Hilmi Par’ın Tahıl Caddesindeki işyerini, Bursa da yetişen Makineci Hasan’ın ortanca oğlu Osman Durak soyadıyla anılan Durak Lokantasını hizmete açmıştı. Uzun yıllar bu mesleği yapan Osman Usta'nın yanında Ramazan ve Erdoğan Şen kardeşler yetişti.
Macır Kardeşler olarak tanınan Ramazan ve Erdoğan Şen 1982 yılında Şalvarlı Sokaktaki kendi işyerlerine geçerek 35 yıldır aynı mekânda bu işi sürdürmektedirler.
Yanlarında yetişen Nihat Mızır da Yeni Sinema binasının altında bu mesleği sürdürmektedir.
Kırklı yılların ortalarında ise Karabacak Hanın girişindeki bakkal dükkânını, ilk kez içkili lokantaya çeviren Köprühisarlı Hüseyin Engür imiş. Bu lokantayı daha sonra Aşçı Salih Usta çalıştırmış. Buraya da ilçemizin en seçkin insanları gelip, bazı zamanlar bu mekânda canlı müzikte yaparlarmış.
Yıl 1958, Sol baştaki bilinemedi, sağ baştaki Aşçı-Kasap Turan Sırman, oturanlar Aşçı Ali Osman Kaderlioğlu ve Aşçı Hamza Bulut (Arap) Bursa Atatürk Heykeli önünde ulusal bayram gecesi birlikteler. (Muzaffer Kaderlioğlu arşivinden)
Salih Usta buradan ayrılıp Belediye Meydanındaki yerine taşınmış. Daha sonra da bu işyerini Ali Osman Kaderlioğlu’na devretmiş. Ali Osman Kaderlioğlu kendi soyadı altında bu içkili lokantayı kardeşi Abdullah Kaderlioğlu ile birlikte çalıştırdığını bilirim.
Kaderlioğlu Lokantası da o yılların en tercih edilen mekânlarındandı. Daimi müşterileri vardı. Örneğin Doktor Ahmet Esin ve arkadaşları hemen hemen her gün lokantanın sağındaki masalarda yerlerini alırlarken, Kumaşların Ethem Özeç ve arkadaşları ise sol taraftaki masalara otururlardı.
Her türlü muhabbetin yapıldığı bu mekânda her şey yenilir içilir fakat söylenenler o mekânda kalırdı. Ali Osman Kaderlioğlu, altmışlı yıllarda Bursa’ya gidince işyerini kalfası İsmail Manav'a bıraktı. Abdullah Kaderlioğlu ise işyerini Ceylan Süleymanların Ahmet Benli'nin Arasta Sokaktaki köşe başına taşıdı.
Burada kendi adına çalışırken, bir salı günü pazaryerinde aniden vefat etmişti.
İsmali Manav, Ali Osman Ustadan devir aldığı bu işini kardeşi Hasan Manav ile birlikte sürdürdü. İzmir'e gidince bu iş yerini Toprakocaklı Mustafa Emniyet'e devretmişti.
Belediye Meydanında Sütçü Cemal Usta lokantasını oğulları Salih ve Burhan Çınar ile birlikte işletirdi. Yazları burada dondurma başta olmak üzere sütlü ürünleriyle meşhurdu. Cemal Usta da yediğim dondurmanın tadına hiçbir yerde rastlamadım. Halis koyun sütünden yapılan bu leziz dondurma mis gibi kaymak kokardı. Onu orijinal cam kuplarında Cemal Usta’nın elinden yemek büyük bir keyifti.
Büyük oğlu ilçemizin çok sevilen delikanlılarındandı. Onun zamansız ölümü Yenişehir’i büyük yasa boğmuştu. İşyeri küçük oğlu Burhan Çınar’a kalınca o devam ettirdi. Bir ara Sanayi Çarşısında faaliyet gösterdi.
Sonra da Tekel Sokak’taki işyerinde mesleğe devam etti. Daha sonra da oğullarına devredip, büyük oğlu Turgay Çınar, halen Mehmet Kahya Sokak’taki 3 no.lu işyerinde müşterilerine nezih bir ortamda hizmet sunmaktadır. Devam edecek