Herkez
İşte size bir reklam afişi: “Bilmem ne alan herkeze bilmem ne bedava.”
Okuryazar olduğunu hatta üniversite düzeyinde öğrenim gördüğünü bildiğim dostlarım! Lütfen! Çok rica ediyorum. Şu sözcüğü doğru yazın. “Herkez” değil “Herkes.” Beni sinir etmeyin!
Bu hatayı, kimi televizyon kanallarının alt yazılarında da görüyorum. Devletin resmi yazışmalarında da aynı yazım hatası yapılıyor.
Bazıları doğru yazılışını bildikleri halde ısrarla yanlış yazıyorlar. Onların bu özensizliğine söyleyecek söz bulamıyorum.
***
Musmutlu
Bir isimle birlikte kullanıldığında sıfat görevi yapan “mutlu” sözcüğü, özellikle kadınlar tarafından yeterli görülmedi. Bu sözcüğü pekiştirerek “Musmutlu” diye tuhaf bir sözcük ürettiler.
“Musmutlu” sözünde dil bilgisi yönünden sorun yok; yapılan pekiştirme kurallara uygun. Peki, sorun nerede? Sorun, sözcükten çok bu sözcüğü kullananlarda.
Kadınlar, “Mutlu yıllar, Mutlu bayramlar, Mutlu evlilikler vb.” demiyorlar. “Musmutlu yıllar, musmutlu bayramlar, musmutlu evlilikler” diyorlar.
Bunlara mutlu olmak yetmiyor ya da çok mutsuzlar.
Dediğim gibi sözcükte sorun yok, söyleyenlerde var. Bunlar, “Musmutlu” sözcüğünü kullandıkları zaman daha şirin olduklarını mı düşünüyorlar?
Ergen kızlar, bu uydurma sözcükle sevgililerine bebek taklidi yapıyorlar: “Musmutlu yıllar aşkitom!”
“Musmutlu” sözcüğüyle kurulan her cümle sevimsiz, itici, rahatsız edici, uydurma bir etki yapıyor. Azıcık içten olamaz mısınız?
Ayrıyeten
Dilimizde, “Ayriyeten” diye bir sözcük yok. “Ayrıca” sözcüğü yerine kullanılan atmasyon bir sözcük. Türkçe sözcüğe Arapça bir ek getirilerek yapılmış. “Ayriyetten” şeklinde de kullanılıyor.
Bu sözcük, bilimsel yöntemlerle hazırlanan sözlüklerde yer almıyor.
İtici, sert bir sözcük. Kulağa hiç hoş gelmiyor ama yurdum insanlarının çoğu kullanıyor.