Cumhuriyet 96 Yaşında

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyetin Kuruluşunun 96. Yıl dönümü tüm yurtta olduğu gibi Yenişehir’de de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Kutlamalar kapsamında Atatürk anıtı önünde Kaymakam Suat Seyitoğlu,  Garnizon Komutanı Albay Kadri Bahtiyar ve Belediye Başkanı Davut Aydın halkın bayramını kutladı. İstiklal marşının okunmasının ardından Kaymakam Suat Seyitoğlu günün anlam ve önemini belirtir konuşma yaptı.

   Kaymakam Seyitoğlu yaptığı uzun konuşmada, özetle şunları söyledi:

‘29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Kutlarken Cumhuriyeti ve bu Cennet Vatanı bizlere armağan eden Türkiye Cumhuriyeti Devleti Kurucusu başta Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere silah arkadaşları ve Kahraman Şehitlerimizi Rahmetle ve Minnetle anıyor Değerli gazilerimize sağlık ve uzun ömürler diliyorum.

19 Mayıs 1919’da Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Milli Mücadeleyi başlatıp, 29 Ekim 1923 tarihinde de “Türk Milletinin karakterine ve adetlerine en uygun olan idare, Cumhuriyet idaresidir.” diyerek ilan ettiği Cumhuriyet, Türk Milletine bırakılmış en büyük miras ve vazgeçilmez bir değerdir.

Cumhuriyet’te egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. Halk kendi kendisini yönetme yetkisini temsilcileri aracılığıyla kullanır. Bu yönetimde yurttaşların seçme ve seçilme hakkı vardır.Devlet yönetimi,sınıfların, kişilerin ailelerin,bir zümrenin eline bırakılamaz.Milletin bütün bireyleri yönetime katılabilir ve söz sahibi olabilir.Çünkü cumhuriyet yönetiminde bütün vatandaşlar eşit haklara sahiptir.

Atatürk’ün hedef olarak gösterdiği çağdaş uygar ülke olma yolunda laik, demokratik Cumhuriyet rejimi ile kat ettiğimiz mesafe küçümsenecek gibi değildir. Cumhuriyet bize ulus olma, dünya milletlerinin onurlu bir üyesi olma bilincini kazandırmıştır.

 

Seferberliklerden, dolup dolup boşalan kışlalardan, kıtlıklardan, gidilip dönülmeyen yerlerden, aziz milletimize biçilen kefenleri yırtarak geldik bu günlere, Yolsuz, okulsuz, ilaçsız, ışıksız zamanları aşıp geldik bu günlere,
velhasıl bu vatan kimin sorusuna en güzel cevabı vererek geldik bu günlerimize. Manisalı Mehmet efesiyle, Erzurumlu Nene hatunuyla, Antepli Şahiniyle, Yenişehirli Müstecip onbaşıyla,15 Temmuzda Ömer Halisdemir ve kahraman 249 şehidimizle nasıl el ele verip yurt müdafaası yapılmışsa bu gün de yarın da aynı birlik ve beraberlik ruhuna ihtiyacımız var.

 

Cumhuriyet laikliktir, din temiz duygular içinde kalbimizde yaşasın diye. Kimse kirli siyasete alet etmesin diye kurulmuştur cumhuriyet. Cumhuriyet bir halkın özlemidir. Artık savaşlardan yorulmuş, yoksul ve viran kalmış ülkesinde yurtta barış dünyada barıştır cumhuriyet.
Cumhuriyet emektir alın terinden akan. Namusuyla kazançtır hiç kimseye el açmadan. Bu yüzden yüzlerce fabrika kurulmuştur ülkemizde dört yandan. Cumhuriyet demir ağlardır.

 

Cumhuriyet bağımsız bir ülkedir. Devrimlerdir Atatürk’ün gösterdiği yoldan ilerleyen. Cumhuriyet ilimdir, fendir. Bu yüzden Atatürk bir gün söylediklerim bilime aykırı düşerse bilimi seçin der.
Bayramınızı bu duygularla tebrik eder, daha nice bayramlara birlik ve beraberlik içerisinde ulaşmanızı temenni eder, sevgi ve saygılar sunarım’ dedi.

Okunan şiirlerin ardından Liseler arası kompozisyon yarışması, ortaokullar arası şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilerin ödülleri verildi. Karate ve folklor gösterilerinin ardından ödül töreni ve geçiş töreni yapıldı.

   Aynı günün akşamında ise Yenişehir Belediyesi Osmanlı mehteri eşliğinde Derviş Eroğlu bulvarından heykel meydanına kadar cumhuriyet yürüyüşü gerçekleştirildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cumhuriyet 96 Yaşında
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.