BEBKA’DAN TEMİZ TARIM PROJESİNE DESTEK

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye Başkanı Süleyman Çelik, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) 2014 yılı Doğrudan Faaliyet Destek Programı kapsamında, Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi tarafından hazırlanan “Yenişehir Havzası Yenilenebilir Enerji Kaynaklı Tarımsal Destekleme Projesi”nin basın toplantısına katıldı.

Basın toplantısına Çelik’in yanı sıra Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Sulama Birliği Başkanı Sadi Aktaş, Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) Genel Sekreteri Tamer Değirmenci, AK Parti Yenişehir İlçe Başkanı Adnan Kamıl, Yıldırım İlçe Milli Eğitim Müdürü Sabahattin Dülger, AVD Enerji Verimliliği Danışmanlık Bursa Temsilcisi Cevdet Eşki katıldı.

Almira Otel’de düzenlenen ve basın mensuplarının yoğun bir katılım gösterdiği toplantıda konuşan Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal, “ Sürdürülebilir kalkınma gerçekleştirebilmemiz için enerjimizi sürdürülebilir kaynaklara, temiz kaynaklara yöneltmemiz gerekir. Ülkemizin tarım havzası olan Yenişehir’de 3 yıl önce yaptığımız sürdürülebilir Kalkınma Çalıştayında tarımın burada geliştirilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştı. Biz de bu bölgede gelecekte tarımı sürdürmemiz ve güçlendirmemiz için tarımda temiz enerjiyi nasıl kullanabileceğimizi araştırdık. Yenişehir’de kullanılması muhtemel enerji taleplerini ortaya çıkardık ve bunu yenilenebilir kaynaklardan nasıl üretebileceğimizi araştırdık. Bize bu projeyi yapmak için BEBKA destek verdi. Proje ortaklarımız Yenişehir Belediyesi, Yıldırım Kaymakamlığı, Sulama Birliği Kooperatifi ve Bursa Büyükşehir Belediyemize ait Tarım A.Ş. idi.

Bu projemizle bölgede 12 ay ekonomik faaliyetin devam ettirilmesi için salça tesisi, kurutma tesisi ve gıda depolama tesisi kurmak için gerekli ihtiyaçları tespit ettik. Bu hususta Tarım A.Ş. kuruluşu ile işbirliği yaptık. Bölgenin gelecekte ihtiyaç duyduğu suyun bugün ki gibi isteyen istediği yerden pompa ile çıkarmasını önleyecek projeyi üreten DSİ ve Sulama Birliği Kooperatifi ile çalıştık. Burada ihtiyaç duyulacak 54 adet pompanın aynı anda çalışması durumunda 3200 KW’lık bir güç ihtiyacı olduğunu gördük. İhtiyaç duyulan gıda işletim tesislerinde de en fazla 2150 KW’lık enerji ihtiyacı olduğunu gördük. Burada hem elektrik hem de ısı enerjisinin ihtiyaç olduğunu gördük ve bu durumu en ekonomik kullanabilecek kaynağı araştırdık. Maalesef bölge rüzgâr gücü açısından yeterli bir potansiyel vermiyor. Su ise yeterli değil, dolayısıyla karşımıza güneş enerjisi kalıyor. Üstelik tarım kesiminde enerjiye ihtiyaç duyduğumuz zamanların güneşin de en bol zaman olduğunu gördük. Bu bölgede öyle bir tesisi kuralım ki tarımda temiz enerjiyi etkili biçimde kullanabileceğimizi gösterelim hem de Türkiye’ye örnek olacak bu projeyi insanlar ziyaret etmek için gelsinler. Yenişehir günde ortalama 6,16 saat güneş görüyor, Türkiye ortalaması ise 7,2 saat. Türkiye’nin ortalama 1311 KWh/m2 güneş kapasitesi olmasına karşılık Yenişehir’in 1400 KWh/m2 güneş aldığını görüyoruz. Biz bununla ilgili bilinen iki yöntemin haricinde üç farklı teknolojiyi inceledik. Bunlardan biri yatay aynalar, diğeri çanak güneş panelleri ve son olarak da kuleye odaklanmış enerji santrali şeklindedir. Bahsi geçen bu teknolojilerin bu büyüklükte hiçbir uygulaması henüz ülkemizde bulunmamaktadır. Yaptığımız analiz sonunda 5 MW’lık elektrik enerjisi üretmemiz için 8 M€, 14 M€ ve 30 M€’luk yatırım kurma ihtiyacı olduğunu gördük. Bu yatırımların geri dönüş sürelerinin de 3-5 ve 10 yılda olduğu görülmektedir. Bu tür bir fotovoltaik yatırımı koymuş olsaydık o da 10 yıl kadar bir geri dönüş süresi vereceği beklenmekteydi. Bu sistemlerde eğer enerjiyi kullanmadığımız zamanlarda şebekeye satma durumunu göz önüne alır isek bu süreler daha da azalmaktadır. Bu tür bir tesisi için 50 ila 80 dönümlük alan gerekmektedir. Enerji sadece bizlerin değil tüm ülkenin sorunudur. Enerji meselesi memleket meselesidir” dedi.

