Şehitlerimizi andık

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü dolayısıyla Yenişehir'de de çeşitli törenler düzenlendi. Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasıyla başlayan tören, İstiklal Marşı'nın okunması ve saygı duruşuyla sürdü.

Atatürk Anıtı önündeki törenin ardından, Yenişehir Belediye Mezarlığı'ndaki şehitlik ziyaret edildi. Şehitlikteki program İlçe Müftülüğü tarafından düzenlendi.  Şehitlik ziyareti sonrası Şehit Ömer Halisdemir Kültür Merkezi'ne geçildi ve TOKİ Orhangazi Ortaokulu tarafından hazırlanan programa Kaymakam Rahmi Köse, Garnizon Komutanı Hava Trafik Albay Kadri Bahtiyar, siyasi parti temsilcileri, İlçe Protokolü ile öğretmen ve öğrenciler katıldı.

TOKİ Orhangazi Ortaokulu Tarafından Hazırlanan Program İlgiyle İzlendi.

Saygı duruşunda bulunulup İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda günün anlam ve önemini belirten konuşmayı Türkçe Öğretmeni Handan Turan yaptı.

Konuşmasına, 1915’te Çanakkale’de deniz savaşıyla başlayan ulusal bağımsızlık mücadelemizin zaferle sonuçlanmasının 107. yılında Çanakkale’de, Kurtuluş Savaşı’nda ulusumuzun birliği ve bütünlüğünü sağlamak için canlarını feda eden şehitlerimizi saygıyla anmak amacıyla toplanıldığını belirterek başlayan Turan’ın konuşması özetle şöyle:

Çanakkale Savaşı, 1. Dünya Savaşı'nın sonlarına yaklaşırken 1915- 1916 yılları arasında Gelibolu Yarımadası’nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında yapılan deniz ve kara muharebeleridir.Birinci Dünya Savaşı’nı galip bitirmek ve Çanakkale Boğazını geçip İstanbul’u almak isteyen İngiliz ve Fransız donanmaları Çanakkale Boğazına gelmiş, “Türkler bu donanmayı gördüklerinde tabanlarını yağlar, arkalarına bile bakmadan kaçar giderler. Biz de 5 çayımızı İstanbul’a karşı içeriz.” demişlerdi. Ama umdukları gibi olmadı, en büyük donanma gemileri de büyük kayıplar verince geri çekilmek zorunda kaldılar. 

Çanakkale boğazını gemilerle geçemeyeceklerini anlayan düşman kuvvetleri, bu kez topraklarımıza karadan girmeyi denediler. İngiliz, Fransız ve Anzak askeri güçleri, 25 Nisan 1915 günü karadan çıkarma yapmaya başladılar. Burada da umduklarını bulamadılar. Savaşın sonunda , “yenilmez” sandıkları güçlü orduları, ağır bir yenilgiye uğradı.

Konuşmasının bu bölümünde gençlere hitap eden Turan, “Atalarımız, bu kanlı savaş ortamında bile hayatlarının son anlarına kadar bizi “biz” yapan değerlerden asla vazgeçmemişlerdir. Çanakkale Muharebeleri, bu değerlerin anıtlaştığı bir destandır” dedi ve örnekler verdi.

Atatürk’ün, Anzak askerleri için söylediği şu sözler çok manidardır: “Bu memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar! Burada bir dost vatanın toprağındasınız. Huzur ve rahat içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak ülkelerden evlâtlarını savaşa gönderen analar! Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlâtlarınız bizim bağrımızdadır. Huzur içindedirler ve huzur içinde rahat rahat uyuyacaklardır. Onlar, bu topraklarda canlarını verdikten sonra, artık bizim evlâtlarımız olmuşlardır.”

Bu ruhtan bize miras kalan değer, düşmanına bile hoşgörülü olmaktır.

Bizi biz yapan, ayakta tutan, bu değerlerdir. Bu değerler, ülkemizin kuruluşunun temeli olan, bizleri insan kılan evrensel değerlerdir. Bize bu vatanı armağan eden atalarımıza ve şehitlerimize olan borcumuzu ancak değerlerimize sahip çıkarak ödeyebiliriz.

Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Ey Aziz Şehitler,

Bayraklar memleket ufkunu baştanbaşa donatıyorsa bugün, siz düşmana göğsünüzü siper ettiğiniz içindir. Şimdi biz her 18 Mart geldiğinde, başımız minnetle eğilirken; övünç ve gururla doluyor göğsümüz. Aziz hatıranızı gururla, rahmet ve şükranla anıyoruz. Ruhunuz şâd olsun.

Programın sonraki bölümlerinde "Çanakkale" adlı oratoryo ve "Çanakkale Savaşları" konulu video gösterimi ilgiyle izlendi. "Çanakkale Kahramanları" adlı gösterinin ardından program sona erdi.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Şehitlerimizi andık
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.