ADD Nazım Hikmet’i Andı

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Atatürkçü Düşünce Derneği Yenişehir Şubesi Nazım Hikmet’i anma programı düzenledi.

 Araştırmacı Yazar Güney Özkılınç’ın konuşmacı olarak katıldığı ve Yenişehir Belediyesi Şehit Astsubay Ömer Halisdemir Kültür Merkezinde düzenlenen etkinliğe, CHP Bursa Milletvekili Adayı Erkan Dönmez, SP Milletvekili Adayı Karyağdı Berkeli, İYİ Parti Bursa Milletvekili Adayı Serpil Aslantürk, İYİ Parti İlçe Başkanı Nihat Doğan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, sivil toplum kuruluşları başkanları, muhtarlar, dernek üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Yenişehir ADD Şube Başkanı Tayfun Sırman, ‘Ölümünün 55. Yılını geride bıraktığımız büyük şair, büyük yazar Nazım Hikmet’i anmak için buradayız. Yani, defalarca tutuklanmış, hapis yatmış, sürgünler yemiş, şiirleri yasaklanmış yasaklı satırların şairini. Nazım Hikmet Yaşadığı bütün olumsuzluklara rağmen memleket sevgisini yitirmemiş, emek ve bağımsızlık kavgasını sürdürmüştür. Barışa inandığımız için, barış içinde bir dünya istediğimiz için, Nazım Hikmet’i severiz. Ulusumuzun verdiği onurlu kurtuluş mücadelesini ‘Kuvayi Milliye Destanıyla’ ölümsüzleştirdiği için ondan vazgeçmeyiz. Emeği savunduğumuz, sömürünün her türlüsünü reddettiğimiz için o bizim şairimizdir. Bu anlamda Nazım Hikmet’in mücadelesini sahiplenmenin ve geleceğe taşımanın zorunlu bir görev inanıyoruz. İnsanın, emeğin, aşkın, özgürlüğün türküsünü söyleyen Nâzım Hikmet, halkımızın aydınlık savaşçısı olarak onurumuzu ve vicdanımızı temsil etmiştir. Ölümünün 55. yılında kendisini minnetle anıyoruz. Ömrünün 13 yılını Türkiye’deki hapishanelerde geçiren Nazım Hikmet bu 13 yılın 11 yılını da Bursa hapishanesinde geçirdi. Bugün aramızda olan ve Şaire olan hayranlığını, “Kendimi bildim bileli Nazım Hikmet’e hayranım” diye ifade eden Sayın Güney Özkılınç, bizlerle. Kendisi 3 Haziran’da Nazım Hikmet’in mezarı başında gerçekleşen devlet anmasına katılmak üzere Moskova’daydı. Kendisi bizleri kırmayarak dün gece geç saatlerde yurda dönmesine rağmen bizleri onurlandırdı. Kendisine teşekkür ediyorum’ dedi.

Araştırmacı Yazar Güney Özkılınç’da konuşmasında, Nazım Hikmet’e olan hayranlığını, “Kendimi bildim bileli Nazım Hikmet’e hayranım” diyerek dile getirdi. Yazar Özkılınç, Nazım Hikmet’in ömrünün 13 yılını Türkiye’deki hapishanelerde geçirdiğini bunun da 11 yılını Bursa hapishanesinde geçirdiğine dikkati çekerek, “Nazım Hikmet, ömrünün 13 yılını Türkiye’deki hapishanelerde geçirmiş. 13 yılın 11 yılını Bursa’da geçirmiş. Nazım Hikmet bu 11 yılda Bursa Cezaevi’ni bir enstitüye, bir okula çevirmiş. Nazım Hikmet şairliğinin yanında çok başarılı bir öğretmen ve devrimcidir. Cezaevinde kaldığı sürece 800 mahkumu etkiliyor. Onunla hapis yatan İsmail Başaran adlı köylü, cezaevine kan davasından girmiştir. Cezaevinden çıktıktan sonra kan davasına son veriyor. İlkokul mezunu olmasına rağmen bir de kitap yayınlıyor. ‘Buğday Direniyor’ adlı bir kitap yayınlıyor. Yine onunla birlikte cezaevinde bulunan İbrahim Balaban vardır. Nazım Hikmet ona resim tekniğini öğretir. Sadece resimle kalmaz. Felsefe, politika ve tarih dersleri verir. Nazım Hikmet birlikte olduğu insanları bu kadar derinden etkiler. İşte böylesine büyük bir dünya şairidir Nazım Hikmet. O’na hayranlığım kendimi bildim bileli devam ediyor” diye konuştu.

Araştırmacı Yazar Güney Özkılınç, Nazım Hikmet’in Cezaevi arkadaşlarının içinde Yenişehir’den de arkadaşlarının olduğunu dile getirdi.  Haber: Harun Sak

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ADD Nazım Hikmet’i Andı
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.