2002 yılı sonlarında yaptığım söyleşide Şarkulüp eski başkanlarından merhum Burhan Demirci şunları söylüyordu:
“1938 yılında o dönemin Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz tarafından şimdiki Akbank’ın olduğu yerde kurulan ŞARKLÜP, ilçemizin en nezih mekânlarından biriydi. Temizliği, disiplinli yönetimi ve sadece kayıtlı üyesi değil, doğal üyeleri sayılan üst düzey bürokratların da gidebildiği yerdi. Zevkle döşenmiş, içinde bulunana büyük bir keyif veren ciddi bir cemiyetti.”
Önceleri Kahveci Kel Talip’in çalıştırdığı, Koca Kulak Ahmet ve oğlu Emin Büyükyanbollu’nun uzun yıllar ve sonrasında Sarı Muhittin’in, büyük bir titizlik ve özenli servisi ile hizmet verdiği bu yer, 1972 yılından sonra isim değişikliği ile Şehir Kulübü adını aldı.
Kasap Hasan Şemaki, Askerlik Şubesi Sivil Memuru Ahmet Kuzgun, Doktor Erol Sümer, Avukat Mehmet Akalın, Şehir Sineması sahibi Mustafa Emil Tekin, Cırnıkların Süleyman Doğancı’nın oğlu Behçet Doğancı ve misafiri, renkli kişiliği ile sevilip sayılan Köse Kemal (Aydemir); nesli tükenenlerden, gülünüz güldürünüz programlarını esprileri ile sollayan, yanında bulunanlara kederi unutturan Mehmet Mekir ve Kulüp Başkanı Yemişçi Hakkı’nın Burhan Demirci.
Ya diğer yönetici arkadaşları kimdi derseniz onları da sayalım: Emin Dönmez, Celadet Soydan, İbrahim Akman ve Hilmi Aşçıoğlu.
Ad değişikliğinin yanı sıra sık sık yer değişikliğine de uğrayan Şarklüp sırasıyla İstiklal Caddesi’nde Nalburlar fırınının üstü, kütüphanenin olduğu yer, Tavuklar Pazarı Şemaki Camii’nin yanındaki Hasan Tahsinler’in bina, Yesaş Ekmek Fabrikası’nın üstü ve son olarak da Yeni Hal içindeki Yenişehirspor’un olduğu yerde faaliyet gösterdi.
İlk kurucusu Belediye Başkanı Mehmet Gökgöz, en son başkanı da yine Belediye Başkanı Mehmet Kaya oldu. Şu an gayri faal olan kulübün yokluğunu her geçen gün özlemle hissediyorum. Çünkü bu mekân şehrimizin yöneticileri ile eşrafını aynı çatı altında buluşturan, birlikteliğimizi sağlayan, ilgilenmemize, bilgilenmemize neden olan yerdi.
İlçemize atanan bir amire “hoş geldiniz”, başka bir yere atanana da “veda” yemekleri düzenlemek adeta bir gelenekti. Bu etkinlikleri eksiksiz yerine getiren Şarklüp yani Şehir Kulübü yöneticileri olurdu. Şimdi ise her şeyden bihaber olduk. Bu yöndeki sosyal aktivite de Şarklüp’le beraber tarihe karıştı.
Burada; 1961-1963 lise yıllarımın sömestr tatillerinde garsonluk yapmak bana da nasip olmuştu. Hem okul harçlığımı çıkarmış, hem de bu yaşam okulunda büyüklerimden çok şey öğrenmiştim. Bu çalışmışlığımın kişiliğimin olumlu gelişmesine büyük katkıları oldu.
Bu eğitim merkezi gibi yerin iki kapısı vardı. Üyeler hangi kapıdan gireceğini, kimin yanına oturacağını, nasıl davranılacağını, yüksek sesle asla konuşulmayacağını bilirdi.
Yalnızca bu sistemi; herkesin sevip saydığı, fakir babası Doktor Ahmet Esin ile Tabakhane Mahallesi Muhtarı Kara Ali (Palamut) bozar, bütün üyeler de bu ikiliye eşlik ederler ve onları izlerlerdi.
Bu mekânda çok lüks oturma grupları, çuha örtülü masalar, büyük keyifle düzenlenmiş, adeta antik bir mağazayı andıran bir çay ocağı bulunurdu.
Hele hele kömür ocağında pişirilen has kahvenin tadı ile buharın sıcaklığında porselen demlikle demlenen tavşan kanı misali mis kokulu çayın tadı burayla bütünleşirdi.
Uzun masaya herkes oturamaz, oraya oturacak kişiler kendini bilirdi. Servis, özel tekli, çift nikelajlı tepsilerle titizce yapılırdı. Kılık ve kıyafetimize son derece dikkat eder, duvarda asılı taş aynalardan gözümüzü eksik etmezdik.
Tertemiz örtülü olan o masalardaki özel döküm yaptırılmış, üzerinde “ŞARKLÜP-1938” yazılı kül tabakları kulübün demirbaşlarından en önemlileri idi.
Meşrubatlardan Uludağ Gazozu ile Çitli Maden Suyu bir tek burada bulunurdu. Camlardaki yarım perdeler haftada bir, kalın uzun perdeler ise ayda bir mutlaka yıkanıp ütülenirdi. Her gün her şey titizlikle temizlenir, hiçbir yerde toza rastlanmazdı.
Yazımızda adı geçenleri ve fotoğrafımızda bulunanların çoğunu kaybettik ama onlar bu kentin unutulmazları arasında yer almayı başardılar. Onlar bu satırlarla bir kez daha yaşayacaklar, yaşamını sürdürenler ise bu vesile ile anılarını tazeleyecekler.