8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, tüm dünyada, ülkemizde ve Yenişehir’de çeşitli etkinliklerle kutlandı. Bilindiği gibi ülkemizde 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlanmış ve 12 Eylül gibi dönemler dışında kesintisiz olarak devam edilmiştir.
Kaymakam Rahmi Köse’den Mesaj
Kaymakam Rahmi Köse "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" ve “İstiklal Marşı’nın” milli marş olarak kabul edilişinin 95’inci yılı nedeniyle mesaj yayınladı.
Kaymakam Rahmi Köse, Dünya kadınlar Günü nedeniyle yayınladığı mesajında “8 Mart Dünya Kadınlar Gününde; doğumdan ölüme kadar hayatın her anında varlıklarını hissettiğimiz, yarınlarımızın mimarı saygıdeğer Türk ve Dünya kadınlarının bu özel gününü yürekten kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim.” Dedi.
Kaymakam Rahmi Köse’nin, “İstiklal Marşı’nın” milli marş olarak kabul edilişinin 95’inci yılı nedeniyle yayınladığı mesajı ise şöyle:
İşgal kuvvetleri tarafından paylaşılmış, her köşesi talan edilmiş yurdumuzun bağımsızlığını kazanmasının marşı olan “İstiklal Marşı’nın” milli marş olarak kabul edilişinin 95’inci yıl dönümünü büyük bir gururla kutlarken; başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm kahraman şehitlerimizi ve Mehmet Akif Ersoy’u rahmet ve minnetle anıyorum.
Yenişehir'de Sevgi Yürüyüşü
Yenişehir’de ‘8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlenen ‘Sevgi Yürüyüşü’, keyifli anlara sahne oldu. Yenişehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü ile Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından, Çiçeközü Mahallesi ile Yarhisar Mahallesi arasında “Sevgi Yürüyüşü” düzenlendi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı Kültür ve Turizm Şube Müdürlüğü ve Türkiye Dağcılık Federasyonu Bursa İl Temsilciliği’nin birlikte yürüttüğü “Büyükşehir ile Adım Adım Bursa” projesi kapsamında düzenlenen Sevgi Yürüyüşüne, Türkiye Dağcılık Federasyonu Bursa Dağcılık İl Temsilciliği’ne üye çeşitli kulüplerden ve vatandaşlardan oluşan 220 kişilik bir grup katıldı.
Bursa’dan ve Yenişehir’den yürüyüşe katılan dağcıları, Heykel Meydanı’nda karşılayan Belediye Başkanı Süleyman ÇELİK, katılımları sebebiyle kendilerine teşekkür ederek, böyle anlamlı bir günde birlikte olmaktan gurur duyduğunu ifade etti. Başkanımızın konuşmasının ardından Türkiye Dağcılık Federasyonu Bursa İl Temsilcisi Nazif MAKAS, faaliyetin güvenli bir şekilde gerçekleştirilmesi için katılımcılara bir bilgilendirme konuşması yaptı.
Çiçeközü Mahallesi ile Yarhisar Mahallesi arasında gerçekleştirilen ve 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle yapılan Sevgi Yürüyüşünün sonunda Belediye Başkanı Süleyman Çelik ve Eşi Gülşen Çelik, katılımcı bayanlara karanfil hediye etti. Programda tüm misafirlere Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından yemek ikramında bulunuldu.
Yenişehir MHP: Kadın Bir Gün Değil 365 Hatırlanmalı
MHP Yenişehir İlçe Teşkilatı ( Mart Dünya Emekçi Kadınlar günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. İlçe Başkanı Nihat Doğan imzasıyla yapılan yazılı basın açıklamasında, 8 Mart’ın tarihi önemi anlatılırken “Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun 16 Aralık 1977 tarihli toplantısında 8 Mart gününün “Dünya Kadınlar Günü” olarak kutlanmasına karar verilmiştir. Ülkemizde ise 8 Mart Dünya Kadınlar Gününün kutlanması ilk kez 1921 yılında “Emekçi Kadınlar Günü” adıyla olmuştur.” Denildi.
Açıklamada, “8 Mart Günü kutlanmakla birlikte bugün dünyada ve Türkiye’de kadınlara yönelik yaşamsal sorunlar somut olarak çözüme kavuşmadığı iade edildikten sonra, kadının Türk kültüründe, dinimizde ve milli tarihimizde kadına her daim nasıl değer verildiği anlatıldı.
Açıklamada son olarak, Cumhuriyet’in kadınlarla birlikte kurulduğu ifade edildi ve Cumhuriyetin ilanı ile kadına seçme seçilme hakkı ve medeni haklar verildiği hatırlatıldıktan sonra Kadının sadece bir gün değil 365 gün hatırlanması gerektiğine vurgu yapıldı ve kadına şiddetin olmadığı, eşit, müreffeh bir toplum dilekleri dile getirildi.
