Muhaliflerin siyasi manevrası, gün gelecek ters tepecekti
Yunanistan hükümeti, Ankara’yı Sevr antlaşmasını kabul etmeye zorlamak için ordularını Ankara’ya yürütmeye karar verdi. Çünkü Ankara’daki Türklerin ikna olmaya hiç niyeti yoktu.
Yunan ordusu başkomutanı General Anastasios Papulas, başlangıçta bu harekâta şiddetle karşı çıktı. Ona göre, Yunan ordusunu ıssız ve yolsuz Anadolu topraklarının derinlerine sürüklemek, sonuçları ağır olabilecek bir maceraydı.
Bir yandan savaş karşıtı örgütlerin ordu içine sızdırdığı broşürler, Yunan askerinin savaşa olan inancını kırıyordu. Papulas kamuoyunun yoğun baskısına ve “Ankara Fatihi” olmanın cazibesine karşı koyamayarak ordusuna taarruz emri verdi.
Yunan kuvvetleri, Aslıhanlar ve Dumlupınar Muharebeleri ile Kütahya-Eskişehir Muharebeleri arasındaki üç aylık zaman içinde, Anadolu’daki kuvvetlerini 11 tümen ve 1 süvari tugayına çıkartarak daha da güçlenmiş bir durumda, 10 Temmuz 1921’de Bursa-Eskişehir; Bursa-Tavşanlı-Kütahya; Uşak-Dumlupınar-Seyitgazi istikametlerinde üç ayrı koldan taarruza geçtiler.
15 piyade tümeni, 4 süvari tümeni ve 1 süvari tugayından oluşan Türk Kuvvetleri ise İnönü-Kütahya-Döğer mevzilerinde savunma için tertiplenmişlerdi.
Türk Ordusu’nun imha edilmesini ve Afyon, Eskişehir, Kütahya gibi stratejik noktaların işgalini amaçlayan Yunanlar; İnönü ve Kütahya’daki tahkim edilmiş mevzilere çatmak yerine, Türk Kuvvetlerini güney kanattan kuşatmak üzere harekâta başladılar.
10 Temmuz 1921’de Yunan büyük taarruzu ve Kütahya Eskişehir Muharebeleri başladı.
13 Temmuz’da Afyon ve Bilecik, 17 Temmuz’da Kütahya düştü.
Mustafa Kemal Paşa, 18 Temmuz’da Eskişehir’de Karacahisar karargâhında, Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa’yla görüştü. “Ordunun, Sakarya’nın doğusuna çekilmesini” istedi.
19 Temmuz’da Eskişehir Yunanlarca işgal edildi. Türk karşı taarruzu başarısız oldu.
Mustafa Kemal Paşa, askeri strateji açısından çekilmeyi gerekli görüyordu. Ordunun çekilmesi durumunda mecliste uğrayacakları ağır eleştiriler hatırlatılınca; “Askerliğin gereğini kararlılıkla uygulayalım. Diğer sakıncalara karşı koyarız” diyerek çekilme kararını tereddütsüz uygulattı.
Mustafa Kemal Paşa bu kararıyla hem yeni kurulan düzenli orduları kuruluş sürecinde yok olmaktan kurtardı, hem Yunan ordusunu Anadolu içlerine çekerek onları harekât üssünden uzaklaştırıp lojistiklerini zorlaştırdı ve çok geniş bir alanı kontrol etmek zorunda bıraktı hem de orduyu yeniden derleyip toparlayacak zaman kazandı. Haftaya Devam edecek
Tüm detaylar videoda: https://youtu.be/RI93L527O6M