Milletvekilleri Özgür mü?

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye özgür bir ülke mi? Bu sorunun yanıtını artık net olarak biliyoruz. Bedelini en ağır biçimde ödemeye hazır olanlar için özgür bir ülke. Eğer bu bedeli ödemeye hazır değilseniz, bir torba kömüre, bir paket makarnaya özgürlükler terk edilebiliyor.

Genelkurmay Başkanları bile bir sahtekarın yalan ifadesi ile hapse tıkılabiliyor.

Sıradan yurttaşlar için durum bu. Ya pek çok ayrıcalığa sahip milletvekilleri özgür mü?

Bu sorunun yanıtını vermek güç. Ama özgürlüğü olan en azından 20 milletvekilimiz yok mudur? Bu sorunun yanıtını da 1 hafta içinde alacağız. Lider sultasının parti üyelerini nasıl teslim aldığını çok iyi biliyoruz. Milletvekilliğinin sahip olduğu ayrıcalıklar nedeniyle bir kez daha milletvekili olma umuduyla özgür iradelerini liderlerine nasıl terk ettiklerini bir kez daha yaşayarak görüyoruz.

Cumhurbaşkanlığı seçimleri ile cumhurbaşkanının görev ve yetkileri Anayasanın 101 ile 107. maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu maddeler arasında milletvekillerinin özgürlüğü ile ilgili olanı 101. maddedir.

Anayasa madde 101 şöyle demektedir: “Cumhurbaşkanı, kırk yaşını doldurmuş ve yüksek öğrenim yapmış Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri veya bu niteliklere ve milletvekili seçilme yeterliğine sahip Türk vatandaşları arasından, halk tarafından seçilir.

“Cumhurbaşkanının görev süresi beş yıldır. Bir kimse en fazla iki defa Cumhurbaşkanı seçilebilir.

“Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür. Ayrıca, en son yapılan milletvekili genel seçimlerinde geçerli oylar toplamı birlikte hesaplandığında yüzde onu geçen siyasi partiler ortak aday gösterebilir.

“Cumhurbaşkanı seçilenin, varsa partisi ile ilişiği kesilir ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeliği sona erer.”

Bu maddede milletvekillerinin özgürlüğünü tanımlayan bölüm koyu harflerle altını çizdiğimiz “ Cumhurbaşkanlığına Türkiye Büyük Millet Meclisi üyeleri içinden veya Meclis dışından aday gösterilebilmesi yirmi milletvekilinin yazılı teklifi ile mümkündür.” cümlesidir.

Açıkça görüldüğü gibi 20 milletvekilinin bir araya gelerek bir cumhurbaşkanı adayı göstermek milletvekillerinin kaynağını anayasadan alan özgürlüğüdür. Ne var ki şu anda mecliste bulunan vekillerin bu özgürlükleri kısıtlanmış ve tehdit altındadır. Nitekim CHP liderliği adına Haluk Koç bir aday için imza vermesi olası 20 milletvekilini açıkça tehdit etmiştir.

Bu özgürlüğü kullanmanın bedeli yeniden milletvekili olamamak ise bu bedeli ödemeye hazır 20 milletvekili çıkacaktır. Aksi halde milletvekillerinin bile özgür olamadığı bir ülkede kimse özgürlüklerden söz edemez.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Milletvekilleri Özgür mü?

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.