Enerji Verimliliği Derneği Bursa Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Müh. Mustafa Uysal’ın konuşmasının ardından bir açıklama yapan Belediye Başkanı Süleyman Çelik ise konuşmasında şu sözlere yer verdi;

Yenişehir Belediyesi olarak böyle bir projenin ortağı olmak bizlere heyecan veriyor. Enerji Verimliliği Derneği olarak arkadaşlarımızın, bizlere ilk ziyareti 6 ay evveldi.

Elektrik tüketimi anlamında ve tarımsal potansiyeli olan ilçemizdeki elektrik pompaları ile ilgili konunun görüşüldüğü zaman kendilerine ifadem şuydu; Değerli arkadaşlar bu projenin münferiden değil de toplu olarak uygulanması hem ülkemiz hem de ilçemiz için çok faydalı olacağı kanaatindeyim demiştim. Arkadaşlarımızla ilk görüşmemizin neticesinde sağ olsunlar belirli bir dönemdir emek sarf ediyorlar ve artık projemiz önemli bir seviyeye ulaştı. Bu projeye 30 KW bir elektrik motoru olarak baktığımızda çok da verimli olmadığını hepimiz biliyoruz. Mustafa Bey’in de bahsetmiş olduğu DSİ bünyesinde ovamızla ilgili yapılmış olan çalışmada 54 adet pompadan müteşekkil yekpare bir projemiz vardır. DSİ yetkilileri ile görüşerek Sayın Sulama Birliği Başkanı ve Dernek yetkilileri ile beraberce değerlendirmelerimizi yaptık, zemini hazırladık ve arkadaşlarımız oradaki incelemelerini tamamladılar. Ve gelinen nokta şu ki; bu proje ile tarımsal potansiyelde sulama olarak üretime katkı koyacak bütün tesislerde yenilenebilir elektrik enerjisinin kullanımı artık ülkemizde gerçekten olmalıdır.

Böyle bir projenin ilk olarak Yenişehir’de yapılması hakikaten heyecanımıza bir o kadar daha heyecan katıyor. Bizler Belediye olarak bu işin yapılabilirliği anlamında projelendirmeden, yerin tespiti ve yerle ilgili bütün prosedürlerin aşılması için elimizden gelen gayreti gösterdik ve göstermeye de devam edeceğiz. Bu tür tesislerin ilçemize kazandırılması, ilçemizde ikamet eden, yıllarca hakikaten 3-5 kuruşla uğraş vererek domatesini, biberini yetiştirmiş olan çiftçimizin bir o kadar daha kazancını arttırmak adına oldukça önemlidir. Ve ülke ekonomimize katkısı anlamında Yenişehir gibi bir ovamızın topraklarından çıkan mahsuller sadece ülkemize değil Avrupa ülkelerine de ihraç edilerek önemli bir katma değer yaratacaktır.

Bunların tamamını bir yerde topladığımızda hakikaten katma değeri yüksek gerçekten dünya devletleri arasında yerini almış bir ülke durumuna geliriz. Bu projede şu ana kadar uğraş veren bütün ekibe hem ilçem adına hem tüm arkadaşlarım adına gerçekten teşekkür ederim. Başta Mustafa Bey olmak üzere Dernek içerisindeki tüm teknik kadro gerçekten çok güzel çalıştılar. Biz bu tür toplantıların hemen akabinde bir an önce kazmayı vuralım istiyoruz. Bizim beklentimiz de bu yöndedir. Bizler tasarım aşamasında olan bu projenin artık ameli anlamda da direklerin dikildiği veya çanak sisteminin de bir an önce yerlerine yerleştirildiği, en kısa zamanda da elektrik üretiminin sisteme verildiği günleri görmeyi canı gönülden arzu ediyoruz. Emeği geçen bütün arkadaşlarıma ve burada bu projeye katkı koyan bütün teknik kadroya çok teşekkür ediyorum. İnşallah bu proje hem ilçemiz hem ülkemiz için hayırlı olsun” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
BEBKA’DAN TEMİZ TARIM PROJESİNE DESTEK

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.