Demirciler ve Madeni İşler Sanatkârları Odası (3)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Pirlepeli Mehmet Usta’nın kız kardeşinin oğlu olan Süleyman Süer  (1919-1991) daha ilkokul çağlarında iken dayısının yanında çalışmaya başlar. Askere onun yanında çalışırken gider. Vatani görevini tamamladıktan sonra yine dayısının yanında bu mesleğe devam eder.

İlk iş yerini Ulucami Mahallesi Cami Sokakta açar. Bu mekânda 7-8 yıl çalıştıktan sonra, Bilecik Caddesindeki kendi iş yerine (1953 yılında) taşınır. Bir buçuk metrelik otomatik torna tezgâhını burada iken alır. Bu tezgâh sayesinde üretimini daha da artırarak her türlü pulluk ve saban çeşitlerini imal eder. 1965 yılında Sanayi Çarşısı Güven Sokak No:11’deki kendi mülküne geçer. Betonarme tarzda inşa edilen bu iş yeri hem daha geniş, hem de daha moderndir.

Bu atölyede ilk kez hidrolikli döner pullukları üretmeye başlar (1973). Önce bölgemizde tanınarak bu pulluklarıyla meşhur olan Süleyman Süer, ülkemiz genelinde tanınarak her yerden sipariş alır. Massey Ferguson Traktör Fabrikasına devamlı olarak, Orta Doğu ülkelerine de sipariş olmak üzere yurt dışına da ihraç eder.

Gerçek kişi olarak imal ettiği ürünleri özellikle Orta Doğu ülkelerine ihraç eden ilk firma Süleyman Süer’dir.  Birlikte çalıştığı kalfalardan sırasıyla Arap Ali Güleş, Poyra Kazım Çıtak, Karakaş İbrahim Turhanlı, Mustafa Suna, Naim Aslıtürk, Çapalı Şükrü, Davut Ergüç ve Hayati Yaman’dır.

 Niyaz Demiryürek

1980’li yıllardan sonra iş yerini oğlu Abdullah Süer’e (1948) teslim eden Süleyman Süer, Eski Bursa Yolu üzerinde Menteşe Köyü yakınlarında Benzin İstasyonu açarak ömrünün sonuna kadar burada çalışır. Kafasına koyduğu her şeyi yapmağa kalkan, tuttuğunu koparan, kimseden çekinmeyen, hayırsever bir insandır. Oğlu Abdullah Süer, babasından devir aldığı bu iş yerini uzun bir müddet devam ettirdikten sonra, üretim alanını değiştirerek kalorifer kazanlarını, otomatik kat kaloriferlerini üretmeye başlar. Eski Sanayi deki iş yerlerini Yeni Sanayideki yerlerine taşıyarak faaliyetlerini oğlu Yusuf le birlikte burada devam ettirmektedir.

Mustafa AKDÜMBEK

 Yine ilçemizin ilklerinden birini gerçekleştiren Güven Ateş Römorklarının sahibi olan Osman Ateş (1920-1993), Demirci Niyazi Demiryürek Ustanın yanında yetişmiştir. Kendi adına ilk dükkânı ustasına yakın olan Ulucami’nin güneyinde eski itfaiyenin olduğu yerde açar. Dükkân komşusu Demirci Emin Sıkılar, onun yanında da Ustası Niyazi Demiryürek’in dükkânı vardır.  Burada özellikle hayvan koşumlu araba yapar. Birlikte çalıştıkları kalfalar Arap Ali Güleş, Poyra Kazım Çıtak, Kenan Çini, Mustafa Kaytancı, İbrahim Gün, Muharrem Atalay, Cengiz Erbaş ve Çocukları Erol Ateş, Hüseyin Ateş ve Ahmet Ateş’tir.  Bu üç dükkân İtfaiye inşaatı için istimlak edilince, o civardaki demirci esnafları için, o dönemin Belediye Başkanı olan Şakir Üntut, Eski Sanayi Çarşısındaki Taşıyıcılar Kooperatifinin olduğu yerdeki aygır depolarını iptal edip, yerine barakadan dükkânlar inşa eder.

Süleyman SÜER

Başta demirci esnaf olmak üzere bazı sanatkârlar da bu dükkânlara taşınır. Onlardan biri de Osman Ateş’tir. 1959 yılında bu baraka dükkânlarda faaliyete geçtiğinde,  ilk römork imalatı ile dızgara imalatını burada yapar. Bir taraftan da pulluk üretimine devam eder. 1960 yılından 1,5 Metrelik Bulgar malı torna alır. 1963 yılında da 2,5 metrelik tornayı alınca iş yeri dar gelmeye başlar. 1964 yılında Sanayi Çarşısı Sanayi Caddesi No:36 daki iş yerini inşa ederek iş yerini buraya taşır. Güven Ateş Römorkları adı altında ürettiği bu römorklar her yerde ilgi görür. Başta Tarım Kredi Kooperatifleri olmak üzere Türkiye’nin her yerinden siparişler alır. Zira firmanın ürettiği bütün ürünler Sanayi Bakanlığınca tescillidir. Aynı yıl hidrolik pres imalatına da başlar. 1965 yılında Bur Çelik Döküm Sanayinin torna işleri bu firma tarafından yapılır. Osman Ateş 1993 yılında vefat ettikten sonra, firma 1995 yılına kadar devam eder. Kardeşler ayrılarak herkes kendi adına çalışır. Şu an bu mekânda büyük oğlu Erol Ateş (1942) baba mesleğini aynen devam ettirmekte olup römork başta olmak üzere her türlü metal işleri ve makine imalatı yapmaktadır.

Osman ATEŞ

Yaptığı işlerle, imal ettiği araba ve pulluklarıyla hâlâ dillerde dolaşan en ünlü usta elbette ki Yağcı Mustafa Saraçoğlu’dur. (1909-1972) O, Necip Çevik (1898-1967) ustanın yanında yetişmiştir. Çok yetenekli ve kabiliyetli bir ustadır. Yaptığı her şey mükemmel olup, emsallerinden daima farklıdır. Son derece de titizdir. Onun ürettiği araba olsun, pulluk olsun diğer ustaların yaptıklarıyla mukayese asla götürmez, fiyat olarak ta daha pahalıdır. Paraya asla önem vermeyen, giyimiyle kuşamıyla tutum ve tavırlarıyla çevresini etkileyen bir insandır. Devam edecek

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Demirciler ve Madeni İşler Sanatkârları Odası (3)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.