Futbol Sadece Futbol Değildir…

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 “Zaferin Rengi” filmi ne anlatıyor?

Sinemalarda gösterime giren bir film, İstanbul’un işgal günlerini yeniden gündeme taşıdı.

Yönetmenliğini Abdullah Oğuz’un yaptığı “Zaferin Rengi”, 1919 yılında İstanbul’u işgal eden düşman kuvvetlerine karşı örgütlenen insanların Anadolu’daki direnişe verdiği desteği, tarihimizin en önemli spor başarılarından olan General Harrington Kupası organizasyonu etrafında ele alıyor.

Yazar Tayfun Çavuşoğlu anlatıyor:

Bu filmin arka planında 1918-1923 yılları arasında yaşanmış gerçek olaylara dayanarak, Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Anadolu’da başlatılan milli mücadelenin, işgal altında bulunan İstanbul’da nasıl büyüdüğünün hikayesi ele alınıyor.

Milli Mücadele’nin zaferle sonuçlanmasının arifesinde, hâlâ işgal altında olan İstanbul’da Harington Kupası kapsamında karşı karşıya geldiği Birleşik Krallık işgal kuvvetleri karma futbol takımına karşı zafer elde eden Fenerbahçe’nin bu galibiyeti, istiklâl mücadelesinde yer alan efsane isimler eşliğinde anlatılırken, o dönemin simgeleşmiş şahsiyetleri, gizli cemiyetler, gizli faaliyetler ve kahramanlıklar, beyazperdede adeta onur geçidi yapıyor.

“Atılan her gol kurşun, tutulan her top vatan müdafaası” mottosuyla izleyicinin beğenisine sunulan Zaferin Rengi filminde gündeme gelen o son maçın hikayesine geçmeden önce, 1919’a dönelim…

İşgal altındaki bir başkentte, istiklâl için sadece elini değil, tüm bedenini fütursuzca ortaya koyanların hikayesine göz atacağız…

Yapılan işin hakkı verilerek gerçekleştirilmiş bir dönem filmi, işgaller ve milli mücadele dönemini yeniden gündeme taşıdı. Mustafa Kemal Paşa’nın, o günlerin Fenerbahçe oyuncularının, yöneticilerinin adeta yeniden canlandığı bu film sayesinde; onların şahsında, tarihe geçmiş onurlu bir direnişin gururu yaşanıyor.

İstiklal Harbi’nin zaferle sonuçlanmasında, İstanbul’da gerçekleştirilen faaliyetlerin önemli bir rolü bulunduğunu biliyoruz.

İstanbul’dan Anadolu lehinde yapılan çalışmaların büyük bir bölümü ise Ankara’da çalışmalarını yürüten Büyük Millet Meclisi ile irtibatı sağlayan gizli gruplar sayesinde gerçekleştirilmiştir.

Milli Mücadele’nin İstanbul’daki temsilcileri durumunda bulunan gizli grupların en eskisi Karakol Cemiyeti’dir. Karakol Cemiyeti’nin 1918 Ekim sonlarında kurulmuş olduğu düşünülmektedir. Cemiyet, liderlerinin yurt dışına çıkmasından sonra, başlangıçta İttihat ve Terakki Partisi mensuplarını bir bayrak altında toplamak amacıyla kurulmuş olduğundan, daha sonra kurulmuş olan gizli gruplardan ayrı bir özellik taşır.

Karakol Cemiyeti memleketi terk etmek üzere olan Talat Paşa’nın direktifiyle, Kara Kemal ve Kara Vasıf beyler tarafından kurulmuş, adlarının başındaki “kara” kelimesinden hareketle de Karakol cemiyeti denilmiştir.

Hatalarına rağmen, Karakol Cemiyeti başkanı Kara Vasıf Bey’in Milli Mücadele’ye hizmetleri büyüktür. 1920 Mart’ında İstanbul’un işgal edilmesine kadar, Anadolu’nun İstanbul’daki temsilcisidir. Bu yüzden Mustafa Kemal’le arası iyidir. Karakol Cemiyeti ile Anadolu’nun şifreli haberleşmelerini ise Miralay Galatalı Şevket Bey yürütüyordu.

Mustafa Kemal Paşa, nizamnamesini doğru bulmadığı Cemiyeti lağvettiğini, Sivas Kongresi günlerinde bizzat Kara Vasıf Bey’e söylemiştir.

“Zabitan” yani “Subaylar” Grubu da işte o dönemde Karakol Cemiyeti’nin devamı olarak kurulan, İstanbul’da faaliyette bulunan gizli gruplardan biridir.

Ne var ki, Zabitan Grubu’na da İngiliz Muhipler Cemiyeti’nden sızmalar olmuş, Mustafa Kemal Paşa’ya suikast için İstanbul’dan yola çıkan İngiliz Casusu Hindli Mustafa Sagir, Zabitan teşkilatının mührü ile mühürlenmiş bir vesikayla Anadolu’ya geçmişti.

Milli Mücadele yıllarında İstanbul’dan Anadolu’ya subay, er, askeri personel, silah, cephane, mühimmat ve istihbarat bilgisi temin etmek amacıyla TBMM Hükumeti tarafından kurulan diğer gruplar ise şunlardır:

Felah Grubu, Müdafaâ-ı Milli Heyet-i Merkeziyesi, Mim Mim Grubu, İmalat-ı Harbiyye Grubu, Muavenet-i Bahriyye Heyeti, Namık Grubu ve bu gruplara ait ihtiyat grupları olan Ferhad-Kerimi ve Bizci grupları… devam edecek

 

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Futbol Sadece Futbol Değildir…
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.