Geçmişten Gelen Fotoğraflar

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhuriyetin İlk Yıllarındaki Kutlamalar..

Bu yıl Cumhuriyetimizin 93. kuruluş yıldönümünü kutladık. Cumhuriyetin ilk yıllarındaki fotoğraflara bakıp, o yıllardaki coşkunun çok daha anlamlı ve güzel olduğunu hissetmemek mümkün değil.

O ilk yılları yaşayanların anlattıklarına göre;

“Bayramlar öğrencilik yıllarımızda bir başka coşku ve heyecanla kutlanırdı. Bayram öncesi bütün caddeler temizlenir bu temizlik mahalle ve sokaklara yansırdı. Herkesin kendi evinin önünü temizlemesinin bir gelenek olduğu yıllardı onlar.

Caddelere taklar kurulur, şimşirlerle donatılır, grapon kağıtları ve bayraklarla süslenirdi. Belediye bunu büyük bir titizlikle yerine getirirdi. Dahası bütün işyerleri tatil edilir, çiftçisi zorunlu olmadıkça tarlasına gitmez, bütün halk çiftçisi, esnafı, memuru, yaşlısı ve genci ile bu bayramı kutlardı.

Törenlere okul ve askeri birliklerin haricinde esnaf temsilcileri (Demirciler, Berberler, terziler, ayakkabıcılar, saraçlar, manifaturacılar ve benzerleri) kamyon ve traktör römorklarını mesleklerini temsil eden araçlarıyla donatır ve geçit törenine öyle katılırlardı.

Spor kulüpleri ise; idarecisi ve futbolcusu ile hep beraber coşkulu bir şekilde protokol önünden geçerdi. Bayram geceleri ise mutlaka Belediye Meydanı’nda mahalli oyun havaları oynanır, fener alayları yapılır, havai fişekler ise bu kutlamalara ayrı bir renk katardı.”

Bu Fotoğraflar Cumhuriyetin 12. Yılının Kutlandığı 1935 Yılına Ait. 

gecmis-1

Süslenmiş bir öküz arabası ile Hilali Ahmer Cemiyeti (Kızılay) geçit töreninden sonra yöneticileri ile objektif karşısına geçmişler.

gecmis-2

Bu fotoğrafta ise Manifatura, İplik, Tuhafiye, Terzi ve Elbiseciler Cemiyeti mensupları 1933 yılında Cumhuriyetin 10. yıl kutlamasında geçit töreninde topluca geçerlerken… Törenlere katılanların ve dikkatlice bakıldığında halkın giysileri ise bugünlere örnek olacak güzellikte.

Bu fotoğrafları Babasının albümünden gazetemize armağan eden Sayın Oktay Çayman’a teşekkürlerimizi sunuyoruz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Geçmişten Gelen Fotoğraflar
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.