29 Ekim Kadınları Derneği’nden 23 Nisan açıklaması

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

29 Ekim Kadınları Derneği Yenişehir Temsilcisi Serpil Kayar, dernek Genel Merkezi tarafından hazırlanan 23 Nisan konulu basın açıklaması ile çocuk görselini yerel basınla paylaştı.

“Ulusal Egemenlik Bayramı Hepimizindir.” Başlığı ile yapılan yazılı açıklamada, ulusal bayramların önemine dikkat çekilirken “Ulusal bayramlar, ulusun ortak mücadeleleri ile elde edilen kazanımların andaçlarıdır. Ulusların var olmalarının çok önemli dönüm noktalarıdır.” Denildi.

Açıklama şöyle:

23 Nisan 1920 ‘de Büyük Millet Meclisi’nin açıldığı günün birinci yıldönümün de ulusal bayramımız kabul edildi. Meclis ulusal iradeyi temsil ediyordu. Ulusal egemenlik ülkenin geleceğinde kararların doğrudan doğruya halka ait olması anlamına geliyordu.Bütün ulusun öncelikli istemi ,vatanın emperyalist işgalden kurtulması idi.Büyük Millet Meclisi, milletin iradesi ile savaşın önderlerinin iradesini birleştiriyordu.Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları,19 Mayıs 1919’dan başlayarak bu iradenin ortaya çıkması ile çok çalışmışlar izleyen tüm kongreleri bu amaçla gerçekleştirmişlerdi.

İzleyen süreçte de, izlenecek yol konusunda tartışarak ortak kararlar aldılar. Halk, bu karar aşamalarına katılmamış olsaydı savaşın kazanılması da olanaksız olabilirdi. Kısaca, savaş demokrasi ile kazanıldı.1. ve 2. İnönü’ler, Sakarya Savaşı, Büyük Taarruz ‘un başladığı ve Yunan Ordusu’na kesin darbenin vurulduğu İzmir in kurtuluşu, Lozan Barış Anlaşması gibi Kurtuluş Savaşı’nın önemli zaferlerinin gücü, TBMM’nin açılışında toplanmıştır. Kurtuluş Savaşını, zafere götüren temel politikalardan biri, milletin kendi gücüne güvenmesidir. Bu güven ona Cumhuriyeti armağan etmiştir.23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın 1929 yılında Çocuk Bayramı olarak da kabulü, kendi gücüne güvenen bağımsızlıkçı, onurlu ve kendi tarihine sahip çıkan, aydınlanmacı bir nesil yetiştirme isteğinin ürünüdür.

Ulusal bayramlar, ulusu var eden değerlerin bilince çıkarılma günleridir. Geçmişi öğrenme ve ders çıkarma günleridir. Bu nedenle halkın da yönetenlerin de, bu günlerin bayram sevinci içinde geçmesi için tüm olanakları seferber etmesi gerekir. Ne yazık ki son yıllarda ulusal bayramların kutlanması çeşitli gerekçelerle, hepimizin olan bayramları evlere sıkıştırmaya çalışılarak geçiştirilmektedir. Bugün içinde bulunduğumuz pandemi koşullarının gerekçe gösterilmesi ikna edici olmaktan uzaktır. Ancak yüzyıllık bir geleneğin ve onun yaratılması için verilen emeğin hakkı için bayramlar halkındır diyor ve onlara sahip çıkma kararlılığımızı bir kez daha yineliyoruz.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı hepimize kutlu olsun.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
29 Ekim Kadınları Derneği’nden 23 Nisan açıklaması
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.