-Çehov: “Belirsizlik iyidir, ne de olsa ümit vardır.” der. Siz bu görüşe katılıyor musunuz?
– Belirsizliğin ümit verici yanı var mıdır bilmiyorum ama rahatsızlık veren yanı vardır. Belirsizlik beklentilerle ilgiliyse kişiyi hareketsiz bırakır; onun başka işlere yönelmesini engeller. Kişi ayak bileklerinden zincirlenmiş gibidir; ne ileri gidebilir ne de geri çekilebilir. Belirsizlik çok uzarsa işkenceye dönüşür.
*
– İletişim kurmakta zorlandığınız insanlar var mı?
– Ne istediğini bilmeyen, adeta karar vermemeye karar veren insanlarla iletişim kurmakta zorlanıyorum. Ne istediğini bilmeyenler yönlendirilmeye çok açık insanlar. Maymun iştahlılar, özgüvenleri zayıf. Mutsuzlar ve mutsuz ediyorlar.
*
– Yaratıcı düşünceleri engelleyen başlıca faktörler nelerdir?
– Yaratıcılık, daha önce kimsenin düşünmediğini düşünme ve yapamadığını yapabilme yeteneğidir. Ezberciliğin ve dini dogmaların dayatıldığı, özgür düşüncelerin baskı altına alınıp cezalandırıldığı toplumlarda yaratıcı bireyler yetişmez. Yaratıcı bireylerini yitiren toplum ışıksız kalır.
*
– Size göre bir insanın kendisine yapabileceği en büyü kötülük nedir?
– Kendini kandırmaktır. Bu tipler, kendilerine kazık atarak yaşamlarını sabote eden insanlardır. “Ben çok mükemmelim, vazgeçilmezim.” Gibi saçmalıklarla kendilerini dolduruşa getirirler. Böyle kişiler, kendi hayatlarının figüranı olurlar. Yalan söyleyen kişi kendileridir; yalana inanan kişi de kendileridir.