, Günaydın Et Pazarı Fehmi Toy, Hal Kasabı Yıldırım Özgürler, İmren Izgara Mikayil ve Osman Toy, Karadeniz Kasabı Tuncay Karadeniz, Merkez Et Yıldıray Kaplan, Sapmaz Et ve Et Ürünleri Mümin Sapmaz ve oğlu Vedat Sapmaz, Sırmanlar Et ve Et Ürünleri Şükrü Sırman ve oğlu Ahmet Sırman, Sultan Kasap İsmail Uyanmaz ve oğulları, Şölen Et Birol, Şenol ve Şener Ersoy kardeşler, Titiz Et Mustafa Titiz ve oğlu Volkan Titiz ve Yeşilova Kasabı Salim Sapmaz ve oğlu Sedat Sapmaz’dır.

İlçemizde yetmişli yıllarda sadece sucuk imal edip bunun patentini T.S.E. den Şölen Sucukları olarak ilk alan Sakıp Ersoy’dur. İsim babası ise kadim dostum merhum Eczacı Ragıp Ersoy’dur.

Ayrıca ilçemizdeki alışveriş merkezlerinin hemen hemen hepsinde et ve süt ürünlerinin reyonları da bulunmaktadır. Bu durumda küçük esnaf ve sanatkârımızı olumsuz yönde etkilemektedir.

Sakatat satan kasaplarımız; İbrahim Ayma, Mehmet Sert, Osman Toy ve Şükrü Sırman’dır.

Bütün kasapların Yeni Hal’de faaliyet gösterdiğini, et ve et ürünlerimizin frigo araçlarla çevre il ve ilçelerden talep edildiğini de gururla ifade etmek isterim.

Bu mesleğe gönül vermiş bütün çalışanları ve mekân sahiplerini velhasıl emeği geçen herkesi kutlarken, merhum olanları rahmetle anıyor, hayatta olanlara bereket dolu gelecekler ve esenlikler temenni ediyorum.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Kasaplar(2)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.