19 Mayıs Bize Yol Gösteriyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

9 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Şubesi19 Mayıs Atatürk’ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı’nın 103. Yılını nedeniyle yaptığı yazılı basın açıklamasında başlangıç noktası olarak neden Samsun’un seçildiği anlatıldı.

Dernek yönetim kurulu adına Başkanı Serpil Kayar tarafında yapılan açıklama özetle şöyle:

Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde yapılan Kurtuluş Savaşı’nın en önemli anlarından biri Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarının 1919’un 19 Mayıs’ında ilk adımlarını Samsun’a atmalarıdır.

 Mustafa Kemal askeri başarılarıyla tanınan bir Osmanlı paşasıyken tüm yurt çapında saygı duyulan siyasi bir lidere dönüşmesinin ilk adımı olan 19 Mayıs 1919'un öncesi ve sonrasında neler yaşandı ve niçin Samsun seçilmişti bunu çok iyi bilmeliyiz.

Burada yine Atatürk ün hem askeri hem siyasi başarılarını getiren   yüksek dehası,öngörüleri,,bütünü görebilmesi ,analiz gücü ve  yetenekleri ile imza attığı büyük zaferlerin ,yine doğru adımını görüyoruz elbette.

Osmanlı İmparatorluğu'nun 1. Dünya Savaşı'ndan yenik çıkmasının ardından, kötüleşen koşullar içinde kurtuluş çareleri aranırken Mondros Mütarekesi'ne rağmen dört bir yandan başlayan düşman işgali ve halka yapılan baskı ve şiddet giderek artıyordu

 Samsun işgal kuvvetleri için önemli noktalardan biriydi. Stratejik bakımdan büyük öneme sahipti ve Karadeniz’den Orta Anadolu’ya açılan en rahat ve güvenilir bir kapıydı.  Ve Samsun da durum farklı değildi.

Atatürk, Millî Mücadele sıralarında Türk milletini ileri götürecek ve köhnemiş fikirlere karşı gelecek olanların genç fikirler olduğunu görmüştü. Bu nedenle de “gençlik” kavramı Atatürk için ayrı bir önem taşımaktadır. Gençlerden sık sık bahsederken, yaş sınırı dışında fikri olarak gençliği yani, fikirde yeniliği ifade etmiştir. O’nun şu sözü çok anlamlıdır:“Genç fikirli demek, doğruyu gören ve anlayan gerçek fikirli demektir.”ve bugün ü gençliğe armağan etmiştir.

Dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasında yaşanan zorlukları her zaman göz önünde tutarak, 19 Mayısları Atatürk’ün emanetine daima sahip çıkarak kutlamalıyız.Ve tarih göstermiştir ki hiçbir karanlık sonsuza dek sürmez ve biz kadınlar kurtuluşumuzun 103.yıl dönümün yine ülkemizin içinde bulunduğu sıkıntılara karşı aynı güçle mücadele etme kararlılığındayız..

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
19 Mayıs Bize Yol Gösteriyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.