Bilim Şenliği “Göz Kamaştırdı”

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

IMG_5075

“TÜBİTAK 4006 Bilim Şenliği” geçen hafta yapıldı. Proje kapsamında Yenişehir’de 5-12. sınıfta okumakta olan öğrencilerin 498 projesi sergilendi. Yenişehir’de şenliğe 7 lise 5 Ortaokul katıldı. Yüzlerce öğrenci, öğretim yılı başından itibaren ürettikleri projeleri, hem kendi okullarında hem de Yenişehir genelinde sergileme ve anlatma fırsatı buldu.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Ayaz İle Bilim Şenliği Üzerine Söyleşi

muza

Soru: Tübitak 4006 Bilim şenliği nedir?

Bu proje TÜBİTAK destekli bir proje. 2015-2016 eğitim/öğretim yılı başında planlanan bir proje. proje ile öğrencilerin kendi ilgi alanları doğrultusunda, belirledikleri konular üzerine araştırma yaparak, araştırmalarının sonuçlarını sergileyebilecekleri, öğrenciler ve izleyiciler için eğlenerek öğrenebilecekleri bir ortam oluşturmayı amaçlandı. Öğrenciler üzerindeki yarışma baskısının ortadan kaldırılarak bilimin eğlenceli taraflarının ön plana çıkarılması amacı taşıyor.

Soru: projenin amacını anlatırken, öğrenciler üzerindeki yarışma baskısını kaldırmak dediniz. Burada bir yarış yok mu? Sonuçta bir seçim yapıldı öyle değil mi?

Hiçbir seçim ya da yarışma yapılmadı. İsteyen her öğrencimiz bu projenin içinde yer aldı ve ürettiği projesini sergileme ve tanıtma şansı buldu. Bu projenin kazananı ve kaybedeni yok. Her öğrencimizin ürettiği çok önemli. İşin başından itibaren bu konudaki hassasiyetimizi gösterdik.

Soru: Peki TÜBİTAK bu işin neresinde? Üretilen ürünleri onlar mı değerlendiriyor? Sergilerde TÜBİTAK görevlilerinin olduğu ifade edilmişti.

TÜBİTAK, bu projeye destek sağlıyor. Öğretim yılı içinde en az 25 proje üretmeyi taahhüt eden okula 5 Bin lira destek veriyor. Yenişehir’de 12 okulumuz bu destekleri aldılar. Öğrenci projelerine bu alınan destekle malzeme katkısı verdiler. TÜBİTAK sadece verdiği desteğin doğru kullanılıp kullanılmadığını denetlemek için sergilere geldi ve taahhüt edildiği gibi yapılıp yapılmadığına baktı. Daha önce de söylediğim gibi işin içinde bir yarışma ya da derecelendirme yok. Her eser değerlidir anlayışıyla hareket ettik.

Soru: Kaç okul, kaç proje ile katıldı.

Projeye 12 okulumuzdan 498 ürün katıldı. Bu sayı birçok okul müdürü arkadaşın ulaşmayı umduğu bir sayı değildi. Her okulun en az 25 proje üretmesi kolay görünmüyordu ama sene onunda beklenenin çok üzerinde bir çalışmayla karşılaştık. Bu da bizleri memnun etti.

Soru: ilave etmek istediğiniz bir konu var mı?

Önce okullarımızda, daha sonra da ilçe çapında yaptığımız sergilerde öğrencilerimiz kendi ürünlerini tanıttılar. İşin sadece bu yanını bile çok önemsiyorum. Okul sergilerinde çekinden davranan bazı öğrencilerimizi, ilçe sergisinde bu çekingenliklerini attıklarını gördük. Çevreden çok güzel eleştiriler aldık. Tüm stantlardaki tüm ürünler binlerce kişi tarafından incelendi. Bütün bunlar bizleri memnun etti. Şenlik açılışına davet ettiğimiz TÜBİTAK temsilcisinin dediği gibi okullarımız ve öğrencilerimiz projeleriyle göz kamaştırdı. Her birini kutluyor ve teşekkür ediyorum.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Bilim Şenliği “Göz Kamaştırdı”
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.