Mevsimlik İşçilerin Çilesi Bitmiyor

Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

CHP Yenişehir İlçe Başkanı Nejdet Sert, Bursa Tabip Odası Başkan Dr. Güzide Elitez ile birlikte Koyunhisar ve Menteşe’deki mevsimlik tarım işçilerini ziyaret etti, yaşam alanlarını inceledi.

İlk izlenimlerini gazetemizle paylaşan CHP İlçe Başkanı Sert, mevsimlik işçilerin yaşam alanlarında insani olan bir şeye sahip olmadıklarını söyledi. Binlerce Suriyeliye bir gecede kurulan konteynırlar burada niye kurulamıyor? Diye soran Sert, sözlerini “30-40 kişi aynı tuvaleti ve aynı banyoyu kullanıyor. Özellikle çocukların ciltleri yara içinde. Tüm giderler dışarıya akıyor. Sinekten gözümüzü açamadık. Elektrik ve su parası alınmaması gerektiği halde dayı başı denen kişiler tarafından elektrik ve su parası toplanıyor. İnsanlar mutlu değil. Burada aldıkları 50 liranın çok daha azına kendi memleketlerinde çalışmaya razılar.” Diye sürdürüyor ve sorumluları, acil olarak tedbir almaya davet ediyor.

Bursa Tabip Odası Başkan Dr. Güzide Elitez, gazetemize yaptığı açıklamada, bu ziyaretleri 2010 yılından bu yana Bursa’daki tüm alanlarda her yıl yaptıklarını söylüyor ve tespit edilen sorunları, sağlık verilerini, hem kamuoyu ile paylaştıklarını, hem de bir rapor halinde vali ve belediye başkanına ilettiklerini belirtiyor.

Mevsimlik işçilerin önemli bir işlevi olduğunu ifade eden Elitez, açıklamasında “ Bu insanların tarlalardaki ürünü kaldırmakta ki görevleri gözardı edilecek olsa sofralarımıza her gün ulaşan yiyecekleri sağlamamız mümkün değildir. Tüm ülkenin yaşam gereksinimi olan temel gıdalarımızı sağlayan bu insanları görmezden gelmek ve onların yaşam alanlarını ve yaşam koşullarını insan temel haklarından uzak olarak sürdürmelerine göz yummak bu ülkenin çok önemli eksiklerinden biridir.” Diyor.

Kamplarda Yaşam Şartları Değişmiyor

Bursa Tabip Odası olarak bu yıl da hem Karacabey ve Mustafakemalpaşa’da hem de Yenişehir ilçemizde yaşayan mevsimlik tarım işçileri ziyaret gerçekleştirdik ve geçtiğimiz yıllardan bu yana bu kamplarda yaşayan insanların yaşam koşullarında çok fazla değişiklik olmadığını görülmüştür. Mevsimlik tarım işçilerinin sorunları yaşadıkları yerden göç etmekle başlamaktadır. Sadece bu göç sırasında trafik kazalarında kaybettiğimiz insanlarla haberlere konu olmaktadırlar.  Kamplarda yaşam başladığında, kampların, temel insan gereksimi olan barınma, temiz su,  düzgün ve sağlıklı tuvalet, banyo, mutfak içermediklerini görülmektedir. Yenişehir’de ziyaret ettiğimiz kamplarda da bu durum çok farklı durumda değildir. Başbakanlık bu yıl yayınladığı bir genelgeyle bu kamp alanlarının nasıl düzenleyeceğini, su ve elektrik faturalarının kimin tarafından ödeneceğini ve parasal kaynağını nereden sağlayacağını net bir şekilde belirten bir düzenleme yapmıştır. Ayrıca çocukların eğitim gereksinimleri için çözüm önerileri de bu genelgede yer almaktadır.

Kamp Alanlarındaki Hiçbir Şey Düzenlemeye Uymuyor

Kamp alanlarında bu düzenlemeye hiçbir şekilde uyan bir unsura rastlanmadı. Kamp alanları hala çadırlardan oluşmaktadır. Bu genelge barınma biçimini konteyner ya da betonarme yapılarla olması gerektiğini söylemektedir. Banyo tuvalet gibi temizlik ihtiyacını gidermek derme çatma, içinde su olmayan yapıların kullanıldığı görüldü. Bunların su bağlantısı olmadığı gibi bir kanalizasyon bağlantısı da bulunmuyordu. Çadırlara elektrik bağlantısı vardı, ancak bedelini çadırda yaşayanlar ödemektedir. Su bağlantısı ise yetersizdi yine devlet tarafından karşılanmamaktadır. Koşullar böyle olunca sağlıktan bahsetmekte söz konusu olamaz.

Kamplarda Sağlık Hizmeti Verilmiyor

Kampta pek çok çocukta, bulaşıcı olan cilt enfeksiyonları, mantar enfeksiyonları, ishal vakalarının olduğu görüldü. Ortak kullanım mutfağının olmaması nedeniyle derme çatma bez parçalarıyla çevrili alanlarda yemek yaptıkları ve yemeklerini saklayacak bir buzdolabının olmadığı görüldü. Kamplarda aşılama,  genel sağlık kontrolü, gebe izlemleri ve kronik hastalıkların izlemlerinin yapılmadığını tespit edildi. Bu tarz hastaların genelde sorunlarını hastane acillerine giderek çözmeye çalıştıklarını veya izlenmesi gereken hastaların hastane polikliniklerinden hizmet aldığını öğrenildi. Kamp alanında çok fazla sinek, böcek hatta yılan gibi zararlıların olduğunu, çöplerin toplanmadığını ve etrafta atık sulardan oluşan su birliklerin bulunduğunu görüldü.

Başbakanlık Genelgesinin Gereği Yapılmıyor                           

Bu kamplarda sağlıklı yaşamdan bahsetmeyi, sağlıklı kalmanın mümkün olmadığını söylemek yanlış olmaz. 21. Yüzyılda, dünyanın ilk 20 büyük ekonomisi içinde olan bir ülkenin dördüncü büyük ilinde bu tarz manzaralarla karşılaşmak ve yıllardır bu insanların yaşamlarında çok fazla bir değişiklik olmadığını görmek gerçekten üzüntü ötesi bir durumdur. Bir an önce başbakanlık tezkeresinin gereklerini yerine getirerek bu insanların temel yaşam koşullarını düzeltmek gerekmektedir. Yapılması gerekenler gereksinim değil temel insan hakkıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Mevsimlik İşçilerin Çilesi Bitmiyor
Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.