Süleyman Doğancı, o günlere ait anılarını anlattı. Ben de bu kişilerin izini sürdüm, kendi yaşadıklarımı da yazarak 77 yıl önceki bu saygın insanları belgeselleştirdim. Fotoğraftaki büyüklerimizi sırasıyla tanıyalım.
77. Yıl O Günlerden Bugünlere
Çok çok gerilerde kalan o günlerden, günümüze kadar ulaşan her türlü belgenin bir nedeni ve bir de anısı vardır. Geçmişe ait elimizde bulunan sayısız anıların iz bırakanlarını güncelleştirip, gün yüzüne çıkarmak ise, apayrı bir zevk ve de heyecan veriyor insana.
Bundan önceki yıllarda olduğu gibi bundan böyle de Yenişehir Belleği köşesinde bunları sizlerle paylaşmanın güzelliğini tekrar yaşamak arzusundayım.
Örneğin: Geçmiş zaman içinde Antalya’dan iletilen ve 28.11.1938 tarihini taşıyan bir fotoğrafı ve bu değeri biçilmez anıyı; gazetemizin bu sayısında güncelleştirmeyi istedim.
Yazımın başında yer alan fotoğrafta ilçemize emeği geçmiş Kaymakam, Belediye Başkanları ve de meclis üyelerini topluca görmekteyiz. Dostum olan okul arkadaşım, halen Antalya’da oturan İbrahim Süpürtülü’yü gönderdiği bu fotoğraf ve bu fotoğrafı bunca yıldır saklama duyarlılığından dolayı kutluyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.
Süpürtülü’nün bu fotoğrafla ilgili olarak bana ilettiği şu:
” Bu fotoğraf rahmetli babamdan öğrendiğime göre, Atatürk’ün naşının Etnografya Müzesindeki geçici kabrine defnedildiği gün olan 21 Kasım 1938 tarihinden bir hafta sonra çekilmiş.”
Yenişehir Belediyesi meclis salonunda topluca objektife yansıyan o günkü görüntü sayesinde Yenişehir’in 77 yıl önceki Kaymakamını, Belediye Başkanlarını, C.H.P. İlçe Başkanını ve meclis üyelerini görüp öğrenmiş bulunuyoruz. Yenişehir için vermiş oldukları hizmetlerden dolayı her zaman minnettarız. Hepsini saygıyla anıyorum.
Kumaşların Mehmet Özeç (1902-1972)
Kurtuluş Savaşının çileli günlerinden 1928 yılına kadar ilçemizin Belediye Başkanlığını yapmış, 1927 yılında da eski Belediye binasını hizmete açan Çilingir Ahmet Efendinin oğludur.
İş hayatına evlerinin hemen yanında, şu anda Uysal Züccaciyenin olduğu yerde (Yağhane Sokak. No: 5-5/A) önce Tahin Helvası ve ürünlerini imalatı ile başlamıştır. Daha sonraları Çiçek Yağı imalatına başlayan Mehmet Özeç; sakin, ağırbaşlı, sevecen ve çok tonton bir insan olduğu için, sevenleri O’na (Kumaş) adını takmışlar.
Cumhuriyet Halk Partisinin kuruluşundan 1957 yılına kadar çok uzun bir süre C.H.P. İlçe Başkanlığı yapmıştır. Daha sonra bu görevi Karaağaçlıların Mehmet Ali Erbaş’a teslim etmiştir. Ethem ve Rasim Özeç’in babaları, Hamdi Turgut, Melih ve Sezai Özeç’in dedeleridir.
Mahmut Us (1910-1943)
Hasan Tahsin Us’un dört oğlundan ikincisidir. Çok genç yaşta hayata veda eden bu değerli insan, sağlığında babası ve kardeşleriyle birlikte, Aygaz Bayiinin olduğu yerde toptan bakkaliye işleriyle uğraşıyorlardı. Çayır Mah. Değirmen Sokak No:9 da da Mandıraları da bulunuyordu.
“Burada süt ürünlerinin çeşitli imalatı yapılırken, Manda kaymağı başta olmak üzere, her türlü teneke peyniri basılıyordu” diyen 89 yaşındaki Tenekeci Abdullah Evcil, Mahmut Us’la ilgili anısını şöyle anlatıyor:
“Mahmut ağabeylerin Gavurlar Mahallesinde (Değirmen Sk.) mandıraları vardı. Orada her gün teneke peyniri imal ederlerdi. Mahmut abi de beni o tenekeleri lehimlemek için çağırırdı. Gittiğim zaman 40-50 teneke lehim yaptığım olurdu. Teneke başına 10 kuruş verdiği gibi, karnımı doyurur sigarasını da verirdi. Hiç unutmam O Birinci sigarası içerdi. Bir gün paketinin içinde de tek bir sigarası kalmış. O tek sigarasını ortadan ikiye böldü yarısını bana verdi. Diğer yarısını da ağızlığına taktı ve sigaraları birlikte telledik. O çok cömert bir insandı, onun gibilerine şimdi ender rastlanır .”