Bugün size ‘karma Felsefesi’nden bahsetmek istiyorum. Hepimiz bir yerlerde mutlaka işitmişizdir. Az çok bir fikriniz vardır. Genel anlamıyla yaptığın şey sana mutlaka geri döner der karma bize. Ya da ne ekersen onu biçersin.
Çok özet haliyle bu açıklama doğru olsa da aslında karma; eylem, hareket anlamına gelir. Yaradılışın temelinde her şey birbirine bağlıdır. Evrende bir kez var olan bir şey hiçbir zaman yok olmaz der.
Bu nedenle karmaya göre sözcüklerimiz ve eylemlerimiz de evren de kaybolmaz. Hepimiz düşüncelerimizle, sözcüklerimizle, davranışlarımızla sürekli bir karma yaratırız. Başka bir değişle düşündüklerimiz ve söylediklerimiz mutlaka başımıza gelir.
Çünkü evrende her şey kendini tamamlamak zorundadır. Başladıysa bitecektir.
Düşüncelerimiz tohumu atar, sözcüklerimiz filizlendirir ve davranışlarımız ağacı büyütür. Karma felsefesi der ki,’ an’ farkındalıkla yaşanması gereken en önemli zaman dilimidir. An’ı kontrol edebilir ve düzenleyebilirsek, gelecek için yeni karma yaratmamış ve eski karmalarımızı da temizlemeye başlamış oluruz.
Geçmişe dönüp üzülmek, suçluluk duymak, pişman olmak, keşke demek yerine ‘o zaman o kadar biliyordum bildiklerimle yapabileceğimin en iyisini yaptım’ diye düşünürseniz zaten bu duygulara ihtiyacınız da kalmaz.
Önemli olan bugün neyi nasıl yaptığınız. Herhangi bir işi elinizden gelenin ve bildiğinizin en iyisi şeklinde yaparsanız zaten karma sizin için olumlu yönde çalışmaya başlıyor.
Tabii bunları yapmak yazıldığı kadar kolay olmuyor. Bir süreç gerekiyor uyum sağlayabilmek için.
Günlük hayat içinde yaşarken, aynı anda yapılması gerekenler, bir yerlere yetişmeye çalışırken diğer taraftan aklımızda yaptığımız planlar vb. birçok şey bizi eylemde mükemmelleşmekten alıkoyuyor ne yazık ki.
Ben bunu yazarken ve siz okurken bile kafamızdan bir sürü farklı konuda düşünce geçiyor. Üstelik insan zihni aynı anda iki şeye odaklanamazken, biz aynı anda onlarca şeyi düşünüp uygulamaya alışmışız. Ne kadar trajikomik.
Düşünsenize, zihniniz bir anda sadece bir tek şeyi yapabiliyor. Ancak biz ısrarla hepsini yapmasını bekliyoruz hatta yapamadığında bir de suçluyoruz.
Aynı anda iki şeyi düşünemezsiniz mesela. Mutlaka biri diğerinden önce gelir. Ya da yürürken sakız çiğneyemezsiniz mesela. Ya yürüyorsunuzdur, ya da sakız çiğniyorsunuzdur. Kendiniz deneyebilirsiniz.
Bu da bir şey mi ben daha neleri bir arada yapabiliyorum diyenleriniz vardır mutlaka. Bir deneyin lütfen.
Ben yapamazsınız demiyorum. Sakız çiğnediğinizin farkında olduğunuzda yürümeyi otomatiğe almış olarak ya da tam tersi şekilde yapabilirsiniz.
Ancak diyorum ki zihin aynı anda sadece tek bir şey için farkındalıkla ne yaptığını bilerek hareket eder.
Siz her hareketinizi fark etmeye başlayıp, aynı anda sadece bir tek şeyle ilgilenmeye çalıştığınızda eylemde mükemmelleşmek gerçekleşmeye başlayacak ve hayatın bomerang etkisi sizin için mükemmeli yaratacaktır.
Denemesi bedava