Hulusi Yağ Haberi Ulusal Basında

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dünya Devi Şişecam Holding, Hulusi Yağ hakkında “Patent Gaspı” suçlamamasıyla açtığı davayı kaybettiğini ve Hulusi Yağ’ın rekor bir tazminat talebiyle dava açtığını gazetemiz okurlarına duyurmuştuk.

Haber ulusal basında yer aldı. Haber Türk Gazetesi’nden Tüluy Acar, hazırladığı özel haberi, geçen hafta hem gazetede hem de televizyonda yayınlandı.

Tülay Acar, haberi “ Talihsiz mucit!” başlığı ile verdi ve alt başlıkta “Buluşu başına dert oldu!” ifadesini kullandı.

 Haber Türk Gazetesi’nde ve televizyonunda yer alan haber şöyle:

Dünyanın aklına gelmeyen onun aklına geldi. Ancak sonra başına gelmeyen kalmadı. ODTÜ Mezunu mucit mühendis Hulusi Yağ, yaklaşık 15 yıl önce düzcam sanayinin en büyük sorunlarından biri olan stoklama ve sevkiyat sırasında üretilen camların kırılması ve eskimesine son verecek bir proje geliştirdi.

ODTÜ MEZUNU MUCİT

Trakya Yenişehir Cam Sanayi AŞ’de çalışan ODTÜ mezunu mühendis Hulusi Yağ, düz cam sanayi sektörünü zarar etmesine neden olan sorunlarından birini fark etti. Stoklama ve sevkiyat sırasında üretilen düz camların önemli bir kısmı arka tarafta kaldığı için kırılıyordu.

BULUŞ, DÜNYA CAM SEKTÖRÜNDE BİR İLK

Ona göre bu sorun yalnızca Türkiye’nin değil dünyanın en büyük kamburlarından biriydi. Mevcut durumda yalnız Türkiye’de değil dünyada stoğa ilk giren cam paketinin sevkiyatı yapılamıyor, kırılıyor, ya da yıprandığı için kullanılamaz hale geliyordu. Yağ, cam sanayi sektöründe edindiği deneyimi dahi bir fikirle buluşturdu. Aylarca süren çalışma sonrası ‘FİFO Stoklama Düzeneği’ adını verdiği bir proje hazırladı. Projeye göre, ilk üretilen cam paketi en son sevk edilecek ve kırılmadan saklanıp, taşınabilecekti böylece stokta kırılma riski olmadan saklanabilecekti.

15 YILDIR BULUŞUNU ANLATAMADI

Yağ, ‘FIFO Stoklama’ adlı bu projesini 2009 yılından itibaren göreve gelen tüm yöneticilere mail atarak bildirdi. Ancak ona hiçbir şekilde yanıt gelmedi. İddiasına göre bundan sonra başına gelmeyen kalmadı. Önce kendi buluşunu çalmakla suçladı.

BULUŞUNU ÇALMAKLA SUÇLANDI

Yağ, takdir beklerken emekliliğe ayrılması istendi. Projesi ile ilgili patent başvurusunu Aralık 2009’da mail’le yöneticilerine bildirdi. Şirket, 2010 Şubat ayında yılından buluşuyla ilgilendi. Projesine konu prototip denemesi yaptı. Ancak aynı yılın Mayıs ayında Yenişehir Cam Sanayi A.Ş, buluşuna ilişkin prototipi yapım ihalesine çıkarttı. Ancak Yağ,  ihaleyi kazanan firmayı ‘buluşun sahibiyim’ diyerek uyarınca ihale rafa kalktı.

HAKKINDA PATENT GASP DAVASI AÇILDI

Trakya Yenişehir Cam Sanayi A.Ş, çalışanı Yağ aleyhinde emekliye ayrılacağının son günü ‘buluş gaspı’ iddiasıyla davası açtı. Ancak bilirkişi raporları lehinde çıkan Yağ davayı kazandı. Davanın ardından bu defa Hulusi Yağ işyeri aleyhinde ‘Patent Başvurusunun Davacıya Devri’ konulu dava açtı. 3 yıl sonra sonuçlanan davada davacı Trakya Yenişehir Cam Sanayi A.Ş aleyhinde çıktı.

YARGI KARARIYLA BULUŞUN SAHİBİ OLDUĞUNU TESCİL ETTİ

Davacı şirket kararı temyiz etmedi. Kesinleşen kararla Yağ, yargı huzurunda buluşun sahibi olduğunu tescillemiş oldu. 2013 yılında, buluşunun dünyada sahibi olan tek kişi olduğunu da kanıtladı. Avusturya’da bulunan Patent Enstitüsü’ne yaptığı müracaat sonrası buluşunun patentini alarak,  dünyada tek sahibi olduğunu da tescilledi.

DÜNYADA TEK

Yaşadığı süreci anlatan Yağ, Mersin’de bulunan Trakya Cam Sanayi Fabrikası’nda 1996 yılında göreve başladım. Ailemden uzak 15 yıl görev yaptım. Bu süre içinde yalnızca Türkiye’deki değil dünyadaki tüm düz cam fabrikalarının da sorunun çözecek bir buluşa imza attım. Projem uygulanırsa üretilen cam paketleri artık devrilmeyecek, ayraç olarak kullanılan strafor masrafından kurtulup kar yapılacak. Kısacası sistem şirkete yaklaşık 500 milyon dolarlık katma değer sağlayacaktır. Daha sonra ise kurumsal ilanlarından 2011 yılı net cirosunun 750 milyon dolar olduğunu açıklayan şirkete yaklaşık olarak en az yüzde 10 (150 milyon TL) katkı sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Hulusi Yağ Haberi Ulusal Basında

Yorumlar kapalı.

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.