Yenişehirli Tuğlacılar Kiremitçiler ve Briketçiler

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yıl: 1961. Çiğ Tuğlalar Onarlı Olarak Baca Tarzında İstif Edilmiş Kurutuluyor.

Soldan 3. Siyah yelekli olan Cemiyetli Ahmet Korkmaz, sağındaki ise kardeşi Hüseyin Korkmaz, diğerleri Cemiyetli Ustalar birlikte tuğla keserlerken tezgâh başındalar.(Emin Korkmaz albümünden)

Yine yok olan esnaf ve sanatkârlarımızdan bu kez de tuğla, kiremit ve briket imalatı yapan ustalarımızı tanıtmak istedim.

 Bu ustalarımız kiremit ve tuğlayı, killi topraktan imal ederlerdi. İmal ettikleri bu inşaat malzemelerine yerli kiremit, yerli tuğla derlerdi. Bu işlerle uğraşan ustalara da kiremitçi ve tuğlacı denirdi.

 İşyerleri açık alanlarda olup Bilecik, Bursa ve İnegöl yoluna yakın olan hazine arazileriydi.

Bunlardan Kamil Dereli’nin tuğla ocağı İnegöl Yolunda olup Kocasuya (Göksu) yakındı. O zamanlar okullar tatil olunca gençler, bu tuğla ocaklarında yevmiye ile çalışırdı.

Bende birkaç zaman bu tuğla ocağında çalışmıştım. Ustalarımızdan Rıfat Bayraktar kopter (Meydan fırını) yapardı. Remzi Bayraktar ile Kani Caferoğlu ise tezgâh başında tuğla keserdi. Ben, Sedat Dinç (Cıngış), Enver Yanbollu (Gode), Sadık Hanlı (Miço), Süleyman Bal, Adnan Bal ve Münür Üstün burada kalıp dökerdik.

Sadece Salı günleri çalışılmaz o günde Kamil Dereli Cumhuriyet Caddesindeki işyerinde çalışanların ücretlerini öderdi. İş ağırdı ama iyi de para kazanırdık.

Bu ocağa yakın olan Cemiyet’li Ahmet Korkmaz’ın da hem kiremit hem de tuğla ocağı vardı. Çayır Mahallesinin eski Muhtarı Emin Korkmaz’ın da babası olurdu.

Bende bu ay içinde Emin Korkmaz’ı ziyaret ederek, bu meslekle ilgili bilgi ve belgeleri kendisinden talep ettim.

Sağ olsunlar 1961 yılına ait dört adet fotoğrafı evden getirdiğinde gerçekten çok sevinmiştim. Bu fotoğrafları ve anılarını siz değerli okuyucularımla paylaşırken;        Devam edecek

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehirli Tuğlacılar Kiremitçiler ve Briketçiler
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.