“Uluslararası Altın Biber Festivali” Coşkulu Başladı Öyle Bitti

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Bu yıl ilki düzenlenen “Uluslararası Altın Biber Festivali” coşkulu başladı coşkulu bitti. Festival için hazırlanan program bütünüyle gerçekleştirildi. Üç gün süren festival programına üst düzey katılımlar oldu. Etkinliklerin tamamı Yenişehir halkı tarafından yakından takip edildi.

Festivalin açılış törenine Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Yenişehir belediyesi verilerine göre beş bin yerli ve yabancı misafir katıldı.

Festival, Derviş Eroğlu Bulvarı’ndan Saat Kulesi meydanına kadar kortej yürüyüşü ile başladı. Vatandaşların yoğun ilgi gösterdiği kortejde Yenişehir Osmanlı Mehter takımı, Atlı birlikler, halk oyunları ekipleri, protokol ve vatandaşlar vardı. Saat Kulesindeki törende ilk olarak konuşan Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş, festivalin Yenişehir tarımının tanıtımında çok faydası olacağını belirterek, “Yenişehir sınırları içinde bulunan tarım arazisi 521 bin dönümdür. 1978 yılından bu yana 40 Avrupa ülkesine ihracat yapılıyor. İç piyasanın da büyük bölümüne biber satıyoruz. 2016 yılında 250 bin dönüm alanda sulu tarım yapabileceğiz” dedi.

Belediye Başkanı Süleyman Çelik de, ilçenin tarihi bir gün yaşadığını belirterek, “Bu festival sayesinde Yenişehir gerçekten yeni bir başlangıç yapacaktır. Yenişehir Türkiye’nin parlayan yıldızıdır. Bundan sonraki hedefimiz Osmanlı’nın ilk başkenti olan Yenişehir’in tarihi misyonunu ön plana çıkarmak olacaktır. Bu festivalde bizlere sonsuz destek olan Büyükşehir Belediye Başkanımız Recep Altepe’ye teşekkür ediyorum. Gayemiz ilçemizin tanıtımını yapmaktır. Şehrimiz ülke ekonomisine tarım alanında büyük katkı sağlıyor. Önümüzdeki yıllarda sizleri bambaşka bir Yenişehir ile tanıştıracağız. Herkesin yaşamaktan zevk aldığı bir Yenişehir oluşturacağız” şeklinde konuştu.

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, yaptığı konuşmada,
Yenişehir’de ilk olarak yapılacak festivalin çok önemli olduğunu ifade ederek, “Yenişehir artık kabuğunu kıracak. Biz her zaman yanınızda olacağız. Yenişehir’in kalkınması için üzerimize ne düşerse yapmaya hazırız. Osmanlı’nın ilk başkenti olan Yenişehir’in dünya şehri yapmaya aday bir festival olacak. 3 gün boyunca dolu dolu geçecek bir festival. Emeği geçen herkesi kutluyorum. Yenişehir’in her alanda canlanması bizim için önemli. Yenişehir üretin bir ilçe. Bize düşen bu ürünlerin daha iyi pazarlanmasını sağlamak” diye konuştu.

Festival açılışında konuşan Vali Karaloğlu, “Yenişehir ilçemiz, Bursa’mızın çok önemli, tarihi, kültürel tarımsal üretim merkezi olan bir yer. Bu güzel ilçemiz, Osmangazi’nin adına ilk hutbenin okunduğu, adını Osmanlıdan günümüze taşıyan bir ata yadigârı. İşte bu güzel ilçemizin hem tanıtımını yapmak hem de bu ilçede üretilen biberin her çeşidini, sebzenin her çeşidini tekrardan gündeme taşıyarak, ürettiği ürünlerin piyasada ki değerini arttırıp, çiftçinin işini kolaylaştırmak maksadı ile Büyük Şehir Belediyemizin öncülüğünde, Yenişehir Belediyemiz, İlçe Kaymakamlığımız, ilçede bulunan sivil toplum kuruluşlarımız, çiftçi örgütlerimizle birlikte bu güzel organizasyon düzenlendi.

