Yenişehir’in Oto Tamirci Esnafları (3)

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İkinci tamirhaneyi Bilecik Yolu N0: 54 de Akdereli Hüseyin Danış’ın yerinde 1953 yılında faaliyete geçiren, 1957 yılında da Seyfi Büyükkardeşlerle ortak olarak 1961 yılına kadar çalıştıran Mehmet Uçdum ustadır.

1961 Yılında İznik’e geri dönerken, ortağı olan Seyfi Usta da, o yıllarda askerden yeni terhis olan, Hüseyin Ömürlüoğlu’nun kalfalarından Yusuf Kocabıyık’la Bursa Yolundaki tamirhaneyi, ikisi birlikte açıyorlar.

Siması unutulsa bile namı, Uçtum usta olarak bilinen Mehmet Uçdum’un büyük oğlu Mustafa ile görüşmemizi Seyfi Ustanın damadı Raif Koçumoğulları sağladı

Mehmet Uçdum 1922 Yılında Çanakkale Eceabat ilçesinin Yolağız Köyünde dünyaya gelmiş. Askerlik hizmetini Bursa’da yapmış. Terhis olduktan sonra İznik’te bir dönem şoförlükle uğraşmış ve orada evlenmiş.

1953yılında Yenişehir’e gelerek oto tamirciliğine başlamış. 1957 yılında Seyfi Büyükkardeşler ile ortak olarak 1961 yılına kadar çalışmış. 1961 yılında tekrar İznik’e dönerek oto tamirciliğine devam etmiş, bu arada yedek parça üzerine acente de açmış. Üç erkek babası olan Mehmet Uçdum 1970 yılında İznik’te vefat etmiştir. Büyük oğlu Mustafa Bursa da makine imalatı yapmakta olup, ortanca oğlu Cevdet de tır şoförü olarak çalışmaktadırlar.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hulusi Savcı (1911-1967), 1930’lu yıllarda Söğüt-Bursa arası Posta Otobüslerinde şoför olarak çalışmış, 1955 yılında Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz (1892-1958) ilk itfaiye aracını belediyeye aldığında şoförü de Hulusi Savcı olmuş. 1960’lı yıllarda Ulucamii Mahallesi Cami Sokak No:1 de oto tamirciliğine başlamış. Daha sonra aynı mahallenin Hükümet Arkası Sokak 1 No.lu iş yerinde aynı işe devam etmiştir. Hulusi usta çok ağır başlı, sessiz bir insandı. 1967 yılında vefat etti. Oğlu Ali Rıza ve damadı Necdet Parlar (Şoförler Derneği eski başkanı) ortaokul arkadaşımızdır.

Mehmet Uzun: (Eğriboyun) lakaplı bu usta aslen İzniklidir. İş yerinin o yıllardaki adresi Yenigün Mahallesi Bursa Caddesi Bila No. dur. Bu gün orası, Babasultan Camii doğusundaki kömür deposunun olduğu yerdir. Ulucami Mahallesi Çeşme Sokak No: 46/A da ikamet etmiştir. Halen İznik’te yaşamaktadır.

Mikro Mustafa Karaköylü’dür. Oto tamirciliğini Çayır Mahallesi Hürriyet Sokak No: 4 de Tayyar Günece’nin deposunun olduğu yerde yapmıştır. Mikro usta genç yaşta vefat etmiştir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aynur Aşık (1936), Mesleğe 1952 yılında merhum Hüseyin Ömürlüoğlu’nun yanında çırak olarak başlamış. Kalfaları Mustafa Lapacı, diğer çıraklar Karaburun Saffet Ay, Ahmet Özkan, Yusuf Kocabıyık, Kemal İkikardeşler, Kemalettin Aşık, Hasan Çakan, Ekrem İkikardeşler, Abdullah Çakır, Sami Sınak, ve kardeşi Rafet Aşık’mış. Askere gidinceye kadar burada çalışmış. Askerden geldikten sonra Çayır Mahallesi, Hacı İsa Sokak No:18/B de kendi iş yerini açmış. Yanında da Koca Ahmet’in kalfası Zeki Dolgun (1934) Kaynakçı ve Makasçı dükkânı açmış. Aynur Usta 1968 yılında Sanayi Çarşısı Sanayi Caddesindeki işyerinin temellerini atmış. İmkânsızlıklar nedeniyle, inşaatı yarıda bırakarak, 1969 yılında da Bursa ya giderek Toprak-Su 16. Bölge Müdürlüğünde ustabaşı olarak çalışmış. Görev yaptığı yer eski Yalova Yolu Ersöz Un Fabrikasının yanında imiş. Daha sonra Görükle’deki gölet ve fidanlıkta Toprak-Suya ait şantiyede su motorları başta olmak üzere, dozerlerin ve diğer araçların bakımından sorumlu olmuş. Oradan da Gökçeada’ya giderek, pist yapımında görev almış. 1973 yılında kendi isteğiyle Toprak-Su dan ayrılarak. Bu günkü iş yeri inşaatını tamamlayıp oto tamirciliğe yeniden burada başlamıştır.

Emekli olduktan sonra, büyük oğlu Talat Aşık baba mesleği olan oto tamirciliği, ortanca oğlu Sedat Aşık da oto elektrikçisi olarak kendi mülklerinde çalışmaktadırlar. Küçük oğlu Vedat Aşık, Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra kısa bir süre mesleğiyle ilgili çalışsa da ailesinin ısrarıyla Yenişehir’e gelmiş, şu an İbrahim Taşatmanlar’ın yedek parçacı dükkanını devren alarak faaliyetini halen burada sürdürmektedir.

Ahmet Özkan’ın Sanayi Çarşısı, Fıçıcı Sokak 34 No.lu bugünkü tamirhanesinden 9 Eylül 1968 yılına ait bu görüntüde:

Soldan itibaren; 1- İbrahim Yaşar, 2- Muhlis Alpoğuz, 3, İsmail Büyükkocabaş (Bisikletçi Mahmut’un oğlu), 4- Kalfa İbrahim Güleşçi (Makinist), 5- Şoför Mustafa Dumrul, 6- Necdet Acar, 7- Orhan Tümtürk, 8- Paşaların Kâmil Karatuğ, 9- Usta Ahmet Özkan ile müşterileri, kalfa ve çıraklarıyla birlikteler. (Ahmet Özkan albümünden)

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yenişehir’in Oto Tamirci Esnafları (3)

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.