Yenişehir Köyleri (Karacaahmet Köyü 4)

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Karacaahmet’e ait arazi ve mevkii isimleri;

1- Tuğlak, 2-Taşköprü, 3- Işıkdere, 4- Bağlar, 5-Yukarı Bağlar, 6-Kızılcık Çukurları, 7-Beyler Mezarlığı 8-Uzunçalı, 9- Süleyman Çukuru, 10-Söğüt Önü,11- Boztepe, 12- Damlaca, 13- Çamlık Çukuru, 14- Büyük Kaya, 15- Manku

 Tuğlak; Türk Dil Kurumu Derleme Sözlüğü’ne göre genel olarak Konya Seydişehir bölgesinde kullanılan ve ceviz anlamını taşıyan bir kelimedir. Olasılıkla cevizlik bir bölge olan bu mevkii ismini buradan almıştır.

Beyler Mezarlığı; köyün alt kısmında Ayaz köyüne doğru yamaçta yer alan mevkinin adıdır. Ayaz’da bulunan bey konaklarının arkasına düşen mevkii söz konusu konaklar ile ilişiklidir.

Mankuf; Yine Türk Dil Kurumu Derleme Sözlüğü ’ne göre Gürcü kökenli bir kelime olup, bakımsız kalmış yıkılacak duruma gelmiş yapı anlamını taşır. Muhtemelen eski terkedilmiş bir yapıdan isimlendirilen bir bölgedir.

Nüfus Gelişimi

Köye ait ulaşılabilen en eski nüfus verisi 1486 yılına ait Tahrir Defterinde bulunmaktadır. Çok sağlıklı olmayan bu veride adı “Küçük Ayas” olarak zikredilen köyde 3 hane mücerret sayılmıştır. 1530 tarihli defterde ise “Karaca” olarak adı geçen köyde 13 hane nüfusun bulunduğu görülmektedir.

1844 yılında hazırlanan Temettuat Defterine göre nüfusun dört haneye kadar düştüğü görülmektedir.

Zaman içerisinde nüfusunda azalmalar olan köye 1870 yılından sonra yerleştirilen Rumeli muhacirleri ile köy tekrardan şenlendirilmiştir.

1895 vilayet yıllığında 20 hane kayıt altına alınan köy, 1325 (1907/1908) Hüdavendigar Vilayet Salnamesinde yerli köyler arasında gösterilip 65 hane nüfus kaydedilmiş.

Cumhuriyet tarihinin ilk nüfus sayımı olan 1927 yılında 33 hanenin bulunduğu köyde 80’i kadın 79’u erkek olmak üzere toplamda 159 nüfus sayılmıştır.

1967 yılında Bursa Valiliği tarafından yayınlanan il yıllığındaki veriye göre 245 olarak gösterilen köy nüfusu 1980 yılında 219, 1985 yılında 247, 1990 yılında 241 olarak tespit edilmiştir. 90’lı yıllarda köy dışına olan göçlerin artması ile nüfus eğiliminde ters eğri oluşan köyde 2013 yılında 178 nüfus bulunmakta idi. 2020 yılı nüfusu 133 olan köyün 2022 yılı verilerine göre 64’ü kadın, 64’ü erkek olmak üzere toplamda 128 nüfusu bulunmaktadır.

Köyden göçlerin en önemli nedenlerinin başında ekonomik sebepler gelmekle birlikte, şehirdeki iş imkânları, yeni yetişen gençlerin okuma istekleri göçü tetiklemektedir. Göçler genelde Yenişehir, çevre ilçeler ve il merkezine olmaktadır.

Ekonomi ve Kültür

Karacaahmet Köyü gelenek ve göreneklerine bağlı tam bir Osmanlı Köyü havasındadır. Köyde düğün ve dernekler eski adetler ile yapılırken harman zamanı uygulanan imece halen yaşatılmaktadır.

Köyün en önemli etkinliği her yıl Eylül ayında Karaca Ahmet Sultan’ı anmak amacıyla yapılan törenlerdir. Oldukça fazla ilgi gören ve uzak yakın birçok yerden gelen konukların bulunduğu törende mevlitler okunup gelen misafirlere yemek ikramları yapılır.

Köyün temiz havası ve güzel doğası önceden beri Yenişehirliler için bir cazibe olmuştur. Özellikle 1950’li yıllarda ilçe merkezinde bulunan halk Hıdırellez kutlamalarını köyde gerçekleştirmekte imiş. Köyde bulunan türbenin çevresinde bulunan yeşillik ve ağaçlık alan Hıdırellez günleri hem eğlence, hem adak kurbanı olanlar için kurban kesme yeri hem de bir ibadet mekânı olma özelliğini uzun yıllardan bu yana sürdürmüştür.

Köyün meşhur yemeklerinin başında yufka ekmeğe yapılan şipirt gelmektedir. Arpa aşına benzeyen boğaza kaçanı meşhurdur.

Ekonomisi daha ziyade tarıma dayalı olan köyde hayvancılık da ön planda yer almaktadır.

Köyde eğitim taşımalı sisteme geçildikten sonra öğrencilerin ilçe merkezindeki okullara taşınması ile sağlanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Köyleri (Karacaahmet Köyü 4)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.