Bu okul Osmanlı döneminde Ulucami Mahallesi Gökgöz Sokağı No: 4 deki binaların olduğu yerde imiş. Gül-zar-ı Meşrutiyet adıyla 1920 yılına kadar sadece kız öğrencilere eğitim veren bu okulun giriş kapısı Gökgöz Sokağında bahçe kapısı ise Hamam Aralığı tarafında bulunuyormuş.
Cumhuriyetin ilanından sonra, 1924-1925 öğretim döneminde okula erkek öğrencilerde alınarak karma eğitime geçilmiş.
1933 yılında Belediye Başkanı olan Osman Minez (1933-1935/ 1938-1946) okulun adını Süleymanpaşa İlk Mektebi olarak değiştirmiş.
Bilindiği gibi Süleyman Paşa; Osmanlı Devletinin ikinci padişahı olan Orhan Bey’in büyük oğludur. Osmanlı Devletinin kuruluş döneminde Hacı İlbey, Evronos Bey ve Ece Beyler gibi ümera ve gözü pek askerleriyle; sallar kullanılarak Anadolu yakasından Avrupa yakasına (Gelibolu’ya) ilk geçen Süleyman Paşa olmuştur.
Önce Çimpe kalesini fethetmiş, sonrasında bütün bölgenin topraklarını da alarak devletin sınırlarını genişletmiştir.
İstanbul’un fethinden 116 yıl önce Trakya topraklarını ilk kez Osmanlı Devletine kazandırdığından dolayı da kendisine Rumeli Fatihi unvanı verilmiştir.
Ava çok düşkün olan Süleyman Paşa, 1359 yılında av sırasında atından düşerek vefat etmiş olup, kabri Bolayır’dadır.
Yenişehir’deki Türbesinin ise İzmit Sancak Beyi iken adına yaptırdığı külliye ile birlikte makam mezarı olarak kaldığı söylenir.
Okul, 1930’lu yılların ortalarında Üçüncü İlkokul olarak öğretime devam etmiş ve nihayet Süleymanpaşa İlkokulu adını almıştır.
Bu bina 1951-1952 dönemine kadar kullanılmıştır. Okul binası 1937 yılında Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz döneminde satışa çıkarılmış, Söylemiş Köyünden İsmail Öz (Mehmet, Ali Rıza ve İbrahim Öz’ün babaları) 1565 liraya bu binayı satın almış ve Maarif Memurluğuna (İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü) da aylığı 30 liradan 1952 yılına kadar kiraya vermiştir.
Burada 32 yıl eğitim veren Süleymanpaşa İlkokulu 1952 yılında, Yenişehir Ortaokulu hizmet binasının alt katına taşınmıştır, Aydoğdubey İlkokulu ile birlikte 1959 yılına kadar eğitim ve öğretime Yenişehir Ortaokulu’nda devam edilmiştir.
Okul: 1959-1960 eğitim ve öğretim döneminden itibaren de Aydoğdubey İlkokulu’nun yeni binasına taşınarak, 1964 yılına kadar da burada hizmet vermiştir.
İnegöl Caddesi’nde bulunan bugünkü hizmet binasının olduğu arsa, Davut Ağaların İsmail Uğur’a ait iken, 1963 yılında Belediye Başkanı Ali Can (1963-1967) tarafından Belediyece satın alınmış, daha sonrada Milli Eğitim Müdürlüğüne bağışlanmıştır.
Okul inşaatının ihalesini ilçemiz eşrafından İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Beysel’in sahibi olduğu Beysel İnşaat firması kazanmıştır. Süleymanpaşa ilçemizdeki ilk inşa edilen kaloriferli okul binasıdır.
Okulun toplam alanı 7182 m2 dir. Bodrum artı iki katlı olup inşaatın alanı 1600 m2, kullanım alanı ise 4800m2dir. 12 derslik, bir Fen Bilimleri Laboratuarı, bir Bilgisayar Laboratuarı ve bir de Kütüphanesi bulunmaktadır. Çok hızlı bir şekilde inşa edilen bu okul, 1964-1965 eğitim ve öğretim yılına yetiştirilmiştir.
Okulun açılışında Yenişehir Kaymakamı Orhan Aydın, Belediye Başkanı Ali Can ve İlçe Maarif Memuru da Saim Gözen’dir.
Süleymanpaşa İlkokulu 5 yıllık öğretimden sonra, 1996 yılında 8 yıllık öğretime geçmiş ve okulun adı bu kez Süleymanpaşa İlköğretim Okulu olmuştur.
Bu okulun ilk Başmuallimi Melike Hanım’dır. Ondan sonra da Hüsnü Kontur olmuştur. Bilecik-İlyasbey köyünden olan Hüsnü Kontur’un kızı Özen Hanım, Yenişehir Ortaokulu Müdürü Azmi Akengin’in eşidir. Hüsnü Kontur’dan sonra Başöğretmenliğine Ali Ulvi Acar atanmıştır.
Ali Ulvi Acar, çok uzun seneler bu okulun müdürlüğünü yapmıştır. Üzerinden uzun zaman geçse de bu isimler hafızalara adeta marka gibi kazınmış, asla unutulmamıştır.
Ali Ulvi Acar’dan sonra da sırasıyla: Osman Çetin, Halil Güler, Mustafa Gedikli, Mustafa Çetin, Hasan Bingöl, İsmail Güzel, Vasfi Çolak (Vekil), Bülent Yörük(Vekil), İbrahim Pınar (Vekil), Sadettin Çetin, Gülsün Elbir Arık, Ali Rıza Köse (Vekil) atanmışlardır. Okul müdürlüğü görevi Şemsettin Bilgiç, tarafından sürdürülmektedir.
Mezun Olduğu Okulun Yeni Binasının İnşaatını Yapmak Ona Nasip Olmuştu
Osmanlı döneminden beri çeşitli binalarda ve çeşitli adlarla hizmet veren Süleymanpaşa İlkokulu’nun kendi binasını inşa etmek yine o okuldan yetişen bir öğrencisine nasip olmuştu.
1963 yılında yapılan ihale sonrası bir yıl gibi kısa sürede inşaatı tamamlayan yüklenici ise İnşaat Yüksek Mühendisi Mehmet Beysel’di.
1927 yılında Yenişehir’de doğan Mehmet Beysel Bursa Erkek Lisesini bitirdikten sonra İTÜ İnşaat Mühendisliği Fakültesi’nden mezun oldu.
Hava Kuvvetleri İnşaat Dairesi ve DSİ Bursa Bölge Müdür Yardımcılığından sonra 1954 yılında serbest olarak çalışmaya başladı. Müteahhit olarak Bursa’da yüzlerce binaya imzasını atan Mehmet Beysel; Bursa’nın sayılı müteahhit ve işadamları arasında yer aldı.
2007 yılında anılarını Bir Mühendisin Anıları adlı kitapta toplayan Mehmet Beysel aynı yıl 80 yaşında iken vefat etti.