Yenişehir Marmara’nın Çöplüğü Olmayacak

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yenişehir’de çevre gönüllülerinin bir araya gelerek oluşturduğu Yenişehir Çevre Platformu (YEÇEP)’in düzenlediği toplantıda, Yenişehir Kirazlıyayla Mahallesine yapılacak olan Meyra Çinko Kurşun Bakır Zenginleştirme Tesisi ve Atık Barajı tüm yönleri ile masaya yatırıldı.

   Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Yenişehirliler yoğun ilgi gösterdi. 

   Toplantıda ilk olarak konuşan YEÇEP sözcüsü Ziraat Mühendisi Şafak Erdem, Yenişehir’in kentine sahip çıktığını belirterek, ‘ Bizler kentini seven bir grup insan olarak yola çıktık. Yenişehir çevre platformunu kurduk ve bu çatı altında birleştik.

İnsanların çevreyi dönüştürmesi, dönüştürdükçe tüketmeye başladığı noktada canlılığın sürdürülebilirliği konusunda endişe duyuyoruz. Tüm insanları yaşam biçimlerini sorgulamaya, çevreye karşı duyarlı ve ilgili olmaya çağırıyoruz.

Bugün küresel boyutta iklim değişikliği tehlikesi yaşanırken Biz Türkiye'nin ranta kurban giden derelerini, meralarını, tarım arazilerini, ormanlarını tarihi ve kültürel varlıklarını konuşuyoruz, konuşmak zorunda bırakılıyoruz.

Bizler kentimizde ve bölgemizde yaşanan ekolojik yıkımların karşısında, insanların ve tüm canlıların geleceğinin tehdit altında olduğunun farkındalığıyla sessiz kalmayacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz.

Yenişehir maden veya sanayi şehri değil tarım kentidir. Yüzyıllardır toplumları besleyen verimli ovamız, tarım alanlarımız kirlenmekte, rant uğruna peşkeş çekilmekte yeraltı ve yerüstü sularımız bilinçsiz kullanım ve sanayi atıkları ile kirlenmektedir.

Yenişehir'e 11 kilometre mesafede Kirazlıyayla 'da Meyra Madencilik tarafından yakında faaliyete geçmesi planlanan bakır çinko kurşun zenginleştirme tesisi ve atık Barajı'nın bölgemiz üzerinde yıkıcı etkileri olacağını görüyoruz. Söz konusu işletmede sadece Kirazlıyayla bölgesinden çıkan cevher işlenmeyecek, Kütahya, Balıkesir, Çanakkale illerinden de cevher getirilecek ve bunların zehirli atıkları bizim topraklarımızda depolanacaktır.

Biz Yenişehir'de Kimyasal çöplük istemiyoruz.

Kamu yararı gözetildi denerek kamu zararına planlanan bu tür projelere karşı duruyoruz ve soruyoruz. "Bu projenin Yenişehir'e katkısı ne?"

Hiçbir siyasi bayrağı taşımayan yaşadığı kentin havasını, suyunu, toprağını, doğasını dert edinen herkesi çevreci hareketi desteklemeye, YEÇEP çatısı altında toplanmaya ve mücadele etmeye davet ediyoruz.

Tüm çevre dostlarına sesleniyoruz.

Doğa varsa biz varız.

Son ırmak kurumadan,  son ağaç kesilmeden, son balık ölmeden paranın yenilemeyen bir şey olduğunu anlatmak için buradayız.

Diyoruz ki!

Yarın çok geç olacak. Bugün harekete geç!’

   Toplantıda daha sonra Ziraat Müh. Doç.Dr. Ertuğrul Aksoy, Bursa Barosu Çevre Komisyonu Başkanı Eralp Atabek, DOĞADER Murat Demir ve Kimya Müh. Ali Uluşahin’de kurulması düşünülen tesisin zararları ile ilgili katılımcılara bilgi verdiler.

Toplantının sonunda Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş’da Yenişehir’de tarımın zarar görmemesi için bu tür bütün etkinliklere sonuna kadar destek vereceklerini belirtti.

   Barcın Mahallesi Muhtarı İsmail Yüksel’de kendi mahallelerine yakın olacak bu tesisin kurulmaması için gereken ne varsa yapacaklarını belirtti.

Kirazlıyayla Mahalle sakinleri de Yenişehir’in en güzel doğa harikası mahallelerinin bu şekilde heba olmaması için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirterek, YEÇEP gönüllülerini en kısa zamanda mahallelerinde misafir etmek istediklerini belirttiler.

   Toplantıdan çıkan ortak sonuç ise ‘Yenişehir Marmara’nın Çöplüğü Olmayacak’ olarak belirlendi.

YEÇEP’in önümüzdeki günlerde bu konuyla ilgili başka çalışmalar da yapacağı belirtildi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir Marmara’nın Çöplüğü Olmayacak
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.