İtilaf Devletlerinin desteğinin kesilmesi Yunanistan’ı yeni formül arayışına itti. Sakarya Savaşı’nda kaybeden Yunanlar, Anadolu’ da işgal ettikleri sahaları, ilan ettikleri özerk İyonya Devleti illüzyonu ile elde tutmaya çalışırlarken, Doğu Trakya topraklarını da elde tutabilmek ve Anadolu üzerinde baskı kurabilmek amacıyla İstanbul ‘u işgal etmeyi planlamışlardı. Fakat İstanbul müttefik işgali altındaydı. Dolayısıyla Yunanistan’ın karşısında sadece Türkler değil, İngiltere, Fransa ve İtalya da vardı.
1 Temmuz 1922 tarihinde Yunanistan’ın Trakya, Makedonya ve Epirus’taki kuvvetlerinin sayısı şöyleydi;
- Kolordu; Gümülcine’deki 16. Tümen, Selanik’teki l4. Tümen, Kırklareli’deki Edirne Tümenindan oluşuyordu. Toplamda, 56 makineli tüfeğe, 14,000 askere sahipti.
- Kolordu’nun Epirus’taki 8. Tümeni ise 16 Makineli tüfeğe, 3,000 askere sahipti.
İngiliz Binbaşı Strover’in 13 Temmuz’da İstanbul’a verdiği bilgiye göre, 56. Yunan alayının Mudanya’dan Tekirdağ’a sevkine başlandığı gibi, 28. ve 55. Yunan alayları ile yeni teşkil edilen bir alay da Trakya’ya gönderilmek üzere Mudanya’da toplanıyordu.
Bundan sonra Eskişehir’de bulunan 7. ve 9. Yunan tümenleri Mudanya üzerinden Tekirdağ’a nakledilmişti.
Temmuz ayı içerisinde Trakya’da bulunan Yunan kuvvetleri, 5 tümen, 94 makineli tüfek ve 34.000 askere ulaşmıştı.
Anadolu’da savunmaya geçen Yunan birlikleri, ağırlık merkezini kaydırdıkları Trakya ‘da taarruz pozisyonu almışlardı. Trakya’daki Yunan birlikleri arasında yaşanan hareketlilik Fransızların gözünden kaçmadı.
İstanbul Fransız İşgal Ordusu Kumandanı Charpy, İstanbul Müttefik İşgal Orduları Başkumandanı Harrington arasında hararetli yazışmalar oldu. Her iki komutan da Yunan işgaline sıcak bakmıyordu.
Tevfik Bıyıklıoğlu, Yeni Onbinlerin İnişi adlı Yunanca esere atfen, Yunanların, Eskişehir Seyitgazi-Bolvadin hattından Ankara’ya ilerleyişleri esnasında Çatalca’da topladıkları kuvvetlerle bir baskın düzenleyerek İstanbul’u işgal etmeyi düşündüklerini, ancak Atina’daki lngiliz elçisinin Yunanların müttefik işgali altındaki İstanbul’u işgaline izin verilmeyeceğini bildirmesi ve Türk ordusunun Sakarya Savaşı ‘nı kazanması nedeniyle Yunanların İstanbul’a karşı tasarladıkları baskının “suya düştüğünü” nakletmektedir.
Yunanlar yılmayacak, Sakarya Savaşı ‘ndan sonra İstanbul’u işgal etmek için daha ciddi teşebbüslerde bulunacaklardı.