Marmara Bölgesinde bulunan Roman Dernekleri, önceki akşam Yenişehir Romanlar Derneği ev sahipliğinde bir araya gelerek Dünya Romanlar Federasyonunu kurmak için ilk adımı attılar.
Yenişehir Romanlar Derneği’nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen toplantıya bünyesinde 6 dernek bulunan Yalova Genç Romanlar Federasyonu, bünyesinde 7 dernek bulunan Yeşil Bursa Roman Dernekleri Federasyonu, bünyesinde 5 dernek bulunduran Karamürsel Romanlar Federasyonu katıldı.
Toplantıya ev sahipliği yapan Yenişehir Romanlar Derneği Başkanı Yıldırım Belikırıkoğlu, Marmara Bölgesi Roman Derneklerinin yüzde 80’inin toplantıda hazır bulunduğunu belirterek, ‘2010 yılında Fransa’da yaşam farklılığı sebebiyle 60 bin roman Bulgaristan ve Romanya’ya sürgün edildi. Dünyada 4 tane kuruluşunu gerçekleştirmiş büyük roman örgütü var. Bunların tümü AB’nin desteğinde olduğu için ses çıkartamıyor. Çek Cumhuriyetinin Avrupa İnsan Hakları mahkemesine yaptığı roman kadınlarının kısırlaştırıldığı ile ilgili bir davası var ve kazandığı bir dava. Günümüz Avrupa’sında romanlarımızın yaşadığı sıkıntılar bunlar. Dünyanın birçok ülkesinde roman vatandaşlar zor şartlarda yaşıyor. İngiltere romanlara vatandaşlık bile vermiyor. Gezici, yaşayan romanlar Avrupa için büyük sorun. Türkiye’de de sorunlarımız var. Gerçi Türkiye romanların en rahat yaşadığı bir yer. Bu gün hiçbir terör örgütünde bir tane roman vatandaşı göremezsin. Romandan asla vatan haini çıkmaz. Türkiye’de 400’den fazla roman derneği var. Ancak bunların çoğu farklı amaçlar için kurulmuş dernekler. Gerçekten romanlara hizmet için kurulan en fazla 50 dernek var. Türkiye’de roman dili ile yazılmış bir tane bile kitap yok. Roman tarihi yazar bir tane adam yok. Geçmişini bilmeyenin geleceği olmaz. 1451 yılında sadece roman olduğu için vatandaşlarımıza avlanma serbestliği çıkartılmış. Avrupa’da hayvan avlar gibi bu insanları avlamışlar. Resmen bir soykırım yapılmış romanlar için. Günde bine yakın insan öldürülmüş. 5 milyona yakın roman katledilmiş o zaman. Türkiye’de daha roman vatandaşlarımızın sayısı belli değil. Bizim bilgimize göre 4 milyon roman var Türkiye’de. Biz dünyadaki romanların sesi olmak için Dünya Romanlar konfederasyonunu kurmaya karar verdik. Bizim bu grupla yola çıkmamızın sebebi en kirlenmemiş grup bu gurup. Bu yüzden bu grupla bu işi gerçekleştireceğiz’ dedi.
Neden Dünya Romanlar Konfederasyonunu kurmaya çalıştıklarını da anlatan Belikırıkoğlu, ‘Biz Avrupa’da romanların geçmişten bu yana yaşadığı soykırımı konuşacağız Üniversiteler vasıtası ile. Bunu biz kendimiz yapmayacağız. Avrupa’daki ve Türkiye’deki tarihçileri bir üniversite vasıtası ile bir araya getirip bir sempozyum yapacağız. Bunu kitap haline getireceğiz. Bununla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine dava açacağız. İkincisi gelecek nesil tarihi bilgilere sahip olacaksınız. Dünya’da romanlar tarihi diye bir ansiklopedi yok. Bunu hiç kimse yapmamış. Çocuğumuz sorsa nereden geldiğimizi cevap veremeyiz. Dünyadaki romanların tarihini araştırıp bir roman ansiklopedisi çıkartacağız. Romanların bu gün tarifi yok. Roman tanımını resmi olarak biz yapacağız. Bunun tarih kitaplarına girmesini sağlayacağız. Biz önce kendi tanımımızı kendimiz yapacağız. Cumhuriyet ansiklopedisinde romanları insan yiyen yaratıklar olarak yazıyor. Romanlar artık her iş kolunda varlar. Tanımlarımızı değiştireceğiz. Akademik çalışmalarla yapacağız bunları. Dünyada tanıtılmak istediğimiz gibi tanıtacağız kendimizi. Biz kesinlikle bu olaya siyasi olarak bakmıyoruz. Dünyadaki romanların sesini duyurabilecek bir organ oluşturmak istiyoruz. Dünya’da zulüm gören her roman vatandaşımızın sesi olacağız burada. Biz öncülük yapacağız. Yine Türkiye içindeki keşmekeşi bitireceğiz. Bir birine kızan yeni bir dernek kuruyor. Biz adam gibi çalışalım diğer dernekler zaten kapanıp gidecek. Şu an 7 ülke ile görüşmelerimiz var. Organik olarak bir çalışma olmasa da görüşmelerimiz sürüyor. Bizim birlikte çalışacağımız dünyadaki dernekler Türk Dışişlerinin süzgecinden geçmeden biz onlarla muhatap olmayacağız. Biz bu düşüncelerimizi Türkiye’de Cumhurbaşkanlığı dahil bir çok kuruma aktardık. Hepsi bize sonuna kadar destek oldu. Biz bu oluşumun içine Kültür Bakanlığından üst düzey bir ismi almamız lazım. Biz önümüzdeki yıl Türkiye’de Dünya Romanlar Kültür Festivalini yapmayı hedefliyoruz. Kültür Bakanlığı çatısı altında yapmalıyız. Biz bununla ilgili çok aşama kat ettik. Konfederasyonla ilgili başbakanlıktan bize dönümdü. Çok beğenildiğini söylediler. Bize her türlü desteği vereceklerini söylediler. Bu nedenle çok yol kat ettik ve bu ekiple çok güzel işler yapacağımıza inanıyoruz. Biz hazırız. Ciddi hazırlıklar yaptık. Bu ekiple birlikte inşallah Dünya Romanlar Konfederasyonunu kuruyoruz. Dünya romanlarına hayırlı uğurlu olsun. Biz birlikte çalışıp dünyadaki romanları hak ettiği yere getirmek istiyoruz’ dedi. Haber@fotoğraf: Harun Sak