Yenişehir Belediyesi’nin tarımsal kalkınma kooperatifleriyle birlikte hazırladığı üreticinin pazarlama yeteneklerinin arttırılmasına yönelik projenin mali destek protokolü BEBKA ile imza edildi.
Başkan Davut Aydın: cumhuriyetimizin banisi Atatürk’ün söylediği gibi gerçek fetihler kılıçla değil tarımla, kooperatifleşmeyle yapılır. Büyük taarruzun emrinin verildiği 26 ağustos’ta bu buluşma bizim için çok anlamlı…
Kısa adı BEBKA olan Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı, Yenişehir Belediyesi ve tarımsal kalkınma kooperatifleri işbirliğinde hazırlanan çiftçinin ürününü tarladan pazara sunmayı amaçlayan projenin mali destek protokolü törenle imza edildi.
Yenişehir Sinanpaşa Külliyesi Yeni Nesil Girişimcilik Merkezi’nde düzenlenen protokol imza törenine Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik, BEBKA Genel Sekreter Vekili Gürler Sunel, Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Arslaner, TKDK İl Koordinatörü Bilal Tunç, kooperatif başkanları ile projeye destek veren market zincirlerinden MİGROS Bölge Koordinatörü Yener Arslan ve ihracatçı firma temsilcileri katıldı.
Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürü Rıdvan Sağlık’ın 472 bin TL’lik projenin içeriğiyle ilgili sunumunun ardından bir konuşma yapan Yenişehir Belediye Başkanı Davut Aydın, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün söylediği gibi gerçek fetihlerin kılıçla değil tarımla, kooperatifleşmeyle yapıldığını anımsattı.
Zaferi perçinlemek
“Bugün 26 Ağustos… Atatürk’ün Büyük Taarruz emrini verdiği gün. Nitekim büyük zaferin ardından cumhuriyetin ilk kurucuları, ilk reform adımlarını tarımda attılar, kooperatifleşmeye önem vererek, Dumlupınar’daki zaferi perçinlediler. Biz de bugün aynı yolda tarihi bir anlaşmaya imza atarak, Yenişehirli çiftçimizin yüzünü güldürecek, alın terinin karşılığını alacağı ve aynı zamanda aracı firmaların da disipline olacağı bir projenin resmen startını vermiş oluyoruz. BEBKA çatısı altında projeye sağladıkları desteklerden ötürü Bursa, Bilecik ve Eskişehir Valilerimiz ile Bursa Büyükşehir Belediye Başkanımıza ve emeği geçen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Büyükşehir Belediye Başkanvekili Süleyman Çelik’in HAGEL ve TARIM AŞ’yle birlikte çiftçiye Bursa genelinde desteğin süreceğine vurgu yaptığı konuşmasının ardından sonra söz alan BEBKA Genel Sekreter Vekili Gürler Sunel de, Yenişehir çiftçisine toplumda 1.3 milyon TL’lik hibe destek verdiklerini belirterek, örnek çalışmalara imza atan Yenişehir Belediyesi’nden yeni projeler beklediklerini söyledi. Konuşmaların ardından imza törenine geçildi ve daha sonra Yenişehir Biber Pazarı’nda proje kapsamında inşa edilen depoların açılışı yapıldı. Burada doğrudan üreticiden mahsul alan Migros ve Hadim Market Zincirlerinin yöneticileriyle, Bursa Tarım AŞ ve ihracatçı firma temsilcilerine teşekkür edildi.
Neler yapılacak
Bu arada projeye sağlanan mali desteğin yüzde 25’lik bölümünün Yenişehir Belediyesi tarafından karşılanacağını aktaran Başkan Davut Aydın, şunları kaydetti:
“Proje kapsamında Çayırlı, Köprühisar, Çelebi, Hayriye ve İncirli Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin pazarlama kapasitelerini geliştirerek, gelirleri artırılacak. Genç çiftçilerin eğitiminin de hedeflendiği proje kapsamında ilçemizde üretilen sebze ve meyvenin doğru işleme ve paketleme yöntemleri kullanarak katma değerini ve kalitesini artıracağız. Yenişehir biberi için coğrafi İşaret, yine 5 kooperatifimiz için marka tescili başvurusu yapacağız. Tüm bunlarla birlikte Bursa Ticaret İl Müdürlüğünden alacağımız üretici örgütü belgesi ile çiftçimizin aracı olmadan ürününü tüketiciye ulaştırmasını sağlayacağız. Nihai olarak pilot proje başarıya ulaştığında diğer kooperatiflerimizi de benzer şekilde destekleyeceğiz. Projeyle 5 kooperatifimize 125’er metrekarelik depolar tahsis ettik. Her kooperatifimiz için 1’er adet ürün işleme tezgâhı satın alacağız. Çiftçimizin ürünü konveyör sistemli tezgâhta işlenecek, sistem 1 adet paketleme makinesiyle de desteklenecek. Böylelikle ürünün katma değerini artıracağız. Ayrıca işlenen ürünlerin raf ömrünü uzatmak ve kalitesini korumak için ön soğutma merkezi kurup, mahsulü frogofirik araçlarla nakliye yapacağız. Hepsinden önemlisi projeyle birlikte ürün alım fiyatlarına da bir disiplin gelecek. Çünkü ürünün fiyatını özel sektör değil, doğrudan çiftçiden mahsul alımına başlayan kooperatiflerimiz belirleyecek.”