Yenişehir CKD:
Kadın katliamında rekora gidiyoruz
Yenişehir Cumhuriyet Kadınları Derneği, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü nedeniyle, Atatürk Anıtına çelenk bıraktık. Basın açıklaması yaptı ve Atatürk Anıtı önünde '' Ülkemde Kadın Olmak ''Konulu Fotoğraf Sergisi açtı. 8 Mart günü tüm gün açık kalan sergi büyük ilgi gördü.
CKD Yenişehir Şubesi Adına yapılan ve Dernek Başkanı Serpil Kayar tarafından okunan basın açıklamasında. 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar gününün tarihçesi ve önemi anlatıldıktan sonra “ Aslında 1857 yılından bu yana, kadınlar için gelişme kaydetmek bir yana, kadın insan mıdır tartışmasının yapıldığı bu çağda insanlık için durum daha da vahimdir.” Denildi.
Açıklama özetle şöyle:
Bizler dünyanın en güzel coğrafyasında , Cumhuriyet öncesine kadar nüfus sayımına bile alınmazken, Atatürk Türkiye sinde ,dünya kadınlarının da imrendiği bir konuma kavuştuk.Peki bugün biz de kadının durumu nerede diye sorarsak karşımıza çıkacak tablo, Kadın İnsan mıdır..tartışması kadar vahim ne yazık ki.
Dünya da yayımlanan Cinsiyet Ayrımı raporlarında 135 ülke içerisinde Türkiye 125’inci sırada gelmektedir. Cinsiyetçi politikalar nedeniyle,12 milyon kadın çalıştırılmıyor, evde de işsiz statüsünde hor görülerek, şiddet uygulanıyor.
Kadına şiddet son 10 yılda yüzde 1400 artmış, . Kadın katliamında rekora gidiyoruz.2015 yılında günde 4 kadın öldürüldü. Hergün bir kadının cinayete kurban gittiği bu yıl da öldürülenlerin 193'ü; 18 yaşından küçük. Evet biz artık, çocuk yaştaki kızlarımızı kadın cinayetlerinde yitiriyoruz.
Rakamlar ,insanlık dışı ürkütücü ve düşündürücü olmakla birlikte hala gereken tedbir ve önlemler alınamamıştır.ve her gün hayretler içerisinde kalarak yaşadıklarımız ,bundan sonra yaşayacaklarımızı da gösterdiği için korkumuz daha da çok büyüyor.,Bütün bunlar köhne,çağdışı, düşüncelerin yavaş yavaş topluma dayatılmaya çalışılmasıyla gerçekleşiyor.Kadının günlük yaşam içinde atması gereken her adım, sokağa çıkışı, okula gidişi , gülüşü,evliliği hamileliği,anlaşamıyorsa, boşanması ,kısacası özgür iradesiyle vermesi gereken tüm kararları , ortaya atılan dayanaksız, yoz fikirlerle elinden alınmaya ,kadınlarımız köleleştirilmeye çalışılıyor. Oysa Cumhuriyetle birlikte gerçekleştirilen devrimler ve yasalarla Türk Kadını o yılları artık çok gerilerde bırakmış olmalıydı.
Bugün, çağdaş Cumhuriyet kadını olarak, istediğimiz eğitimi alabiliyor; istediğimiz mesleği seçebiliyoruz. Sosyal hayatta, ülke idaresinde sesimiz rahatça çıkıyor. Kendimize güveniyoruz! Gücümüzü erkekten değil, kendimizden alıyoruz. Bu haklarımız zaten var. Peki, bu geriye dönüş özlemi niçin öyleyse.
Bu sorunun yanıtını ve çözümü, hepimizin düşüncelerini çok iyi özetlediğini düşündüğüm bir alıntı ile aktarmak istiyorum.
Anasına değer veren oğul; kız kardeşini koruyup kollayan ağabey; kızının kocası tarafından ezilmesini, dövülmesini, aldatılmasını istemeyen baba..!
Sizlere sesleniyorum: Cumhuriyet’inize sahip çıkın! Anaların, bacıların, kız evlatlarının tek güvencesi Cumhuriyet’tir!
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ve Cumhuriyet’in kuruluşundan bugüne kadar emeği geçen herkese sonsuz teşekkür ediyoruz.
Biz kim miyiz? Kanının son damlasına kadar Cumhuriyet’ine sahip çıkan; vatanı için ölümü göze alacak yürekte; Atatürk ilke ve devrimlerinin bekçisi; çağdaş, demokrat Türk kadınlarıyız.
.