Küçük esnafların yanı sıra kapıcı çalıştıran sitelere yeni düzenleme geldi. Buna göre “iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı” bulundurmak zorunlu hale gelirken, bu şarta uymayanlara yüksek para cezaları geliyor. Konunun ayrıntılarını Bursa Serbest Muhasebeci, Mali Müşavir Odası Yenişehir İlçe Temsilciliği Başkan Yardımcısı Özcan Şenarya ve İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mehmet Emin Bayrak’a sorduk.
Şenarya, yasanın önceden de var olduğunu, yeni olanın, 1 işçi çalıştıran iş yerlerinin bu kapsama dahil edilmesi olduğunu söyledi. Kanunun yasalaşmasından sonra kendi mükelleflerini bilgilendirdiklerini ifade eden Şenarya, “Bu haberi ilk kez duyan minimum 1 çalışanlı birçok küçük esnaf ve ofiste panik yaşandı. Ancak, bizden yardım isteyen mükelleflerimizin tamamına destek verdik ve yasada son gün olan 1 Şubat 2025 tarihinden önce gereğini yerine getirdiler.” Diye konuştu.
İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mehmet Emin Bayrak: 31 Ocak son tarih değil
Esnafa yıllık maliyeti 15 bin liradan başlayıp 100 bin lirayı bulacak olan uygulamaya göre, “iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı” bulundurmak zorunlu hale gelirken, 31 Ocak tarihi itibariyle henüz gereğini yerine getirmeyen işverenlerin durumunu İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Mehmet Emin Bayrak’a sorduk. Bayrak, henüz gecikilmiş bir durumun olmadığını, şu an için ceza kesilmesi gibi bir durumun da olmadığını söyledi ve “ 31 Ocak son tarih değil. Yasanın gereğini yerine getiremeyen işyerlerinin hızlı bir şekilde sözleşmelerini tamamlayabilir” dedi.
TÜRMOB Taleplerini Paylaştı
Türkiye Serbest Muhasebeciler ve mali müşavirler Odaları Birliği, (TÜRMOB) konuyla ilgili taleplerini Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na iletti.
Yapılan paylaşımda, “6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nda yapılan ve 1 Ocak 2025 tarihinde uygulamaya geçen düzenlemeler sonucunda; 50’nin altında çalışanı olan az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri, pek çok sorunla karışı karşıya kalmıştır. Bu işyerleri için İSG hizmetlerinin kolaylaştırılmasını talep ediyoruz.” Denildikten sonra talepler sıralandı.
Ortaya Çıkan Sorunlar Ve Çözüm Önerilerimiz Aşağıdaki Gibidir.
1-) yeterli sayıda anlaşmalı eğitim kurumu bulunmamaktadır. İSG eğitimleri yaygınlaştırılarak işverenlere ve çalışanlarına eğitim verecek kurum sayısı artırılmalıdır.
2-) yeterli sayıda İSG uzmanı eksikliği giderilmeli, İşverenlere ve çalışanlarına anlaşmalı eğitim kurumlarından tek seferlik eğitim verilerek belge almaları kolaylaştırılmalıdır.
3-) Yeterli sayıda işyeri hekimi bulunmamaktadır. Az tehlikeli işyerlerinin işverenleri ve çalışanları, Aile Hekimlerine yönlendirilmeli ve işyeri hekimi hizmetini buradan almaları kolaylaştırılmalıdır.