-Sürekli hayal kurmak bizi gerçeklerden uzaklaştırır mı?
– Hayal gücü düşüncenin gücüdür. Yaratmadır, bilgidir, üretmedir. Hayalsiz büyük işler yapılamaz. Tanık olduğumuz büyük başarılar önce bir hayaldi. Hayalleri olmayan insanlar yoksul insanlardır. Hayalleriniz yoksa umutlarınız da yoktur.
*
-Politika ve politikacılar hakkında neler söylemek istersiniz?
– Ünlü düşünür Platon: “Politika, politikacılara bırakılmayacak kadar ciddi bir iştir.” der. Ülkemizdeki politikacıların düzeysizliğini ve nefret bulaştıran konuşmalarını dinledikçe bu sözünü hatırlarım. Bana göre Politika, politikaya düşkün olmayanlarla ve politikadan sağlanacak çıkarlara ihtiyacı olmayanlarla yapılmalıdır.
*
– Bazı insanlar özgürlük konusunda ısrarcı değiller. Bu duyarsızlıklarının nedeni hakkında konuşmak ister misiniz?
– Özgürlük, sorumluluk yükler. Bazı kişilerin özgür olmaya cesaret edemeyişlerinin nedeni budur. Bunlar, sorumluluklarını başkalarına devrederek yükümlülükten kaçmaya çalışırlar. Sorumluluk almaktan kaçınan bir kişi ahlaken sorunludur.
*
– Bazı insanlar, susmanın erdem olduğunu savunuyorlar. Susmak, aşağılanmayı kabullenmektir diyenler de var. Siz hangi taraftasınız?
– Konuşulması gereken yerde susmak ikiyüzlülüktür. Sorunları başkalarının çözmesini bekleyenler susmayı tercih ederler. İnsan haksızlık, adaletsizlik ve zulüm karşısında susabilir mi? Eğer susuyorsa o insan mıdır? Dünya, kötülükler karşısında susmayı tercih edenler yüzünden tehlikeli bir yer oldu.