Geçmişten Gelen Fotoğraflar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

26102015kosegecmis1
Geçmişten Gelen Fotoğraflarda Bu Hafta Yenişehir Düğünlerine Ait Bir Kare.
Eski düğünlerin özellikle cumartesi gecelerinin oldukça renkli ve coşkulu yaşandığı bir gerçek. Damadın arkadaşları, mahalli bayan giysileriyle oyunlarını sergilerken büyük bir ilgi ile izlenirdi. Bu da cumartesi gecesinin finalinin yaklaştığı anlamını taşırdı.
Yukarıdaki fotoğrafımız 27 Ekim 1962 Cumartesi günü gecesini yansıtıyor. Yenişehir’de bundan yaklaşık yarım asır önce gerçekleşen ve kartvizit davetli düğünlerden biri bu.
Espritüel kişiliği ile tanıdığımız Mehmet Mekir’in düğününden bugünlere yansıyan görüntüde bakalım kimler var:
Soldan sağa: Alaylılı Mehmet Şen (Belediye Başkanı eski makam şoförlerinden Ahmet Şen’in babası), geçmişte Yenişehir’in renkli simalarından biri olan, her oyunu kendine özgü tavrıyla yakıştırıp oynayan, Kara Kazım’ın küçük oğlu Akım Batum. Kabak Hasan (Dumrul), Çerkez Mehmet (Gür) ve böyle gecelerin vazgeçilmezi, bülbül sesli, şakrak insanı, bu düğününde tonguru Yasinci İsmail (Zeybek).
Arkadaki çocuklar ise (soldan sağa) Mehmet Dikçe, Babaççalı Mehmet Papatya ve Emlakçı Zühtü Öğün.
Bu fotoğrafı arşivimize kazandıran emekli Sümerbank Müdürü Münür Gür’e de ayrıca teşekkür borcumuz var.
26102015kosegecmis2
1964 yılında, Yenişehirli Öğretmenler Bursa Valisi Fahrettin Akkutlu ve İl Milli Eğitim Müdürü İshak Bakiler ile Birlikte
Yıl: 1964. Eğitime ve eğitimciye verdiği önemle tanınmış olan Bursa Valisi Fahrettin Akkutlu, yanına İl Milli Eğitim Müdürü İshak Bakiler ve İlköğretim Müfettişlerini de alarak Yenişehir’e bir çıkarma yapmış. Öğretmenlerle buluştuğu yer herhangi bir resmi kurumun salonu değil, direkt olarak Yenişehir Öğretmenler Derneği lokali. Yenişehir Öğretmenler Derneği Yenişehir’in saygın sivil toplum kuruluşlarından biri. Bulunduğu yer ise Çarşı Camiinin hemen karşısında bulunan şimdiki Lokantacı Nihat’ın yeri. Yan karşıda da Mustafa Akbay ve Fiskos Halit’in (Akdümbek) satış mümessilliğini yaptığı Sümerbank var. Fotoğraf bu iki kuruluşun tam ortasında çektirilmiş. Fotoğrafta bulunan öğretmenler Yenişehir’de o yıllardan bugünlere dek adeta efsaneleşmiş, saygın isimler. İçlerinde halen yaşamını sürdürenler de var, kaybettiklerimiz de.
Bu kalabalık fotoğrafta tanıyabildiklerimizi numaralandırarak tanıtmak istiyoruz:
1)Osman Yaşar, 2)Tahirağa İlkokulu Müdürü Sadi Semizoğlu, 3)Tahsin Bölüm, 4) Osman Özel, 5) Halil Güler (Dayı), 6) Osman Çetin, 7)Yenişehir Kaymakamı Orhan Aydın, 8) Turgut Tunçay, 9) Vali Fahrettin Akkutlu,10) Muazzez Çevik, 11) Aydan Dayal (O yılların Hükümet Tabibi Dr. Erol Sümer’in baldızı). 12) Fuat Cingil, 13) Müfettiş Tahsin Karadeniz, 14) H. Hüseyin Çetin, 15) Şükrü Kaçar, 16) Piri Ateş, 17) Kütüphane Memuru Ali Başer, 18)Sabri Günay, 19) Mustafa Efe, 20) Tacettin Güngör, 21) Müfettiş Nihat Temuçin, 22) Hakkı Yırtımcı, 23)İlçe Maarif Memuru Saim Gözen, 24) İl Milli Eğitim Müdürü İshak Bakiler, 25) Celal Doğan, 26) Şerafettin Aydoğdu, 27)Müfettiş Şevki Karatuna, 28) Kamil Sezer, 29) İbrahim Yetim, 30) Orhan Özel, 31) İsmail Bo-lelli, 32) Mehmet Erim, 33) Hüsamettin Kan.
(Bu fotoğrafı arşivimize armağan eden Şenol Kırtasiye sahibi Şenol Yırtımcı’ya teşekkürlerimizle) Kaynak Yenişehir Gazetesi
gecmis

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Geçmişten Gelen Fotoğraflar
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.