Yenişehirli Marangozlar ve Keresteciler (2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

         Barcın Köyünden Hüseyin Pullu: Ulucami Mahallesi, Uzun Aralık Sokak’ta,

Kardeşi, Ali Osman Pullu;; Hıdırbali Mahallesi Mescit Sokak No: 14’ de,

Mustafa Dülger: Hıdırbali Mahallesi Bilecik Caddesi No:49/C’ de,

Ali Rıza (Hamza) Bravo: Gündoğan Mahallesi Bilecik Caddesinde,

Şükrü  Ersöz  :Ulucami Mahallesi  Kurşunlu  Han Sokak No: 5’ de

Orhan Cingil : Ulucami Mahallesi, Ulucami Civarında,

Mehmet Özyurt:  Yılmaz Mahallesi İnegöl Caddesi No:56/D’ de,

Rahim Baltacı: Yılmaz Mahallesi İnegöl Caddesi No:59’ da,

İbrahim Üner:  Kurtuluş Mahallesi Bilecik Caddesi No: 47’de,

İsmail Ferik: Kurtuluş Mahallesi Beyler Sokak No:13/A‘da,

Mustafa Kurul:  Çayır Mahallesi Sanayi Çarşısı Bilâ No.da,

Hasan Kurul:  Bursa Caddesi No: 20’ de,

Vasfi Ekici: Kurtuluş Mahallesi Bilecik Caddesi No:18/A’ da,

Hasan Yılgın: Bursa Caddesi No:16’ da,

Ahmet Ergün: Kurtuluş Mahallesi Beyler Sokak No: 77’de,

Osman Tosun: Bursa Caddesi No: 34’de,

Hasan Kapsız: Sanayi Çarşısı Güven Sokak da ki iş yerlerinde faaliyet göstermişlerdi.

Yukarıda isimlerini sıraladığımız ustaların, ahilik geleneği, mesleklerine çırak olarak girmiş, kalfa olup olgunlaşmışlar ve nihayet usta olup mesleklerini yapmaya hak kazanmışlar. Onlarda ustaları gibi çalışanlarını eğitip öğreterek nicelerini yetiştirmişler.

Bu mesleği açık ceza evlerindeki atölyelerde eğitim görerek öğrenen, öğrendiklerini de faaliyete geçirenlerden ustalar Mustafa Tarhan ve Mehmet Bulut’tur.

Mustafa Tarhan; Ankara Açık Cezaevi’nin iş atölyelerinde eğitim görerek usta olmuş. Tahliye olduktan sonra Çayır Mahallesi Sanayi Çarşısı Güven Sokakta faaliyete geçerek 1984 yılına kadar bu dükkân da çalışmış, Naim Küçük de yanında yetişmiştir. 1984 yılında dükkânını Adem Çalık’a devren satarak mesleğe veda etmiştir.

Mehmet Bulut; İmralı Açık Cezaevi’nde iken adadaki iş atölyelerinde mesleki kurs alarak, mobilya ustası olmuş. 1974 yılında tahliye olunca, Kurtuluş Mahallesi, Atatürk  Caddesi  No:4/B’  deki  iş  yerinde,  her  türlü oturma grubu iskeletlerine sünger döşeyip, ilk kumaş kaplamayı yaparak, kanepe ve oturma grubunu imal eden Mobilyacı Mehmet Bulut Ustadır. Bu mesleği ya-parken oğullarını yetiştirmiş, onlar da şimdi baba mesleğine devam etmektedirler.

Bu çalışmamla ilgili olarak, gazetemiz arşivlerini karıştırırken 16 Haziran 1970 tarih ve 365 sayılı gazetedeki haber dikkatimi çekti.

Haber aynen şöyle;

Marangozluk Kursu Sergisi

Bursa Erkek Sanat Enstitüsü’ne bağlı 122 No.lu Gezici Marangozluk Kursunun sene sonu sergisi 30 Mayıs günü saat 16.00 da köy okulu salonlarında açılmıştır. Kurs öğretmenliğini Eşref Nalçın’ın yaptığı ve 8 aylık bir öğrenim süresinden sonra 10 kişinin mezun olduğu kurs hakkında Bursa Erkek Sanat Enstitüsü Müdürü İhsan Torol, aynı köyde seneye de demircilik kursunun açılacağını söylemiştir.”

Bu haberi bir dost meclisinde konu ettiğimizde, orada bulunan arkadaşlardan biri, bu kursiyerlerden birini tanıdığını söyledi. Birkaç gün sonra o kişinin Osman Malakçı olduğunu söyleyip, telefonunu verdi. Ben de adı geçen arkadaşımızı aradığımda, kendilerine konuyu ilettim. O’da köylerinde açılan gezici kursta marangozluk eğitimi aldığını teyit ederek, toplantıda olduğundan dolayı, yeterli bilgiyi veremeyeceğini belirtince de çok üzüldüm. Ben de bu kez, İnternete girerek, firma adı olan Ossamal Mobilya Dekorasyon Sanayi ve Ticaret Limitet Şirketi’nin Osman Malakçı’ya ait olduğunu, Beşevler Sanayi Sitesi 34. Sokak No: 49’ da ki iş yerinde faaliyetlerine devam ettiğini öğrendim.

Çünkü gezici kursta eğitim görüp, bu dalda kendini geliştiren, başarılı adımlarla devam ederek kendini yenileyen ve büyüyen firmayı ve benzerlerini alkışlıyorum. Ayaz Köyü gençlerine bu eğitimi vererek onların ufkunu açan, Kurs Öğretmeni Eşref Nalçın’ı kutlamamak ne mümkün!

Bu meslek dalında adlarını andığımız başta ustalarımız olmak üzere bütün çalışanlarına sağlıklı ve bol kazançlı günler,  hayatta olmayanlara  ise  rahmetler diliyorum., Bilgi, belge ve ellerindeki fotoğraflarından bizi yararlandırarak bu konuda bir kaynakçanın oluşmasını sağlayan Mehmet Turhanlı’ya, Adem Çalık’a, Ali Özkan’a ve Ramazan Teksöz’e de teşekkürlerimi sunuyorum


0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Marangozlar ve Keresteciler (2)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.