Cumhuriyete bağlılık yemini ettiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi, Başkanı cumhuriyetin ilanının 99. Yıldönümünde yaptıkları basın açıklamasında, cumhuriyetin kadın hakları açısından getirilerine dikkat çekildi. Dernek Başkanı Serpil Kayar tarafından,  Atatürk Anıtı’na çelenk sunumundan sonra okunan açıklama şöyle:

Cumhuriyetin ilanının 100. Yıl dönümüne yaklaşırken yeni bir bayramı kutlamanın heyecanı içindeyiz. Bu gün aynı zamanda derneğimizin kuruluşunun da 2. Yıl dönümünü olması coşku ve azmimizi daha da arttırdı. 

Cumhuriyet'in ilanı, halkı, bağımsızlık, özgürlük, eşitlik gibi en temel haklar içeren evrensel değerlere ulaştırma amacını taşıyordu. Egemenliğin kayıtsız koşulsuz ulusun olacağı bir halk yönetiminin inşası için yola çıkılmıştı. Bu nedenle gerçekleştirilen Cumhuriyet Devrimleri, aydınlanma yolunda kadınların da önünü açan yasal güvence getirdi. Kurtuluşta ve cumhuriyetin inşasında eşit katkısı olan kadınlar olarak, kazanımlara sahip çıkmak, onları yaşama geçirmek ve ileriye taşımak sorumluluğunda idik.

Bu sorumluluğa sahip kadınlar olarak yıllardır, kadının insan haklarının, yasal planda ve yaşamın içinde gerçek anlamda güvenceye kavuşması için emek harcıyoruz. Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanabildiği bir ülkede gerçek demokrasinin de sağlanacağı inancındayız. Ne var ki bu konuda Cumhuriyetin 100 yılına layık bir gelişmenin olmadığını içimiz yanarak görüyoruz. Özellikle son yirmi yıldır, bu kazanımların gerçekleşmesi ve ileriye taşınması noktasında ciddi sorunlarla karşı karşıyayız.

Ülkemiz her gün birden çok kadının yaşamdan koparıldığı, kadınların yasal kazanımlarının durmaksızın geriye çekildiği, kadın- erkek bütün bir toplum için eşitliği, özgürlüğü, adaleti ve halkın birliğini sağlayacak olan laikliğin ihlal edildiği günlere tanıklık ediyor. Hak mücadelesi veren demokratik kitle örgütleri ve özellikle kadın örgütleri hukuksuz uygulamaların muhatabı oluyor. Adalet, adil olmaktan uzaklaşıyor.

 Bütün bu olumsuzluklara karşın kadınlar olarak, demokratik mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Cumhuriyeti inşa eden ülkemiz ve dünya kadın hakları mücadelesi bize yol gösteriyor. Bu kararlılıkla bayramımızı kutluyoruz.

 

 

 

                                              

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Cumhuriyete bağlılık yemini ettiler
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.