Yenişehir Kaymakamlığı ve Belediye Başkanlığının düzenlediği, Çanakkale kahramanı Gazi Müstecip Onbaşı’yı anma programında, Çanakkale savaşı ve Müstecip Onbaşı’nın hayatı her yönleri ile ele alındı.
Yenişehir Belediyesi Şehit Astsubay Ömer Halis Demir Kültür Sitesinde düzenlenen programı 22. Dönem Bursa Milletvekili Faruk Ambarcıoğlu yaptı.
Programa, Düzce Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, U.Ü. Tarih okutmanı Dr. Hacer Karadağ, Tarihçi- Yazar Nurettin Baydur, Şair-Gazeteci Ali Bilgiç, Tarih Öğretmeni İlhan Öz ve Yerel Tarihçi Mesut Biçer konuşmacı olarak katıldı.
Müstecip Onbaşı’nın her yönüyle değerlendirildiği toplantıya, Yenişehir Kaymakamı Suat Seyitoğlu, Belediye Başkanı Davut Aydın, siyasi parti temsilcileri, daire amirleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Programın sonunda Kaymakam Suat Seyitoğlu ve Belediye Başkanı Davut Aydın tarafından konuşmacılara çiçek taktim edildi.
Müstecip Onbaşı, 1891 yılındaYenişehir’in Orhaniye (Hacı Ömerdere)Köyü’nde dünyaya geldi. Babası Necip Ağa, annesi Kamile Hanımdır. Balıkesir’de başlayan askerlik hayatı 1. Dünya Savaşı’nda devam etti. 30 Ekim 1915-de Çanakkale Savaşı’nın en zorlu cephelerinden -Kilitlibahir’de savaşa katılan 4 Fransız Denizaltısı’ndan biriolan Turquoise’i(Turkuaz)zaman kaybetmemek için emir almadan açtığı 7,5 luktop atışı ile bacasından vurdu ve teslim olmasını sağladı. Fransızlar gemiyi o kadar çabuk terk etmişlerdir ki, denizaltında bulunan evrakları imha etme fırsatını dahi bulamamışlardır. Ele geçirilen belgelerden bir İngiliz denizaltısının yeri tespit edilmiş ve batırılmıştır. Bölgedeki kuvvetlerin komutanı olan Liman VonSanders, onunla gurur duyup Mustafa Kemal’in askeri Müstecip Onbaşıyı çağırarak kendisine bir miktar altın verip, çavuşluk rütbesi ile ödüllendirmiştir.
Bu olay savaşın önemli dönüm noktalarından biridir ve halk arasında dilden dile anlatılır.28 mürettebatı ve tüm silahlarıyla birlikte teslim olup Türk Donanmasına katılan bu denizaltıya daha sonra İstanbul’da Devlet Töreniyle Müstecip Onbaşı adı verildi. 8 yıl askerlik yaptı ve savaştan sonra terhis olup “gazi “ olarak köyüne döndü. Kendisine gönderilen hiçbir hediyeyi kabul etmeyip geri gönderdi. Köyünde sade bir hayat yaşadı ve çiftçilik yaptı. Daha sonra 10 yıl sürecek olan bir kısmi felç geçirdi. Evde çocuklarına çektiği sıkıntıları anlatıp, onlara israf ve vatan ile ilgili nasihatler verdi. Müstecip Kılıçaslan1956yılında vefat etti.Her yıl Orhaniye Köyü’ndeki mezarı başında Yenişehir Protokolü tarafından anma töreni düzenlenir.