Yenişehir ilçemizde 200 bin ton sebze üretiyoruz. Bunu sizler başarıyorsunuz. Bu üretilen sebzelerin bir kısmı 40 ülkeye buradan ihraç ediliyor. Diğer kısmı da iç pazarda kendine yer buluyor. Bu topraklar çok verimli topraklar. Bu ova insanımızın kendi imkânlarıyla, yer altı sularıyla bugüne kadar sulanıyordu. Ama artık Boğaz köy barajımız tamamlandı. Şu anda da arazide borulama işlemi yapılıyor. Bitme aşamasına geldi, inşallah 2015 sulama sezonuna hazır hale gelecek ve Yenişehir ovasının bir kısmını sulayacağız. Yenişehir’in geleceği bugününden çok daha iyi olacak bundan hepiniz emin olun. Ben bu güzel etkinlikte emeği geçen herkese ilin Valisi olarak teşekkür ediyor, kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Bursa Valisi Münir Karaloğlu ve Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, ile diğer davetlilere biber hediye edildi.

Daha sonra sırasıyla Yeni nesil makine sergisi, köy stantları sergisi, geçmişten günümüze resim sergisi, geçmişten günümüze tarım aletleri sergisinin açılışları yapıldı. Sergiler tek tek gezildi.

Festivalin gece bölümünde muhteşem havai fişek gösterisi yapıldı. Yenişehir’de düzenlenen 1. Uluslararası Altın Biber Festivali’nde sahne alan ünlü sanatçı Mustafa Ceceli, performansı ile seyircilerden tam not aldı.

İkinci gün:

Festivalin ikinci gününde folklor gösterisi, biber turşusu yarışması, yamaç paraşütü ve model uçak yarışması, klasik araç sergisi ve şehir turu yapıldı. Ayrı günün gecesinde ise ‘Kuruluştan Kurtuluşa Yenişehir’ paneli tertiplendi. Uludağ Üniversitesi İbrahim Orhan MYO Müdürü Prof. Dr. Bahri Yıldız’ın yönettiği panele Doç. Dr. Sezai Sevim, Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş ve U.Ü. Öğretim Görevlisi Gürhan Korkmaz konuşmacı olarak katıldı.

Doç. Dr. Sezai Sevim, Yenişehir’in kendisini tanıtması için çok önemli özellikleri olduğunu belirterek, “Bunların en başında Osmanlı’ya başkentlik yapmasıdır. Bunu Yenişehir’in çok iyi kullanması lazım. Yenişehir Osmanlı’nın kurduğu ilk şehirdir. İznik ve Bursa’nın fethedilmesi Yenişehir’den olmuştur. Yenişehir’de kurulan pazar 715 yıllık bir pazardır. Yenişehir gündeme gelip araştırıldığında neler çıkıyor. Bu bilgileri paylaşırken, ilçenin tarihi eserlerini ortaya çıkarmak lazım. Osmanlı’nın ilk sarayı Yenişehir’de, ama hiçbir kalıntısı yok. Bunun için acilen bu çalışmalara başlanması lazım. Elinizde bir çok delil var sarayla ilgili. Bunu gün yüzüne çıkarmalıyız. Burada konuşup gidiyoruz, ancak bir şeyler yapmalıyız” dedi.

Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş da, Yenişehir’de Osmanlı mimarisi hakkında bilgi verdi. Öğretim Görevlisi Gürhan Korkmaz ise, milli mücadele yıllarında Yenişehir’in rolünü anlattı.

Panelin ardından Suriyeli Tambi Djemouk festival alanında konser verdi. Sihirbaz gösterisinin ardından ise Mavi Düş grubu da sahne aldı.

Üçüncü gün:

Festivalin üçüncü gün programı, kurtuluş etkinlikleri nedeniyle daha geç
başladı. Öğle saatlerinde Traktör Turu İnegöl girişinden başları şehir merkezinde geçerek derviş Eroğlu bulvarında sona erdi. Hemen sonrasında gerçekleştirilen Motorlu Araç Bırakma ve Bisiklet Turu yine Heykel Meydanında başladı ve derviş Eroğlu bulvarına kadar sürdü.

Festival programının bundan sonraki bölümü yağış nedeniyle spor salonunda gerçekleştirildi. Yenişehir Belediyesi TSM Korosu Konseri, NAKEM Halk Oyunları Festivali kapsamında festivale katılan halk oyunları ekiplerinin gösterisi her zaman olduğu gibi büyük bir coşkuyla izlendi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
“Uluslararası Altın Biber Festivali” Coşkulu Başladı Öyle Bitti

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.