Yenişehir’in Köyleri (Çeltikçi Köyü 2)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çevresindeki Eski yerleşimler

Eski göl arazisine yakın konumundan dolayı da tarih boyunca yakınlarında birçok çiftlik ve köy yerleşimleri kurulmuştur. Hosekköy, Saruca, Ova Akbıyık, Söğütler, Ortaklar, Adaköy ve Çalıca Köyleri Çeltikçi köyü arazisi üzerine kurulmuş ve dönem içerisinde köy statüsünü kaybetmiş yerleşimlerdir. Söz konusu bu köylerin bazılarının kayıtları 1521 tarihli tahrirat defterinde yer alsa da bazı köylerin statülerini kaybetmelerinin bu tarihten önceye dayandığı görülmektedir.

Bu köylerden Ayazlar Köyü; Karasuluk yani Karasıl ve Çeltikçi mezralarını içine alan genişçe bir araziyi kapsayarak Saruca Paşa'nın vakfı olarak gözükmektedir. Hüdavendigar Vilayeti Salnamelerinde adı geçmektedir. 1907 ve 1927 yılında Yenişehir köyleri arasında zikredilmiştir.

Hösek Köyü; 1500'lü yılların ilk senelerinde vefat eden Anadolu Beylerbeyiliği görevinin yanında Yenişehir Sancak Beyliği görevini de yapan Akıncıbaşı Yahya Bey'in bu civardan birçok arazi almasının ardından kurulmuştur. Atlar Çayırı köylünün isimlendirdiği şekilde Meydan Çayırı içinde bir çiftlik iken zaman içerisinde çiftlik çalışanlarından oluşan bir köy statüsünü kazanmıştır. Yahya Bey'in ölümünün ardından Bali Paşa'ya, ardından da Derviş Paşa'ya geçmiştir. Derviş Paşa'nın mirasçılarına geçmesinden sonra dağılmış ve halkının büyük bir bölümü Mekirköy (Yolören)'e yerleşmiştir.

Saruca Köyü; II. Murad'ın H.850 (M.(1446) tarihli vasiyetnamesinde adı Saruca b. Abdullah olarak geçen Rum asıllı ve II. Murad'ın devşirmesi olduğu tahmin edilen değerli bir komutan olan aslen YenişehirliSaruca Paşa'ya ait Türkmen köyüdür. Bir tımar köyü durumunda olan Saruca Köyü Sultan Murad tarafından Umur Bey'e eşküncü mülkü olarak verilmiş, Umur Bey'de bu köyü sonraları vakfa bağışlamıştır. 1521 yılına ait Hüdavendigar tahrirat defterinde köyde bu tarihte 15 hane yaşadığı not edilmiştir. Bugün Çeltikçi'den İnegöl'e giden yol üzerinde boş arazisi durmaktadır. Halen bu arazi Sarıcapaşa mevkii olarak anılmaktadır. Ayrıca bu mevkide bulunan eski mezarlıkta köylüler tarafından "Sarıca Paşa Mezarlığı" olarak bilinmektedir.

Saruca Paşa ve devam eden aile soyu

Çeltikçi Köyü'nün tarihinden bahsederken köyün tarihinde önemli bir yeri bulunan Sarıca Paşa'yı daha da yakından tanımak gerekmektedir.

Göktekin'e göre; Soyu Osman Gazi'nin kardeşi Sarı Balı'ya veya Osman Gazi'nin Pazarlı Bey'in torunu olduğu hakkındaki rivayetlere dayanan, aslen Yenişehirli olan Saruca Paşa, arşiv kayıtlarına göre, bugünkü Söylemiş Köyü altından Meseniz'e kadar o tarihte hududu olan Ayazlar Köyü, Karasuluk (Karasıl), Çeltik mezralarını içine alan çok geniş bir alana sahip bulunmaktaydı. Bunlardan başka Söylemiş sırtları, Afşar arazileri ile Çardak Köyü ve Karacaali arazileri arasında ve Atlar Çayırı içinde büyük arazilere de Saruca Paşa sahipti. Yine Yenişehir içinde birçok mülkü bulunan Saruca Paşa ailesi efradından 1800'lü yılların sonuna doğru Yenişehir'de yaşayanlar vardı. Bunlardan Sarıcaoğlu Bacaksız Osman Ağa ve oğullarından Hacı Ali Bey Bursa'da 1920 yılında ölmüştür.

Bahsi geçen Bacaksız Osman Ağa Tanzimat’tan sonra Meclis-i İdare, belediye ve diğer meclislerde ön saflarda görev almış ölünceye kadar da devlet ve milletin umurunda bir çok görev yapmıştır. Her vesile ile özellikle fakir halka daima garazsız ve ivazsız yardımlarda bulunmuş, Otoriter kişiliği ile ilme ve bilgine her zaman değer vermiştir. Çok uzun bir ömür süren Osman Ağa aynı zamanda Ethem Paşa'nın da kayınpederidir.

Söğütler Köyü; Eski bir mezra olan köy, 1521 ve 1530 yılı tahrirat defterlerinde yer almasına rağmen bugün mevcut değildir. Hakkında da teferruatlıca da bilgi yoktur. Çeltikçi Köyü arazileri içerisinde yer alan Söğütlü Kuyu mevkii bu köy ile alakalı olabilir.

Ortaklar Köyü; 1487 yılına ait tahrirat defterinde adı geçen köyde bu tarihte 11 hane Müslüman ve 48 hane de Hıristiyan yaşadığı gözükmektedir. 9 çiftlik yeri bulunan köyün adına XIX. yüzyıl belgelerinde ise rastlanmamaktadır.

Çalıca Köyü; 1530 yılı tahrirat defterlerinde rastlanan köyü, Sinan Bey oğlu Süleyman Bey kullanırmış. Süleyman Bey daha sonra köyü, Sultan I. Murad ve Çelebi Mehmed'den mülk olarak almış. O da Davut Paşa'ya satmış. Olasılıkla Çeltikçi köyünün batısındaki Çalıdüzü mevkiinde idi.

Ada Köyü; Kaplanoğlu köyün adını eski Anadolu dillerinde "ata" anlamına gelen "ada"dan aldığını söylemektedir. Oysa eski Marmaracık Gölü'nün kurmuş arazisinde kalan köyün yağmurlu aylarda etrafı bataklık ve su olmasından dolayı adayı andırmakta ve bu nedenle de Ada Köyü olarak anıldığı düşünülmektedir. 1521 yılına ait tahrir defterinde yer alan köyde bu tarihte 20 hane Müslüman ve 10 hane de gayrimüslim yaşamakta idi. Aynı defterde köyde çeltik tarımının yoğun olarak yapıldığı da ifade edilmiştir. 1530 tarihli tahrir defterinde ise 16 çiftlik yeri olduğundan bahsedilmektedir. H.1325 (M.1909) yılı Hüdavendigar Vilayeti Salnamesi'nde köyün sadece adı geçmektedir. 1927 yılına kadar statüsünü koruyan köy bu tarihlerde halkının büyük bir bölümünün Mekirköy (Yolören) köyüne taşınması ile statüsünü kaybetmiştir. Bugün Yolören köyünde yaşayan "Adalılar" ailesi bu köydendir. Devam edecek

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir’in Köyleri (Çeltikçi Köyü 2)
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.