Yenişehir'de hayvan yetiştiricileri, kazançlarını artırmak için yabancı cinslere yöneldi. İlçede, yerli cinslere göre birçok avantajı olan suffolk, frans ve şarole cinsi ithal hayvanların yetiştiriciliği artıyor.
Çeltikçi Mahallesi'ndeki damızlık çiftlik sahiplerinden Berkay Yıldız, kazançlarını arttırmak için yabancı cinslere yöneldiklerini, soffolk, frans ve şarole cinsi hayvanların 2 yılda ortalama 3 kuzu dünyaya getirdiğini söyledi. Hayvanların Türkiye'nin her bölgesinin iklim koşullarına ve meralara uyum sağladığına da dikkat çeken Yıldız, "Bu cins hayvanlara yüksek verimleri ve yağsız et özellikleri nedeniyle ilgiyi artırıyor. Kuzuların ağırlığı 3 aylıkken 55 kiloya, 4 aylıkken 65 kiloya kadar çıkıyor. Kesime gönderilen 1 hayvandan yüzde 55 oranında karkas et elde edilebiliyor" dedi.
Türkiye'nin Her Yerinden Sipariş Geliyor
Ülke hayvancılığının damızlık ihtiyacının bu cinslerle karşılandığını söyleyen Yıldız, kimi hayvan yetiştiricilerinin satın aldıkları hayvanları damızlık olarak büyütüp başka yetiştiricilere sattığını, kimilerinin ise kesime gönderdiğini anlattı. Ana koyuna 5 bin TL, kuzusuna ise 3 bin TL fiyat biçtiklerini söyleyen Yıldız, 2,5 yaşındaki koçlara ise 7 bin 500 TL'ye kadar alıcı çıktığını ifade etti. Ülke genelinden gelen siparişleri karşılamakta zorlandıklarını anlatan Yıldız, "Gelecek yılın mart ayında teslim edilecek siparişleri bugünden aldık. Artık haziran ayına gün veriyoruz" diye konuştu.
Tarım Müdürlüğü Verileri
Öte yandan ithal küçükbaş varlığındaki artış, Tarım ve Orman Müdürlüğü'nün istatistiklerine de yansıdı. Müdürlük kayıtlarına göre, ilçede 2014 yılında 40 bin olan toplam küçükbaş hayvan varlığının sadece 100 tanesi ithal küçükbaş iken, 2019 yılında 60 bin olan toplam küçükbaş hayvan varlığının 2 bin 500'ü ithal küçükbaşlardan oluşuyor. 5 yıl içinde ithal küçükbaş hayvan sayısının yüzde 2 bin 500 oranında arttığı dikkat çekerken, ilçede 2014 yılında 1 olan işletme sayısının ise 2019'da 13'e yükseldiği görülüyor.