Sağlıklı İnsan Neşelidir

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

  

Şu çocuk şarkısı olur olmaz zamanda aklıma gelir ve her aklıma gelişinde mırıldanırım: “Neşeli ol ki genç kalasın/ Bu dünyadan zevk alasın/ Ümitler hep süslenir neşeyle/ Neşeli ol ki genç kalasın.

   Neşeli bir insan mıyım bilmiyorum ama neşeli olmakla sağlıklı olmak arasında önemli bir bağlantı olduğunu biliyorum. Neşeli olmak keyifli ve mutluluk verici bir şeydir. Bir kez neşeli olan kişinin her zaman neşeli olmak için bir nedeni vardır.

   Kişi neşeliyse, keyfi yerindeyse, genç ya da yaşlı oluşunun, güzel ya da çirkin oluşunun, zengin ya da yoksul oluşunun, dik ya da kambur oluşunun önemi yoktur. Mutludur o kişi.

    “Çok gülen mutludur ve çok ağlayan mutsuzdur.” derler. Bu cümle ilk bakışta basmakalıp bir söz gibi algılansa da çok doğru bir sözdür.  Neşeli olmak bir kazançtır, nakit para gibidir çünkü şimdiki zamanla ilgilidir.

   Neşeli olmak sağlıklı olmanın belirtisidir. Asık suratlı insanlarda neşelilik çiçeği açmaz. Sağlıklı olmak için her türlü aşırılıktan, stres üreten ortamlardan, aşırı yorgunluklardan uzak durmak gerekir.  Özellikle beynin dinlenebilmesi için düzenli ve yeterli uyku şarttır. Eski saatleri hatırlayın. Bu saatlerin çalışması için kurulmaları gerekir. Beyin için de durum aynıdır.

   İnsanların birbirlerine sağlık durumlarını sormaları, esenlik dilemeleri nedensiz değildir. Mutluluğumuzun onda dokuzu sağlıklı olmamıza bağlıdır. Sağlıklı olmadan hiçbir şeyden zevk alamayız.

   Mal mülk elde etmek, şöhret sahibi olmak, yüksek makamlara gelmek vb. durumlar için sağlığı feda etmek aptallıktır. Sağlık asla ikinci plana itilmemelidir. Mal mülk edinmek için sağlığınızı yitirirseniz, edindiğiniz malları, sağlığınıza kavuşmak için harcamak zorunda kalırsınız. Sağlık varlıktan iyidir.

   Evet, sağlık neşe ve mutluluk kaynağıdır ama yine de mutluluk tek başına sağlığa bağlı değildir. Doğa bazen tuhaf insanlar yaratır. Bunlar gülümsemeyi unutmuş, ekşi suratlı, somurtkan insanlardır. Kendilerinden bıkmışlardır.

 Bazı kişiler, istedikleri on şeyden dokuzu gerçekleştiğinde gerçekleşen dokuz şeye sevinmezler, gerçekleşmeyen bir tanesine üzülürler. Sağlıklı ve neşeli insanlar ise istedikleri on şeyden sadece bir tanesi bile gerçekleşse mutlu olmayı bilirler.

   Sağlık, güzellikle akrabadır. Güzellik, mutluluğumuzu doğrudan etkilemese bile kalpleri bizim için önceden kazanan bir tavsiye mektubudur. Güzelliğin temel ilkesi davranış inceliğidir. Güzellik ışığı, soyluluğu aydınlığa çıkarır ve kötülükleri bastırır. Güzellerin sonbaharı da güzeldir.

   Dostlarım! Uzun yaşamanın en etkili yolu neşeli olmaktır. Neşeli olmak için sağlıklı olmak gerekir. Tutkularının esiri olanlar, kuşkulu korkulardan kurtulamayanlar, benciller, kıskançlar, kindarlar, yeniliklere kapalı olanlar, hoşgörüsüzler, özensizler, narsistler, doğadan uzaklaşanlar ve insanları ötekileştirenler sağlıklı olamazlar.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Sağlıklı İnsan Neşelidir
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.