CHP İlçe Başkanı Nejdet Sert: Cargıll Ve Ülker’e Kıyak, Üretene Köylüye Yasak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pancar üreticisinin sorunları bitmiyor. Yıllardır sürdürülen düşük taban fiyat politikası nedeniyle zarar eden pancar üreticisinin şu anki sorunu verilmeyen kota oldu. Yenişehir de şekerpancarı kotası 50.000 den 36.000 düştü. Yenişehir CHP İlçe Başkanı Nejrdet Sert, bu durum karşısında sessiz kalmayacaklarını belirtirken konuyu milletvekilleri aracılığıyla Meclis’e taşıyacakların söyledi.

Konuyla ilgili bir basın açıklaması yapan CHP Yenişehir İlçe Başkanı Nejdet Sert,  AKP’nin Şeker pancarında uyguladığı kotadan dolayı çiftçinin istediği kadar üretim yapamadığı halde ABD’nin gıda devi Cargill ve işbirlikçisi Ülker’in, Türkiye’de kotasız Nişasta Bazlı Şeker üretimi yapabileceğini söyledi ve “Türkiye, darbe girişimin fırsata dönüştürülmeye çalışıldığı bir dönemde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, ‘yangından mal kaçırırcasına’ pancar çiftçisini yok edecek, buna karşılık ABD’li şirkete kotasız üretim hakkı getirecek bir kararı, sadece CHP Yenişehir İlçe Yönetimi olarak değil, güzel ülkemin gururlu vatandaşı olarak, Yenişehirliler olarak, yurtsever insanlar olarak, üretenden, Hak’tan haklıdan yana olarak kesinlikle reddediyoruz. Başkanlık Sistemi için her şeyi mübah gören AKP zihniyetiyle ve bu hengâmenin arasında sıkıştırdıkları Şeker Pancarı Kotası ile sonuna kadar mücadele edeceğiz.” Dedi.

Sözlerini,“Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan, Üretim Reformu Paketi Kanunu'ndan Cargill ve Ülker’e büyük bir kota kıyağı çıktı. Bu kota kıyağının ikinci ayağı çok geçmeden şeker pancarı kotası ile tamamlandı. Böylece ülkemizde, gittikçe azalan ekilebilir alanların yanında ekenin de bitirilmesi için son hamle yine AKP’den geldi.”şeklinde sürdürdü.

 CHP Yenişehir İlçe Başkanı Nejdet Sert’in Açıklaması Şöyle:

Şekerpancarı kendisinden sonra ekilen hububatta yüzde 20 verim artışı sağlayan, baş ve yapraklarının toprakta bırakılması halinde dekara 5 kg saf fosfor ve 15 kg saf potasyuma eşdeğer bitki besin maddesi sağlayan bir bitkidir. Toprağa çok yararlıdır. Kendinden sonra ekilen ürünün verimin arttırır.  Çiftçi, 1 dekar şekerpancarından elde ettiği geliri 4-5 dekar buğday ekerek ancak elde edebilmektedir. Pancar olmasaydı, çiftçinin, çapalamayı, su vermeyi, gübre kullanımını benimsemesi, sulu ziraatı bilmesi mümkün olmazdı. Şekerpancarı aynı zamanda hayvan yemidir.  Şekerpancarının yan ürünleri olan baş ve yaprakları, küspesi, melası en ucuz kaba yem olarak değerlendirilir. Bir dekar şekerpancarı yan ürünlerinin içerdiği hayvansal besin değeri 500 kg arpaya eş değerdir.

Şeker Pancarı Kotasının, AKP’nin ülkeye vermeye devam ettiği zararın yadsınamaz gerçeğidir.  AKP’den önce bu topraklarda 2000 yılında 410 bin hektar şeker pancarı üretiliyordu şimdi 2015 yılı verilerine göre sadece 208 bin Ki bu kota ile daha da azalacak. 

AKP’den önce bu topraklarda 2000 yılında 22 milyon ton şeker pancarı üretimi yapılıyordu şimdi 2015 verilerine 6 milyon ton.

AKP den önce bu topraklarda 1998 yılında 450 bin kişi şeker pancarı üretiminde çalışıyordu şimdi 2015 verilerine göre 125 bin.

AKP den önce bu topraklarda 22 milyon tonluk şeker pancarı taşınıyor ve bu taşımaya karşılık o zaman ki para ile 65 trilyonluk bir istihdam ve taşıma işi vardı. Şimdi şeker pancarı taşımacılığı 6 milyon ton ile sınırlanmış ve bundan sonra daha da azalacaktır.

AKP sayesinde amaçlanan hedef gerçekleşirse, pancar üretiminde Avrupa’da sayılı ülkeler arasında bulunan Türkiye, ne yazık ki bu ürünün üretiminden elini çekecek. ABD’nin küresel şirketi Cargill ile birlikte 5 Nişasta Bazlı Şeker firması, şeker piyasasını tamamen ele geçirecek ve yapacakları kotasız üretimle müthiş kar elde edecekler. Halk ise sağlıksız bulduğu nişasta bazlı şekerleri tüketmeye mahkum bırakılacak. Sağlığımızdan olduğumuz gibi ekilebilir alanlarımızdan, işimizden, aşımızdan da olacağız.

Son 14 yılda nişasta bazlı şekerlere uygulanan yüksek kotadan dolayı 410 bin hektar alanda 22 milyon ton pancar ekimi yapılamadı. Yapılan hesaplamalara göre 75 bin tarım işçisi işsiz kalırken, yan sektörlerle birlikte Türkiye’nin toplam kaybı 5,3 milyar doları buldu. Şeker Pancarı kotası ile Nişasta Bazlı Şekerlerin kotasız üretilmesi izni sayesinde tekrar Türk Köylüsü ve Türkiye peşkeş çekilecek ama ABD ve işbirlikçileri malı götürecek! Türkiye’nin zararının korkunç boyutlara ulaşacak ve bu zarar sadece maddi değil! İşsizlik, göç, üretmeyen toplum, yıkılan aileler ve bu sorunların getireceği çok daha büyük sorunlar…

Türkiye, darbe girişimin fırsata dönüştürülmeye çalışıldığı bir dönemde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, ‘yangından mal kaçırırcasına’ pancar çiftçisini yok edecek, buna karşılık ABD’li şirkete kotasız üretim hakkı getirecek bir kararı, sadece CHP Yenişehir İlçe Yönetimi olarak değil, güzel ülkemin gururlu vatandaşı olarak, Yenişehirliler olarak, yurtsever insanlar olarak, üretenden, Hak’tan haklıdan yana olarak kesinlikle reddediyoruz. Başkanlık Sistemi için her şeyi mubah gören AKP zihniyetiyle ve bu hengamenin arasında sıkıştırdıkları Şeker Pancarı Kotası ile sonuna kadar mücadele edeceğiz.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP İlçe Başkanı Nejdet Sert: Cargıll Ve Ülker’e Kıyak, Üretene Köylüye Yasak
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.