Kıbrıs’ta Bitmeyen Gece!

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yazar Tayfun Çavuşoğlu, Kıbrıs Barış Harekatı’nın İlk 24 Saatinde Yaşananları Anlattı.

Türk ordusu 20 Temmuz 1974 sabahı saat 06.05'ten itibaren Kıbrıs adasına havadan indirme ve denizden çıkarma yapmaya başladı. Kıbrıs'a ayak basan ilk Türk askerleri, paraşütçülerdi. Hava İndirme Tugayının 1. Paraşüt Taburu, Pınarbaşı'na; 2. Paraşüt Taburu ise Gönyeli'ye indi. İlk taburlar inerken ciddi bir ateşle karşılaşmadılar.

Denizden çıkarma ise Deniz Piyade Tugayına bağlı askerlerce sonradan Şehit Albay’ın adı verilen Karaoğlanoğlu Plajı'na yapıldı. İlk çıkarma aracı saat 08.50’de sahile kapak attı.

Saat 11.15'ten itibaren de 3. Paraşüt Taburu, 4. Paraşüt Taburu, 1. Komando Taburu, 2. Komando Taburu ve Nevşehir Komando Taburu indirildi.

İnen ve çıkan birlikler birleşmek için ileri harekâta giriştiklerinde, Tum savunması da sertleşmişti.

Çıkarma saatinde Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alayı’nda görevli Muhabere Astsubay Kıdemli Başçavuş Bayram Gümüş, Muhabere Çavuş Zeki Alpsoley ve Muhabere Onbaşı Ülkü Akbulut da Beşparmak Dağları’nın Atak Tepe mevkiinde, An-Trac telsiz çevirim istasyonunu faaliyete geçirerek, adaya inen ve çıkan askeri birliklerin komuta heyetinin, Türkiye’de bulunan harekat merkezi ile irtibatını sağlamak üzere çaba harcıyorlardı. Sistem kuruldu ve çalıştırıldı.

Gece saatlerinde Rumlar dört bir yandan saldırıya geçti. Bir Rum taburu Atak Tepe’de bulunan üç askerimize saldırıya geçti. Telsizle temas kurulan üstlerinin orayı boşaltın talimatına rağmen, cihazları korumak için kaldılar ve kahramanca çarpıştılar. Çok acı sahneler yaşandı. Üçü de şehir oldu. Komşu sırtlardaki 16 Kıbrıslı mücahit de Rumların barbarca muamelesine maruz kalarak şehit edildi.

İnsanlık dışı tavırlar sergileyen 31 ve 33’ncü Rum komando taburlarına dersleri elbette verilecekti… O ders hemen o gece verildi, bu taburlar bir daha Kıbrıs'ta savaş sahnesine çıkamadılar.  O konuyu da bir sonraki videoda detaylarıyla aktaracağım.

Ordulu Muhabere Astsubay Kıdemli Başçavuş Bayram Gümüş, Bursalı Muhabere Çavuş Zeki Alpsoley ile Giresunlu Muhabere Onbaşı Ülkü Akbulut başta olmak üzere tüm şehitlerimizi saygıyla anıyoruz…

Detaylar videoda… https://youtu.be/8dC00DeS_J4

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kıbrıs’ta Bitmeyen Gece!
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.