CHP İlçe Başkanı NejdetSert: Yenişehir’de Tarım bitiriliyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

chp-bsk

Yenişehir CHP İlçe Başkanı Nejdet Sert, geçen hafta yaptığı basın açıklamasında Türkiye genelinde ve özel olarak Yenişehir’de tarımın bitme noktasına getirildiğini söyledi.

Yurtdışından ithal edilen ürünlerin listesinin her yıl artığını, sadece saman değil kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek, bezelye, pirinç almaya başladığımızı belirten Sert, “üretici, ne ekeceğini bile bilmez hale geldi, her yıl bir başka üründe şansını deniyor ama her birinden zarar edince üretmemeye başlıyor. Böyle giderse kısa bir zaman sonra tümüyle tarımda dışa bağımlı hale geleceğiz” dedi.

Tarımın içinde bulunduğu durumu sadece bütçe rakamları ile anlatmakla gerçeğin tam olarak anlaşılamayacağını ifade eden Sert, çiftçinin üretimden kopma nedeninin AKP iktidarının yanlış tarım politikaları olduğunu iddia etti.

Yenişehir’de tarım arazilerin hızla satıldığını ya da AKP iktidarının, sözde prestijli, yatırım merakı yüzünden çarçur edildiğini anlatan Sert, “özellikle İl genelinde köylerin Büyükşehir ve belediye sınırlarına dahil edilmesi sonrası Yenişehir’de tarım arazileriyle ilgili olarak iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Buna göre,  birçok tarım arazisinin bir şekilde sanayi arazisine dönüştürüleceği ifade ediliyor. Tarımcılık ve hayvancılığın tükendiği köylerde yaşayan vatandaşların ise mecburen arazilerini sattığı, bazı arsa simsarlarının köylerde elde kalan tarım arazilerini topladığı ve daha sonra bu arazileri fahiş fiyatla sattığı ileri sürülüyor. Bu konuda da eski köy muhtarlarından bazılarının aracılık yaptığı, komisyon aldığı da yine iddialar arasında.” Diyen Sert, fuar düzenlemenin ve bu fuarlarda yabancı tarım aletlerinin pazarlamanın Türkiye’de tarımın gelişmesine bir katkı vermediğini söyledi.

Tarım alanındaki en önemli sorunlardan bir diğerinin bilinçsiz zirai ilaç mücadelesi olduğunu, bu konuda çiftçimizin yalnız bırakıldığını ve zirai ilaç firmalarının insafına terk edildiğini anlatan Sert, bu durumun topraklarımızı verimsizleştirdiğini belirtti.

Sert’in açıklaması şöyle:

Tarım şehriyiz, hayatımız tarım ve hayvancılığa bağlı diyoruz ama bununla ilgili Yenişehir’e yapılmış hiçbir yatırım yok. Çitçilik bir meslek haline getirilmeli. Bunun için bizim bir tarım lisemiz olmalı, tarım ve hayvancılık organize sanayimiz olmalı, tarım ar-ge ve İnovasyon Merkezi olmalı ve Çiftçimizin tarımdan daha fazla kazanmasına ve bilinçlenmesine öncülük ve aracılık etmelidir.

AKP’nin tarım politikaları, üretime dönük değil. İthalata dayalı tüketim politikaların hiçbir yararı yok. Bu politikalar yüzünden tütünümüz artık yok. Bu nedenle şeker pancarımıza kota getirilip şeker fabrikalarımız özelleştirildi. Köylerimizde genç nüfus, asgari ücretle iş arıyor.

14 yıldır hem yerel hem de merkezi iktidarda tek başına sorumluluk alan AKP iktidarı, Yenişehir’de bir sebze ve meyve hali dahi kurumamıştır. Yani üreticimizin ürettiği ürünü pazarlayacağı yasal statüsü olan güvenle malını teslim edeceği bir kurum ve şahıs yok. Durum böyle olunca da çiftçi ya dolandırılıyor ya da satamadığı ürünleri hayvanlarına yem yapıyor.

Bu söylediklerimiz halkçı ve sosyal politikalarla, ülke gerçeklerine göre siyaset üretebilen, önce Türkiye, önce insan diyebilen kadrolarla olur. Topluma ve insana yapılan yatırım, huzura ve refaha yapılan yatırımdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
CHP İlçe Başkanı NejdetSert: Yenişehir’de Tarım bitiriliyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.